Скільки ж варіантів медових тортиків існує! Це один з них – рудий, як більшість медовиков. У кожному з тортиків є свій нюанс. Так що, спробуйте і цей.
необхідно:
тісто:
- Борошно – 2,5-3 скл. (Можливо, трохи більше + на розкочування)
- Мед – 2 ст.л. з гіркою
- Цукор – 1 скл. (200 мл)
- Вода – 4 ст.л.
- Масло вершкове. (Маргарин) – 50 г
- Яйця – 2 шт.
- Сода – 1 ч.л.
- Сіль – 1/4 ч.л.
крем:
- Сметана 15-20% – 500-700 г (чим більше, тим соковитіше)
- Цукрова пудра (цукор) – ок. 0,5 скл. (За вашим бажанням, більше або менше)
(Крем може бути і іншим, наприклад, замість цукру можна покласти варену згущенку, але сметанка в будь-якому випадку вітається, так як дуже добре просочує медяники)
приготування:
Спочатку приготуємо медову основу.
Змішати цукор, сіль, соду, мед і воду.
Поставити на середній вогонь і варити до зміни кольору на яскраво-карамельний.
Часто помішувати.
Спочатку буде так.
Постійно помішувати.
Потім при закипанні вже з’являються помаранчеві прожилки.
Маса сильно піниться – помішувати.
Минуло не так багато часу, хвилин 5-7, і піна вже потрібного кольору.
Вимикаємо вогонь і додаємо масло (або маргарин), перемішуємо.
Ми залишаємо охолонути до приблизно 50 град.
УВАГА! Я готую подвійну порцію, тому у мене 4 яйця, для однієї потрібно всього 2.
Перемішуємо масу з яйцями.
Всипаємо частинами борошно. Робимо це поступово.
Ось тут можна відзначити особливість саме цього медовика – борошно не заварюється, а кладеться в охолоджену медову масу.
Маса не буде занадто крутий. Вона буде навіть липкою. Важливо не пересипати муку, так як після визрівання тіста воно загусне.
Ось таке тісто – м’яке, досить липке.
Ми залишаємо його для повного охолодження на 1-2 години.
Після охолодження досить злегка припудрити стіл і колобок стає податливим.
Чи не мажеться і легко формується на кульки.
У мене з подвійною порції вийшло 16 штук.
Відразу даю порада: не заморачивайтесь з перенесенням розкачане тісто на лист – розгортайте відразу на папері, злегка присипаючи борошном тісто і качалку.
Щоб розмір коржів відповідав, я намалювала олівцем коло і перевернула пергамент, щоб олівцеві лінії не стикалися з тестом.
Тепер беремо качалку і тонюсінька розгортає тісто на аркуші паперу.
У мене було всього два таких листа, тобто я випекла на кожному аркуші по 8 шт. і вони-таки витримали цей експеримент. Так що під кожен корж папір витрачати не потрібно. Один печеться, другий розкочуєте.
Печуться коржі швидко, але в великій мірі це залежить ще і від товщини розкочування, і від «щустрості» духовки.
У моїй швидкій духовці коржі пеклися при температурі 200 град. максимум хвилин по 5. Не бракувало часу в акурат, щоб розкачати новий корж і обрізати краю у готового.
Я обрізала по кришці.
Ось така стопка.
Я люблю сметанний крем за безпроблемність, відносно низьку калорійність і за те, що медові і пісочні коржі добре їм просочуються, якщо ви цього хочете.
Сметану 20% жирності змішую з цукровою пудрою ЛОЖКОЮ.
Від міксера крем розріджується.
Змащуємо коржі і складаємо стопкою.
Змащуємо верх і боковинки.
Обрізки коржів змелюють в крихту.
Обсипаємо торт збоку, верх прикрашаємо за бажанням.
Я присипала шоколадною стружкою і перед подачею прикрасила збитими вершками.
Ми залишаємо годин на 8-10 настоюватися.
Ось такий медовик у нас вийшов. Ще краще він на другий-третій день 🙂
Смачного!