Вже не перше десятиліття незмінна лінійка улюблених тортів – «Пташине молоко», «Прага», «Наполеон», «Київський», «Медовик» і, звичайно, «Казка». Змінюються часи, покоління і смакові запити ласунів, але кращі десерти витримують перевірку часом і як і раніше залишаються на полицях магазинів, а також часто печуться будинку як досвідченими, так і зовсім юними господинями.
У цій статті розглянемо рецепт торта «Казка» по ГОСТу. Виріб традиційно формується у вигляді довгастого «поліна», складається з класичного світлого бісквіта, просоченого солодким сиропом, і масляного крему. Поверхня десерту прикрашається кремовими квіточками, іноді фігурками у вигляді грибочків, цукатами. Для випікання бісквіта найчастіше застосовується прямокутна форма для кексу, але зустрічаються і варіанти, коли тісто печуть одним великим пластом і згортають в рулет.
Складові:
Для тіста:
- яйця – 4 шт .;
- цукор – 100 г;
- борошно – 120 г.
Для просочення:
- цукор – 100 г;
- вода – 115 мл;
- коньяк – 1 ст. ложка.
Для крему:
- молоко – 125 мл;
- яєчні жовтки – 2 шт .;
- цукор – 150 г;
- коньяк – 1 ст. ложка;
- вершкове масло – 200 г;
- ванільний цукор – 1 пакетик (8-10 г).
Для оформлення:
- какао-порошок – 1 ч. ложка;
- харчові барвники (зелений, рожевий).
Торт «Казка» рецепт по ГОСТу з фото
[Ad # first]
[Ad # second]
- Готуємо тісто для бісквіта. Відокремлюємо білки від жовтків, поміщаємо в суху і обов’язково ідеально чисту миску. Цукровий пісок ділимо навпіл – одну частину відразу всипаємо до желтковой суміші. Частина, що залишилася порція піде на збивання білків, але її додамо трохи пізніше. Починаємо працювати міксером – збиваємо білки без цукру 2-3 хвилини. Тільки коли рідина перетвориться в пишну білу піну, поступово маленькими порціями підсипає цукровий пісок. Чи не зупиняємо міксер – збиваємо суміш до стійкості. Перевіряємо готовність – схиляємо і поступово перевертаємо миску. Якщо білки нерухомі, переходимо до наступного кроку. Якщо маса хоча б трохи сповзає по стінках, продовжуємо збивання.
- Переходимо до жовтків. Близько 4-5 хвилин збиваємо желтково-цукрову масу – до пишності, часткового розчинення солодких крупинок і світло-жовтого відтінку.
- З’єднуємо два склади – за 3-4 прийоми переносимо збиті білки до жовтків. Дбайливо перемішуємо знизу вгору до повного об’єднання. Діємо за допомогою силіконової лопатки, міксер для приготування тіста більше не буде потрібно.
- На яєчну суміш в 2-3 заходи просіюємо борошно.
- Після кожної порції розмішуємо тісто, проводячи лопаткою знизу вгору в одному напрямку. Працюємо дуже плавно і акуратно, щоб тісто не осіло від різких і необережних рухів. Добиваємося розчинення всіх сухих грудок і нерівностей. Тісто має вийти гладким і однорідним.
- Підбираємо відповідну форму для випікання бісквіта. У нашому прикладі використовується прямокутна силіконова ємність для кексу (розмір 23х13 см). Готовий бісквіт буде розрізано на 3 коржа, тому шар тесту не повинен бути низьким. Дно форми прокладаємо пергаментом або злегка змащуємо маслом. Викладаємо тісто, розрівнюємо.
- Відправляємо в прогріту духовку. Випікаємо бісквіт близько 25-30 хвилин, температура – 180 градусів. Щоб перевірити готовність, проколюємо центр випічки дерев’яною шпажкою – на ній не повинно залишитися сирого тесту. Остужаем бісквіт, виймаємо з форми. Перед подальшою роботою по можливості даємо випічці «відлежатися» 8-12 годин – тоді м’якуш буде менше кришитися при розрізанні і краще вбере просочення.
Крем для торта «Казка» рецепт
- У маленькій каструльці з’єднуємо молоко, два види цукру (ванільний і простий) і жовтки. Розмішуємо віночком і ставимо на тихий вогонь.
- При постійному перемішуванні доводимо молочний сироп до кипіння і варимо 2-3 хвилини. Щоб суміш не пригоріла, а жовтки не згорнулися, підтримуємо маленький вогонь і не перестаємо перемішувати масу. В результаті має вийти світло-жовтий сироп, за консистенцією нагадує згущене молоко.
- Коли молочна суміш повністю охолоне, збиваємо м’яке масло кімнатної температури. Маса повинна стати пишною, кремообразной. вливаємо коньяк.
- Маленькими порціями додаємо охолоджені молочний сироп, продовжуючи збивати.
- Коли масло повністю з’єднається з молочною сумішшю, і вийде однорідний крем, вимикаємо міксер.
- Від отриманої масляної маси відокремлюємо трохи менше половини і відкладаємо в інший посуд – цю порцію будемо використовувати для прошарку між коржами. Далі від крему із загальної миски забираємо по 1-1,5 столові ложки в дві різні піали – ці частини підуть на оформлення, їх потрібно пофарбувати в зелений і рожевий кольори. Якщо використовуються гелеві барвники, досить додати всього по крапельці і перемішати (з сухими працюємо по інструкції). До залишків крему в загальній мисці додаємо просіяний какао-порошок і перемішуємо.
Збірка торта «Казка»
- Бісквіт викладаємо на тарілку широкою частиною вниз. Зверху підрізаємо кути, щоб отримати закруглену форму, що нагадує поліно. З двох сторін зрізаємо тонкі краю. Всі обрізки зберігаємо для обсипання торта.
- Готуємо просочення. Цукор заливаємо гарячою водою, розмішуємо до розчинення крупинок. Додаємо коньяк і охолоджуємо ароматну суміш. Ріжемо бісквіт уздовж на 3 коржа. Нижній (найширший) викладаємо на тарілку. поливаємо просоченням.
- Наносимо половину світлого крему, розподіляємо рівним шаром.
- Зверху викладаємо другий корж, змочуємо просоченням. Наносимо залишки світлого крему. Накриваємо останнім просоченим коржем. Приблизно третю частину крему з какао залишаємо для оформлення, а решта порцією обмазуємо торт з усіх боків.
- Обрізки бісквіта дробу в блендері. Обсипаємо всі чотири сторони, притискаючи крихти долонею. Верхівку десерту залишаємо відкритою.
- Залишилося тільки оформлення. Відкладений шоколадний крем наносимо на поверхню десерту рівним шаром, виделкою проводимо лінії. Рожевий крем викладаємо в кондитерський мішок з насадкою «зірочка», відкидають кілька «квіточок». Навколо наносимо зелений крем, використовуючи насадку «листочок».
- Перед нарізуванням і дегустацією даємо десерту настоятися в холодильнику хоча б 3-4 години.
Торт «Казка» по ГОСТу готовий! Приємного чаювання!