Складно навіть уявити, скільки існує варіантів тесту для випічки: дріжджове, листкове, здобне, пісочне, Безглютенові.
Але сьогодні ми будемо готувати випічку на інший, не менш смачною, тестової основі – пропонуємо простий рецепт, як спекти повітряний заливний пиріг на кефірі! Якщо до цих пір вам не довелося познайомитися з цим чудовим частуванням, то обов’язково спробуйте – воно нікого не залишить байдужим.
Рецепт заливного пирога на кефірі дійсно простий, але в той же час розкриває масу можливостей для того, щоб раз по раз ви могли радувати себе і близьких новими смаковими відчуттями.
До такого пирога підійде будь-яка начинка: овочева, м’ясна, рибна і навіть ягідна. Приготуйте заливний пиріг на кефірі на нашу пошаговому рецептом, а вже, як зробити його цікавішим – буде залежати тільки від вашої фантазії.
Пиріг заливний на кефірі: швидкий рецепт
Інгредієнти для тіста
(Начинка на ваш розсуд)
- Кефір – 0,5 л + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Борошно пшеничне – 350 г + –
- Сода – 0,5 ч.л. + –
- Цукор – 1 ч.л. + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна олія – 2 ст.л. + –
Як приготувати заливний пиріг на кефірі
Набір продуктів дійсно дуже простий, і всі необхідні інгредієнти можна знайти в будь-якому холодильнику.
Однак тут є невелика хитрість: нам необхідно заздалегідь виставити кефір в тепле місце, щоб він нагрівся до кімнатної температури. Якщо такої можливості немає – злегка прогріваємо його в мікрохвильовці.
- У теплий кефір додаємо цукор і соду. Все ретельно перемішуємо і залишаємо в теплому місці на півгодини. За цей час сода вступить в реакцію з кефіром і на поверхні рідини з’являться помітні бульбашки.
- Додаємо яйця і ретельно все перемішуємо. Для цього можна скористатися міксером з насадкою для тіста, віночком або навіть звичайною виделкою.
- Втручаємося рослинне масло, воно додасть ще більше легкості готовому пирогу. Але якщо ми хочемо отримати дієтичний варіант, то цей крок цілком можна пропустити.
- Додаємо сіль, тепер акуратно, невеликими порціями, вводимо борошно. Вона може знадобитися в різних кількостях, в залежності від щільності кефіру, сорти самої муки і навіть величини яєць, так що поглядаємо на тісто.
В результаті, повинна вийти маса, за консистенцією нагадує нежирну сметану.
- Знову ретельно все перемішуємо (грудочок залишитися не повинно).
- Пиріг майже готовий – залишилося найпростіше: розігріваємо духовку до 180 градусів, а поки духова шафа прогрівається – готуємо форму і начинку, якщо ми збираємося її додавати.
- Змащуємо форму маслом, не забуваючи про бортики. Якщо використовуємо роз’ємну, то про всяк випадок краще її додатково застелити пекарської папером: тісто досить рідке і може потекти в процесі приготування.
- Коли все готово – тісто виливаємо в форму. Якщо у нас є начинка, то спочатку використовуємо половину тіста, потім викладаємо шар начинки і зверху закриваємо все залишками тіста.
- Ставимо в духовку на 30-40 хвилин до появи золотистого кольору. Всі духовки різні, тому обов’язково перевіряємо готовність сірником або дерев’яною зубочисткою. Для цього потрібно увіткнути її в тісто, а потім витягнути: якщо вона не липка – значить пиріг заливний на кефірі готовий.
Дістаємо випічку з духовки і даємо трохи охолонути, потім виймаємо її з форми і подаємо на стіл. Заливний пиріг на кефірі дуже смачний, як в холодному, так і в гарячому вигляді, так що не варто переживати, якщо частина частування залишиться на другий день.
Швидкий заливний пиріг на кефірі: поради до рецептом
- Вибирайте для приготування свій улюблений кефір, тоді і пиріг вийде смачніше. Тим, хто стежить за калорійністю, більше підійде знежирений, але в цьому випадку тісто може вийти не таким пишним.
Класична жирність сподобається любителям повітряної випічки, особливо, якщо використовувався максимально натуральний продукт. А любителям новинок і вираженого вершкового смаку може сподобатися кефір, виготовлений з топленого молока.
2. Для заливного пирога на кефірі начинка може бути абсолютно будь-який, головне – попередньо довести її до напівготовності. Так, одними з найпопулярніших вважаються варіанти з капустою, яйцем, пряними травами, м’ясним фаршем, проте в вашої фантазії вас ніхто не обмежує.
Рекомендуємо також спробувати приготувати пироги з рибою (підійде відварна риба або навіть консерви у власному соку), картоплею (ситний «чоловічий» обід), злегка обсмаженими грибами з цибулею або навіть яблуками, посипаними корицею. Але не робіть начинку занадто рідкою, інакше буде здаватися, що пиріг залишився непропеченим.
3. Вибираємо форму для пирога. Найкраще взяти не дуже велику в діаметрі, так пиріг вийде вище і буде виглядати більш святковим.
Ось і всі секрети вдалого заливного пирога на кефірі. Користуйтеся ними, розумно доповнюючи рецепт, – і тоді ваша випічка вийде ідеально красивою і смачною.
Смачного!