Субпродукти завжди дають нам шанс створити справжній гастрономічний делікатес, який є справжньою окрасою столу. Приготувати делікатесне заливне з язика свинячого, рецепт якого ми детально вивчимо, під силу навіть недосвідченому кулінари, особливо якщо знати його секрети. Краса цієї страви змушує битися серце частіше, коли бачиш результат своїх зусиль, які і зусиллями важко назвати – так все просто!
Заливне з язика – делікатесна холодна закуска. Дуже важливо правильно приготувати цей делікатес! Відварену мова, свинячий або яловичий, заливається максимально прозорим бульйоном з желатином. Холодець відрізняється від холодцю тим, що в субпродуктах немає власних желирующих відвар речовин, тому ми і використовуємо желатин. Холодець же вариться з тих продуктів, які самі віддають відвару потрібні для застигання речовини.
Калорійність заливного теж відрізняється від калорійності холодцю. Якщо в 100 г заливного з свинячого мови міститься 218 калорії (з яловичого – майже вдвічі менше), то калорійність традиційного холодцю з яловичини всього 80 калорій. Судячи з цифр, делікатес із субпродуктів програє там, де частіше думають про фігуру, ніж про гастрономічних задоволеннях.
Давайте розглянемо, як приготувати заливний свинячий мову за класичним рецептом, а також нашу добірку варіантів естетичного оформлення заливного з мови.
Холодець зі свинячого мови – рецепт класичний
Складові
- Мова свинячий – 2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 головка великого розміру + –
- Морква – 1 шт. + –
- Желатин – 40 г + –
- Перець запашний – 5-7 горошин + –
- Чорний перець мелений – за смаком + –
- Лавровий лист – 2 листочка + –
- Сіль – за смаком + –
- Гвоздика – 2 бутона + –
Приготування
- Свинячі язички промиваємо і замочуємо в холодній відфільтрованої воді на 30-40 хвилин.
- Вимочені продукти знову старанно промиваємо, заливаємо знову водою так, щоб покрити мови шаром води на 1 см вище. Ставимо на самий сильний вогонь, чекаємо бурхливого кипіння і відкидаємо на друшляк.
- Тепер уже можна варити бульйон. Язички закладаємо в каструлю і заливаємо чистою гарячою водою. Чекаємо кипіння на середньому вогні і варимо на малому вогні.
- Приблизно через годину закладаємо в бульйон очищену цибулю і крупно нарізану моркву (ми потім будемо вирізати з неї дизайнерські елементи для оформлення заливного, тому не нарізайте занадто дрібно або кладіть моркву цілком). Після закипання приправляем бульйон спеціями, солимо і продовжуємо варити до м’якості свинячого субпродукту.
- Поки варяться субпродукти, займаємося желатиновой заливкою. Читаємо інструкцію на упаковці, тому що желатин буває і швидкорозчинний. Заливаємо покладене по інструкції кількість желатину 100 мл прохолодної води і залишаємо для набухання.
- Зварені свинячі мови виймаємо з бульйону, відразу опускаємо їх в холодну воду, щоб згодом легко було зняти з них шкіру. Остудивши субпродукти в воді, очищаємо їх.
- Бульйон правильно буде процідити крізь кілька шарів марлі. Робимо це і відливаємо потрібне по інструкції на упаковці желатину кількість бульйону. З’єднуємо набряклий желатин з бульйоном, ставимо на невеликий вогонь і, помішуючи, добиваємося повного розчинення желатинових згустків. Чи не доводимо до кипіння, інакше тоді желирующий ефект знижується. Остужаем до кімнатної температури.
- Беремо порційні або сервіровки глибокі тарілки і в кожну наливаємо охолоджений бульйон на рівень 5-7 мм і ставимо в холодильник на 15 хвилин.
- Поки перший шар бульйонні желе застигає в холодильнику, займаємося мовами. Робимо нарізку товщиною 5-6 мм, причому форма нарізки може бути різна: кільцями, півкільцями, геометричними фігурами і т.д. Варену моркву теж нарізаємо або кільцями або фігурами з зубчиками (є спеціальні пристосування).
- На застиглий перший шар желе викладаємо м’ясну нарізку і морква і заливаємо знову бульйончиком на 5 мм вище нарізки. Ставимо для застигання в холодильник на 15-20 хвилин.
- Повторюємо викладку елементів ще раз і заливаємо желатиновим розчином. Прикрашаємо заливне з свіногоязика декоративними елементами з продуктів (зеленим горошком, оливками, яйцями, морквою, зеленню і т.д.). Ставимо в холодильник до отримання стану стійкої желе.
Смачного!
Читайте ще схожі записи:
Як зробити холодець в мультиварці
Заливний язик з опеньками «Лісова прогулянка»
Це чудове блюдо – справжній гастрономічний шедевр. Подавши його до святкового столу, ви неодмінно зірвете овації всіх присутніх! Ну а як приготувати заливне з язика з опеньками читайте нижче.
Для заливного нам знадобляться такі продукти:
- 4 свинячі мови,
- 400 г заморожених опеньків,
- 3 маринованих огірочка,
- 2 морквини середнього розміру,
- невелика цибулина,
- 2-3 лаврових листки,
- чорний і запашний перець горошком (на ваш смак),
- 1 лимон,
- 40 г желатину,
- суміш прованських трав і гілочки петрушки для прикраси.
Приготування
- Приготування цього вражаючого заливного починаємо з відварювання субпродуктів. Для цього промиваємо їх, опускаємо в каструлю з холодною водою і повільно доводимо до кипіння, знімаючи з’являється піну.
- Після закипання, кладемо до мов морква і цибуля (в лушпинні). Через годину додаємо в відвар листя лавра, прованські травички, перець гіркий і запашний і сіль. Варимо ще 30-40 хвилин.
- Готові свинячі язички виймаємо з каструлі, заливаємо холодною водою і охолоджуємо в ній. Знімаємо щільну захисну плівку з них і нарізаємо поперек волокон шматочками товщиною 5-6 мм.
- Бульйон проціджуємо через кілька шарів марлі, домагаючись його прозорості.
- Морожені опеньки, не розморожуючи, опускаємо в киплячу воду, доводимо до кипіння, солимо і варимо 15-20 хвилин. Відкидаємо грибочки на сито.
- Готуємо желатинову заправку для бульйону: желатин заливаємо теплою кип’яченою водою (100 мл), розмішуємо і відставляємо в сторону для набухання гранул на 15-20 хвилин. Далі змішуємо бульйон (800 мл) і желатин, ставимо каструльку на невеликий вогонь і, помішуючи, добиваємося повного розчинення желатину. Намагаємося не доводити до кипіння бульонную заливку.
- Морква і лимон нарізаємо півкільцями, огірочки – кільцями.
- Починаємо оформлення заливного: на дні тарілок розкладаємо нарізку з язичків, перекладаючи її кружальцями огірків і лимона. Розподіляємо по тарілці опеньки невеликими групами, імітуючи грибні галявини. Прикрашаємо отриману розкладку продуктів цілими листочками петрушки. Акуратно, за допомогою ополоника, заливаємо нарізку продуктів жельованим бульйоном.
- Відправляємо страви на холод і чекаємо застигання.
Дуже красиво і естетично! Смачного!
Розглядаючи нашу добірку фото заливного з свинячого мови, ви обов’язково виявите свій творчий потенціал і приготуєте його не тільки смачним, але і естетично привабливим! Бажаємо вам гастрономічних перемог!
Прикраса заливного з свинячого мови