У нас, росіян, хліб – всьому голова, у кавказців, іранців та деяких інших азіатів найважливіше кругла пшеничне прісна коржик.
Що з неї тільки не готують (і це не дивно, адже продукт популярний у всьому світі), але найсмачнішою виходить закуска з лаваша з сиром і шинкою. Якщо бути більш точними, то роблять з вірменської коржі найчастіше рулети і роли, їх рецепти ми детально і розглянемо в статті.
Для початку, ми повинні розібратися, що ж це за лаваш такий і звідки він взявся? Це тонюсенькая коржик (всього 2-5 мм завтовшки), яка має овальну, рідше круглу, форму, вагою 250 г і має вірменське походження.
Справжні лаваші печуться в тандирі – спеціальній печі. Правильно приготовлений східний хліб може довго зберігатися.
Рулет з лаваша: холодний рецепт приготування
Найбільше господині цінують в будь-яких рецептах швидкість приготування. Кому хочеться з будь-якої закускою возитися півдня? Цей рулетик у вас не забере багато часу. Приготувати його можна буде, поки ваші гості сідають зручніше за стіл, або, поки рідні вмиваються рано вранці. Отже, що ж нам підготувати для закуски з лаваша з сиром і шинкою?
Складові
- Лаваш тонкій- 2 шт .;
- Кріп – за смаком;
- Майонез – 100 г;
- Огірок – 200 г;
- Шинка свіная- 200 г;
- Сир твердих сортів- 100 м
Приготування холодного рулету з лаваша
- Моєму огірки і поділяємо їх на тонкі кружальця.
- Шинку ріжемо по зрізу тонкими скибочками.
- Сир тремо на тертці з великими дірочками, перемішуємо з майонезом.
- Поділяємо на дві частини отриману сирну масу.
- Корж намазуємо сирно-майонезним соусом.
- Поверх укладаємо шматочки шинки.
- Накриваємо другим тонким листом лаваша.
- Промащуємо залишилася сирно-майонезній сумішшю.
- Зверху викладаємо нарізаний огірок.
- Посипаємо подрібненим кропом.
- Закручуємо лаваш в рулетик, прибираємо в холодне місце.
- Через півгодини дістаємо готову закуску і нарізаємо, як звичайний рулет.
Кому лінь напружуватися і різати свіжу зелень, а, може бути, у кого-то просто не знайдеться свіжого укропчика, то замініть його сушеної зеленню. Але тоді треба бути готовим до того, що аромат від неї буде менше.
За бажанням, дозволяється додати свіжий лист салату. Якщо хто любить гостріше, тоді перечниця вам в руки, і вперед!
Закуска з лаваша, запечена в духовці
Складові
- Лаваш вірменський – 1 шт. + –
- Шинка – 400 г + –
- Сметана – 100 г + –
- Зелена цибуля – за смаком + –
- Часник – 2 зубки + –
- Яйця курячі – 5 шт. + –
- Болгарський перець – 1 шт. + –
- Твердий сир – 150 г + –
Приготування закуски з лаваша з шинкою своїми руками
Є серед наших читачів, хто вважає за краще холодних закусок гарячі? Тоді, швидше за на кухню, будемо вчитися з простих продуктів робити ситну закуску з лавашем і начинкою до обіду.
- Відварюємо круто 4 яйця. Охолоджуємо, звільняємо від шкаралупи.
- Яйця подрібнюємо. Для цього підійде будь-який спосіб. Хочете, ріжте ножем, а немає – натріть на тертці. Але сьогодні є дуже зручне пристосування – яйцерезка.
- Часник очищаємо. Хочете швидко почистити часник без всяких мук? Закладаємо в форму зубчики, закриваємо кришкою, трясём 10 секунд – часник очищений. Такий спосіб хороший для великої кількості часнику.
Якщо треба почистити пару-трійку штук, тоді неочищений зубчик покладіть на дошку, зверху притисніть шіроколезвенним ножем. Коли часничок трісне – можна легко зняти з нього лушпиння.
- Часник подрібнюємо, додаємо до яєць.
- Сир натираємо, пересипаємо в загальну миску.
- Нарізаємо дрібно болгарський перець, зелений лук, змішуємо все разом з яйцями.
- Додаємо 100 г сметани, за смаком додаємо сіль і перець. Можна не солити – справа вашого смаку.
- Укладаємо лаваш на стіл, рівним шаром укладаємо на нього готову начинку. З одного боку залишаємо порожнє місце близько 3 см.
- Починаємо скручувати тугий рулет з заповненого начинкою краю.
- Рулет укладаємо на деко.
- Збиваємо яйце з однією ложкою сметани.
- Змащуємо рулет. Робити це найкраще кулінарної пензликом. Але якщо її не виявилося в вашому арсеналі, тоді замініть її одноразової паперовою серветкою, або шматочком марлі (можна ватним диском).
- Закуску ставимо запікатися на 15 хвилин. Температура розігріву – 200 градусів. Лаваш, запечений з сиром і шинкою, повинен красиво підрум’янитися.
Лаваш в духовці з шинкою цілком може стати головною закускою на накритому смаколиками столі.
Можна кожен раз пробувати різні начинки. Так, замінивши шинку звичайної ковбасою або фаршем, ми отримаємо новий смак. Але що не закручуй рулет, а лаваш з шинкою і сиром, запечена в духовці, завжди залишиться класикою смаку.
Рулет з лаваша з яйцем, сиром і шинкою на маслі
А як ви ставитеся до смаженого лаваш з шинкою і сиром? Так і не визначилися? Тоді приготуйте його за запропонованим нами рецептом, і ви точно не залишитесь байдужими.
Складові
- Коржик вірменська – 1 шт .;
- Сир – 300 г;
- Шинка – 200 г;
- Майонез – 3 ст.л .;
- Часник – 2 зубчики;
- Яйце від курочки – 1 шт .;
- Олія соняшникова – для смаження;
- Сіль за смаком;
- Перець – за смаком.
Приготування рулету з лаваша з сиром і шинкою в домашніх умовах
- Великий шматок шинки перетворюємо в маленькі соломинки.
- Очищаємо і подрібнюємо часник. Додаємо до шинки. За своїм смаком солимо і перчимо.
- Заправляємо все майонезом. Перемішуємо.
- Пропускаємо сир через велику тертку.
- Розмазує рівним шаром шинки-часникову начинку.
- Засипаємо все сиром.
- Загортаємо лаваш в рулет. Ділимо на 4 порції.
- Збиваємо яйце.
- По черзі мачає в яєчному клярі кожен шматочок, викладаємо на гарячу сковорідку і засмажуємо з обох сторін по парі хвилин.
Якщо у вас завалявся лаваш і вже засох – відро для сміття не його місце. Використовуйте його для приготування рулету. Просто змастіть його спочатку майонезним або іншим соусом, а потім почніть робити начинку.
Коли начинка для рулету буде готова, коржик вже встигне пом’якшити, і ви без зусиль зможете підсмажити лаваш з шинкою і сиром на сковороді.
Рулет з плавленим сиром і шинкою
Плавлений сир теж підходить для закуски з тонкої коржі. А головне – велика різноманітність смакових добавок в сирках дозволяє приготувати найулюбленіший і смачний рулетик.
Складові
- Лаваш – 2 шт .;
- Сир, плавлений у ванні – 200 г;
- Яйце – 1 шт .;
- Шинка – 400 г;
- Майонез – 100 г;
- Кетчуп – 50 г;
- Зелень – за смаком.
Приготування рулету з плавленим сиром
- Яйце відварюємо, чистимо, подрібнюємо.
- Шинку розрізаємо на тоненькі скибочки.
- Один лист коржі змащуємо сиром. Зверху укладаємо шинку, яйця.
- Посипаємо подрібненою зеленню.
- Заливаємо все тонким шаром майонезу.
- Накриваємо другим листом. Змащуємо його кетчупом.
- Загортаємо в рулет, обмотуємо плівкою, прибираємо охолоджувати на 2 години.
Охолоджений рулет ділимо на порційні кружечки. Розкладаємо по тарілках, прикрасивши листком салату. Якщо комусь здасться рулет з лаваша з шинкою і плавленим сиром сухим, то можна подавати з часниковим соусом.
Експериментуйте і насолоджуйтеся палітрою смаків!