Абсолютно все, без винятку, знають, а багато хто любить, і цілком заслужено, цей смачний і дуже простий у приготуванні салат з овочів.
Пропонуємо відступити від звичного класичного варіанту і спробувати зробити вінегрет з оселедцем, рецепт якого під силу освоїти кожному. Смак страви, завдяки додаванню незвичайного інгредієнта, виходить більш яскравим і оригінальним, а поєднання з овочами робить закуску просто ідеальною.
Вінегрет: користь і калорійність
Вінегрет – це надзвичайно популярний салат, що складається з дрібно нарізаних варених овочів, заправлених рослинним маслом. Завдяки своєму смаку, простоті приготування і недорогим інгредієнтів, його часто готують до свята.
Вінегрет не тільки приємний на смак, але і корисний для організму, так як складається в основному з відварених овочів, а їх користь давно відома. Вони є джерелом багатьох вітамінів і мікроелементів, необхідних для здоров’я людини.
А якщо відварені овочі, що входять до складу цього популярного салату, доповнити слабосоленої оселедцем, то вийде не менш корисне блюдо, але вже з новими неповторними смаковими нотками.
У класичному варіанті, з додаванням рослинної олії, калорійність вінегрету становить від 110 до 150 ккал.
Якщо ж масло не додавати, то вона становить всього 36 ккал – виходить, що блюдо без масла стає дієтичним.
У нашому випадку, калорійність вінегрету з оселедцем дорівнює 119 ккал, її можна вважати досить низькою.
Особливості приготування вінегрету з оселедцем
- Овочі для вінегрету відварюємо неочищеними або запікаємо в духовці, загорнувши у фольгу. Таким чином, зберігається максимальна кількість вітамінів.
- Час варіння картоплі – 10-15 хвилин, моркви – 15-20, буряка – 40-50 хвилин.
- Металеві ємності використовувати не рекомендується.
- Овочі бажано нарізати дрібно.
- Заправку готуємо окремо.
- Використовуємо нерафіновану соняшникову олію.
- Нарізану буряк солимо і заправляємо маслом в окремому посуді, а змішуємо її з іншими інгредієнтами вже потім. Так, інші овочі не придбають інтенсивний буряковий відтінок і вінегрет залишиться «строкатим».
- Для рівномірного розчинення солі в салаті – спочатку потрібно блюдо посолити, а потім вже заправити.
Вінегрет з оселедцем: оригінальний рецепт
Складові
- Буряк – 2-4 шт. + –
- Картопля – 4-5 шт. + –
- Морква – 1-2 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Зелена цибуля – 1 пучок + –
- Огірки солоні – 3 шт. + –
- Горошок зелений консервований – 0,5 банки (або 1 маленька) + –
- Оселедець слабосолона – 1 шт. + –
- Цукор – 1 ст.л. + –
- Рослинна олія – 1-2 ст.л. + –
- Кріп – 1 пучок + –
- Сіль – за смаком + –
Як приготувати вінегрет овочевий з оселедцем
- Ретельно промиваємо картопля, морква і буряк.
- Коли вода в каструлі закипить, кладемо спочатку буряк, потім моркву і наостанок – картопля.
- Овочі в міру готовності виймаємо з каструлі в зворотному порядку.
- Чекаємо, поки охолонуть картопля і морква, а буряк відразу поміщаємо на 5-10 хвилин в холодну воду.
- Очищаємо і дрібно нарізаємо цибулю (ріпчаста і зелена).
- Промиваємо, після чого рубаємо зелень кропу.
- Огірки ріжемо кубиками.
- Роздруковуємо банку зеленого горошку.
- Остигнули картопля, морква і буряк нарізаємо.
- Очищаємо і дрібно нарізаємо оселедець.
- Всі підготовлені інгредієнти (крім буряка) перекладаємо в підходящу ємність.
- Буряк поміщаємо в окремий посуд, додаємо сіль і трохи масла.
- Тільки після цього буряк перекладаємо до овочів, додаємо цукор і сіль.
14. Перемішуємо – і вінегрет готовий, подаємо його до столу.
Буряк можна запекти і в мікрохвильовці. Для цього коренеплоди очищаємо, розрізаємо на кілька частин, поміщаємо в целофановий пакет, проробляємо в ньому отвори зубочисткою і готуємо 15 хвилин на максимальній потужності.
Вінегрет: рецепт з оселедцем і соусом з гірчиці
Складові
- Буряк – 3 шт .;
- Морква – 2 шт .;
- Картопля – 3 шт .;
- Огірок солоний – 2 шт .;
- Оселедець слабосолона – 1 шт .;
- Оцет бальзамічний – 2 ст.л .;
- Жовток курячий (сирої) – 2 шт .;
- Цукор – 1 ч.л .;
- Перець чорний (мелений) – за смаком;
- Бульйон овочевий (або вода) – 3 ст.л .;
- Олія соняшникова – 1-2 ст.л .;
- Кріп – 1 пучок;
- Цибуля зелена – 1 пучок;
- Сіль за смаком.
Смачний вінегрет з оселедцем: рецепт приготування
- Буряк, моркву і картоплю промиваємо, обтирає серветкою, потім кожен плід окремо загортаємо в фольгу.
- Запікаємо в духовці до готовності, приблизно, півгодини.
- Коли овочі охолонуть, нарізаємо їх дрібно і складаємо в миску.
- Оселедець очищаємо.
- Нарізаємо оселедець і солоні огірки, перекладаємо їх до овочів.
- Зелену цибулю і кріп рубаємо дуже дрібно, додаємо туди ж.
- Готуємо гірчичну заправку, змішуючи в каструльці на повільному вогні овочевий бульйон (воду), масло, гірчицю, перець, жовтки, цукор, сіль і оцет. Коли загусне – готово (до кипіння не доводити).
- Як тільки заправка охолоне, поливаємо нею вінегрет, перемішуємо, досолюємо (якщо це необхідно).
9. Подаємо до столу в красивому салатнику.
Вінегрет з оселедцем, рецепт приготування якого ви тепер знаєте, – це пікантне блюдо, яке приносить організму безперечну користь, насичуючи його, збагачуючи вітамінами, залишаючись, при цьому, низькокалорійним продуктом.