Тульський пряник

Тульський пряник

Зізнаюся, пряник я дегустувала пізно ввечері, обпалюючись гарячим повидлом 🙂 А що робити – цей пряно-медовий аромат геть позбавив мене сили волі. Хочеться голосно заявити: не полінуйтеся приготувати це неймовірно смачне і просте в приготуванні ласощі.

З невеликої кількості продуктів виходить огроменний такий Пряник! Так-так, з великої літери «П».

необхідно:

Для тесту:

  • Маргарин – 100 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 1 скл. (200 мл)
  • Сіль – 1/4 ч.л.
  • Сода – 1 ч.л. (Не гасити, розпушувачем не замінювати)
  • Мед – 2 ст.л.
  • Кориця – 1 ст.л.
  • Борошно – 3,5 – 4 скл.

Для начинки:

  • Повидло або варена згущене молоко – ок.400 г

глазур:

  • Молоко – 2 ст.л.
  • Цукор – 4 ст.л.

приготування:

Всі інгредієнти, крім борошна, скласти в каструлю.

Тульський пряник

Поставити на водяну баню, тримати на ній хвилин 10, періодично помішуючи.

Тульський пряник

Маса буде сильно піниться.

Тульський пряник

Зняти з водяної бані і відразу частинами засипати борошно.

Тульський пряник

Тісто не повинно бути занадто тугим, але і липким теж бути не повинно.

Тульський пряник

Розділити тісто на дві нерівні частини – 40% і 60%.

Тульський пряник

Більшу частину розкачати, підсипаючи борошно або прямо на папері для випічки. Товщина близько 5 мм.

Якщо будете пекти без паперу – змастіть деко.

Перенести тісто на деко, накрутивши пласт на качалку, зробити бортики.

Тульський пряник

Покласти повидло або варену згущенку.

Тульський пряник

Менший пласт також розкачати і накрити повидло зверху.

Тульський пряник

Боковинки зліпити виделкою.

Я навіть типу малюнок зробила, як виявилося – даремно :))

Тульський пряник

Піч пряник при температурі 180 гр. близько 25-30 хв.

Якщо пряник пересушити в духовці, він буде більш жорстким.

Піднявся пряник в духовці дуже сильно, від малюнка не залишилося і сліду.

Тульський пряник

Як тільки вийняли пряник з духовки, готуємо глазур.

Пряник треба змащувати ще гарячим.

Отже, наливаємо в каструлю 2 ст.л. молока, додаємо 1 ст. л. цукру, кип’ятимо при помішуванні до розчинення цукру.

Як розчинилася перша ложка – додаємо другу … і так всі чотири.

Тульський пряник

Тульський пряник

Гарячої рідкої глазур’ю покриваємо пряник.

Я поливала з каструльки і розмазувала пензликом.

Тульський пряник

Бажано повністю охолодити перед подачею – гаряча начинка заподіює дискомфорт :)))

Смачного!

Не забудьте підписатися на наші новинки.

Тульський пряник