Всім, хто коли-небудь відпочивав в Криму або на Кавказі знайома картина: вздовж берега йде людина з великою сумкою або підносом і, лавіруючи між Стомлені сонцем відпочиваючими, кричить: «Пааахлава медоваяяяя !!!» Хрусткі шматочки пахлави так привабливі, що, ігноруючи спеку і спрагу, народ спокушається і купує це посипане горішками диво. Приїхавши додому, багато хто хотів би приготувати таку «пахлаву медову» вдома, щоб відродити спогади про море. Презентуємо вам частинку літа!
необхідно:
З цієї кількості продуктів виходить досить велика порція, тому, якщо ви робите на пробу або кількість їдців мінімально, то пропорційно зменшите всі компоненти крім масла для смаження.
Для тесту:
- Молоко тепле (ок 50`) – 250 мл
- Яйця – 2 шт (для вегетаріанського варіанту яйця не кладіть, теж вийде непогано)
- Масло вершкове – 60 г
- Сметана – 50 г
- Горілка – 1 ст.л
- Сіль – 1/3 ч.л
- Сода – ¼ ч.л
- Борошно – 4 склянки + додати, щоб тісто було крутим і на присипку при розкачування
Сироп для просочення:
- Цукор – 300 г
- Вода – 200 мл
- Мед – 1 ст. ложка (якщо ви не їсте мед, то можна без нього)
горішки на посипання – кількість за бажанням
Масло рослинне для смаження – 500 мл
приготування:
Соду змішати зі сметаною (з’явиться піна).
Яйця змішати зі сметаною і сіллю.
Масло розтопити і вилити в теплу молоко (Якщо молоко буде холодним, то розтоплене масло відразу застигне).
Додати в молочну суміш яйця зі сметаною. Влити горілку.
Замісити тісто спочатку ложкою, а потім руками, підсипаючи борошно. Тісто має бути дуже крутим.
Залишити тісто на 15-20 хв відпочити. Накрити, щоб не завітриться.
Розділити тісто на 8 частин.
Сформувати хмиз можна декількома способами.
Швидше за все вам знадобиться трохи борошна, щоб додати в відпочиле тісто. Ще раз повторю, що тісто має бути досить крутим, інакше при тонкому розкачування воно буде рватися, як тільки ви захочете підняти пласт.
Розкачати шматочок тесту як можливо тонше – 1мм і менше. У мене практично можна розглядати малюнок скатертини. Чим тонше, тим краще, тільки досить щедро підсипати муку, щоб тісто не прилипало і періодично перевертайте пласт тесту.
Якщо є місце і час, то розкачане тісто добре підсушити хвилин 10-15, розклавши на рівній поверхні – тісто буде зручніше формувати.
Далі можна діяти так:
Розкатаний пласт тесту накрутити на тонку качалку (качалку обсипте борошном). Саме тонку, якщо немає такої, то просто скрутіть вільний рулет, загортаючи його кожне коло приблизно на 4-5 см.
Край змочіть водою, щоб рулет не розкручувалася.
Качалку вийняти, а вийшов рулетик нарізати на шматочки ок 2 см під кутом 45`. Різати треба гострим ножем, щоб шари не склеїлися. Ножем треба як би пиляти.
Вийдуть такі заготовки. Струсіть зайву муку.
Або можна розкатаний пласт нарізати ромбами, скласти по 4-5 штук, досить сильно розсікти середину і вивернути, як звичайний одношаровий хмиз.
Також можна скласти великі пласти один на інший, відразу 4-5 шт, потім всі разом розрізати на ромби, розсікти середину і в кожної стопці вивернути її, як в хмизу.
Я робила 1 і 2 способом, розгортаючи пласти по одному.
Зайву борошно з хмизу потрібно струсити, щоб вона не горіла в маслі.
Масло для смаження нагріти. Треба, щоб хмиз був занурений в масло і плавав у ньому. Коли покладіть хмиз в масло, поворушіть його виделкою (я це роблю китайської паличкою), тоді шари краще розправляться.
Смажити до рум’яності.
Викласти на паперові рушники, щоб вбрався зайвий жир. Охолодити до кімнатної температури.
Зварити сироп.
Воду налити в каструлю, покласти цукор і мед. Нагріти до кипіння і розчинення всіх кристалів цукру.
Остигнули заготовки опускати в гарячий сироп і перевертати там, щоб хмиз з усіх боків був в сиропі. Довго в сиропі не тримайте. Я допомагала собі силіконової пензликом.
Після викладала в друшляк, щоб стікав зайвий сироп.
Присипати хмиз подрібненими горішками і складати на блюдо.
Хворост виходить хрустким і залишається таким кілька днів. Тільки не загортати його в пакет, нехай просто лежить на повітрі.
Смачного!