В густу літню спеку наші предки тамували спрагу не так, як це звикли робити ми – газованої та іншими подібними напоями. В особливій пошані у них був вівсяний квас, про лікувальні властивості якого багато хто навіть і не чули, не маючи можливості випробувати на собі його цілющу силу. Цей чудодійний напій цей насправді заслуговує на те, щоб його готувати і регулярно вживати для втамування спраги і оздоровлення.
Користь вівсяного квасу
Не все те, що корисно, ще й приносить задоволення. Але це – не про вівсяному квасі: він і смачний, і змушує наш організм працювати, як годинник. А все – завдяки життєвій силі вівса, який є основним його інгредієнтом. Процес приготування цілющого напою не передбачає нагрівання. Значить, все вітаміни цього злаку переходять в квас і в ньому залишаються.
Напевно немає такого органу в людському тілі, на який би цей напій не впливав благотворно.
- За кількістю корисних речовин, а особливо вітамінів вівсяний квас – в числі лідерів.
- Люди, які щодня п’ють квас хоча б по склянці, не мають проблем з нервовою системою.
- Користь вівсяного квасу – ще і в тому, що він заряджає енергією, маючи в своєму складі багато білка.
- Корисний він і діабетикам, бо сприяє зниженню показника цукру.
- У вівсі багато клітковини, а значить – і в напої на його основі. Саме клітковина контролює рівень холестерину, захищаючи тим самим серцево-судинну систему.
- Рішення проблем травлення – це теж під силу квасу.
- Квас стане прекрасною підмогою організму людини, який регулярно постить.
- Крім того, квасний напій бореться з інфекціями. Він діє вбивчо на патогенні гриби, які проникають в організм.
- Є і ще одна перевага цього напою: в ньому багато цінних амінокислот.
- Як не дивно, але він навіть емаль зубну зміцнює, що під силу далеко не кожному продукту.
- Печінка – той орган, на який квас надає одне з найсильніших впливів, очищаючи й тонізуючи її.
- Цілющий напій на основі вівса рекомендують не тільки пити, а й використовувати зовнішньо, зокрема, для споліскуючи волосся. Від того вони стають блискучими, швидше зростають.
Протипоказання до вживання
Як то кажуть, де користь вівсяного квасу, там є і шкоду. Так, його не варто пити тим, у кого діагностовано виразка або гастрит. Особливо в період загострення проблем зі здоров’ям. Хоч напій і сприяє очищенню печінки, однак при серйозних захворюваннях печінки і нирок квас протипоказаний. При подагрі його теж слід виключити зі свого раціону.
Застосування вівсяного квасу
Звичайно ж, головний спосіб використання вівсяного квасу, чиї користь і шкода знаходяться десь поруч, – це вживання в чистому вигляді як освіжаючий напій. Крім того, на його основі виходить просто чудова окрошка, а також холодні літні супи. З нього можна готувати дріжджове тісто, додавати в капусняк та інші страви.
калорійність продукту
Потрібно сказати, що вівсяний квас, на відміну від інших різновидів цього освіжаючого напою, досить калорійний. Так, в 100 г його – не менше 300 ккалл. Так що людям, які ревнують про свою вагу, потрібно не забувати про це. У той же час для тих, чий організм – на межі виснаження, він дуже корисний.
Як зберігати вівсяний квас
Вівсяної квас – природний продукт, який отримують за допомогою бродіння. З цього випливає, що зберігати його треба недовго в закритій тарі і тільки в холодильнику. Якщо напій перетримати, він стає занадто кислим і неприємним на смак.
За оптимальних умов термін його зберігання становить всього 3-4 дня. Правда, якщо – напій до смаку більш міцний, то і через 5 днів після приготування його можна пити.