Торт «Медовик»

Торт «Медовик»

Скільки ж варіантів медових тортиків існує! Це один з них – рудий, як більшість медовиков. У кожному з тортиків є свій нюанс. Так що, спробуйте і цей.

необхідно:

тісто:

  • Борошно – 2,5-3 скл. (Можливо, трохи більше + на розкочування)
  • Мед – 2 ст.л. з гіркою
  • Цукор – 1 скл. (200 мл)
  • Вода – 4 ст.л.
  • Масло вершкове. (Маргарин) – 50 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Сіль – 1/4 ч.л.

крем:

  • Сметана 15-20% – 500-700 г (чим більше, тим соковитіше)
  • Цукрова пудра (цукор) – ок. 0,5 скл. (За вашим бажанням, більше або менше)

(Крем може бути і іншим, наприклад, замість цукру можна покласти варену згущенку, але сметанка в будь-якому випадку вітається, так як дуже добре просочує медяники)

приготування:

Спочатку приготуємо медову основу.

Змішати цукор, сіль, соду, мед і воду.

Поставити на середній вогонь і варити до зміни кольору на яскраво-карамельний.

Часто помішувати.

Торт «Медовик»

Спочатку буде так.

Постійно помішувати.

Торт «Медовик»

Потім при закипанні вже з’являються помаранчеві прожилки.

Маса сильно піниться – помішувати.

Торт «Медовик»

Минуло не так багато часу, хвилин 5-7, і піна вже потрібного кольору.

Торт «Медовик»

Вимикаємо вогонь і додаємо масло (або маргарин), перемішуємо.

Ми залишаємо охолонути до приблизно 50 град.

Торт «Медовик»

УВАГА! Я готую подвійну порцію, тому у мене 4 яйця, для однієї потрібно всього 2.

Перемішуємо масу з яйцями.

Торт «Медовик»

Всипаємо частинами борошно. Робимо це поступово.

Ось тут можна відзначити особливість саме цього медовика – борошно не заварюється, а кладеться в охолоджену медову масу.

Маса не буде занадто крутий. Вона буде навіть липкою. Важливо не пересипати муку, так як після визрівання тіста воно загусне.

Торт «Медовик»

Ось таке тісто – м’яке, досить липке.

Ми залишаємо його для повного охолодження на 1-2 години.

Торт «Медовик»

Після охолодження досить злегка припудрити стіл і колобок стає податливим.

Чи не мажеться і легко формується на кульки.

У мене з подвійною порції вийшло 16 штук.

Торт «Медовик»

Відразу даю порада: не заморачивайтесь з перенесенням розкачане тісто на лист – розгортайте відразу на папері, злегка присипаючи борошном тісто і качалку.

Щоб розмір коржів відповідав, я намалювала олівцем коло і перевернула пергамент, щоб олівцеві лінії не стикалися з тестом.

Тепер беремо качалку і тонюсінька розгортає тісто на аркуші паперу.

У мене було всього два таких листа, тобто я випекла на кожному аркуші по 8 шт. і вони-таки витримали цей експеримент. Так що під кожен корж папір витрачати не потрібно. Один печеться, другий розкочуєте.

Торт «Медовик»

Печуться коржі швидко, але в великій мірі це залежить ще і від товщини розкочування, і від «щустрості» духовки.

У моїй швидкій духовці коржі пеклися при температурі 200 град. максимум хвилин по 5. Не бракувало часу в акурат, щоб розкачати новий корж і обрізати краю у готового.

Я обрізала по кришці.

Торт «Медовик»

Ось така стопка.

Торт «Медовик»

Я люблю сметанний крем за безпроблемність, відносно низьку калорійність і за те, що медові і пісочні коржі добре їм просочуються, якщо ви цього хочете.

Сметану 20% жирності змішую з цукровою пудрою ЛОЖКОЮ.

Від міксера крем розріджується.

Торт «Медовик»

Змащуємо коржі і складаємо стопкою.

Торт «Медовик»

Торт «Медовик»

Змащуємо верх і боковинки.

Торт «Медовик»

Обрізки коржів змелюють в крихту.

Обсипаємо торт збоку, верх прикрашаємо за бажанням.

Торт «Медовик»

Я присипала шоколадною стружкою і перед подачею прикрасила збитими вершками.

Ми залишаємо годин на 8-10 настоюватися.

Торт «Медовик»

Ось такий медовик у нас вийшов. Ще краще він на другий-третій день 🙂

Смачного!

Торт «Медовик»