Торт «День і ніч» в класичному виконанні отримав свою назву через поєднання темних і світлих коржів, які символізують безперервний калейдоскоп зміни часу доби. Існує кілька варіантів цього десерту. Коржі можуть бути як класичні, так і з додаванням сметани. Склад крему також варіюється – заварний, легкий сметанний, масляний зі згущеним молоком. Головним і незмінним залишається створення різкого контрасту чергуванням «денних» і «нічних» шарів.
У запропонованому рецепті зупинимося на варіанті зі сметанним коржами і масляним кремом зі згущеним молоком. Випікаємо два бісквіта: світлий і шоколадний. Збираємо високу стопку з коржів, чергуючи білі і коричневі. Кожен пласт змащуємо шаром щільного крему і посипаємо щедрою горіховою розсипом. Готовий десерт покриваємо бісквітної крихтою, викладаючи малюнок, як у запропонованому рецепті, або обходимося без декору.
Складові:
Для світлого коржа:
- яйця – 2 шт .;
- сметана 15-20% – 200 г;
- цукор – 150 г;
- борошно – 200 г;
- сода – 1 ч. ложка без гірки;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- сіль – пучку.
Для темного коржа:
- яйця – 2 шт .;
- сметана 15-20% – 200 г;
- цукор – 150 г;
- борошно – 180 г;
- какао-порошок – 20 г;
- сода – 1 ч. ложка без гірки;
- ванільний цукор – 1 ч. ложка;
- сіль – пучку.
Для просочення коржів:
- вода – 100 мл;
- цукор – 1 ст. ложка.
Для крему:
- вершкове масло – 200 г;
- згущене молоко – 1 банка.
Для начинки:
- смажений арахіс або будь-які горіхи – близько 50 г.
Торт «День і ніч» класичний рецепт
- Готуємо світле тісто. Яйця разом з простим і ванільним цукром збиваємо міксером протягом 2-4 хвилин. Маса повинна стати пишною і світлою, а крупинки цукру частково розчинитися.
- До сметані додаємо соду. Дуже ретельно розмішуємо для розчинення порошку.
- Перекладаємо сметанним масу до яєчної, кидаємо дрібку солі і знову запускаємо міксер. Збиваємо зовсім недовго, лише до об’єднання компонентів.
- За 3-4 підходи всипаємо просіяне борошно, втручаючись кожну порцію ложкою або силіконової лопаткою. Розчиняємо все сухі ділянки і отримуємо однорідне світле тісто.
- Перекладаємо тісто в форму діаметром 20 см, розрівнюємо. Дно попередньо застилає пергаментним папером або змащуємо маслом.
- Відправляємо в прогріту до температури 180 градусів духовку. Випікаємо приблизно 25-35 хвилин. Обов’язково перевіряємо готовність, проткнув центр випічки дерев’яною шпажкою – на ній не повинно залишатися сирого тесту.
- Тепер переходимо до темних коржам. Звертаємо увагу, що тут буде менше борошна – частково вона замінюється сухим порошком какао. В іншому готуємо тісто точно так же, як і для світлого бісквіта – збиваємо яйця з простим і ароматизованим цукром, додаємо сіль і сметану з содою. Далі окремо змішуємо борошно і какао, просіюємо і поступово вводимо до рідкої масі. Розмішуємо до однотонного кольору і однорідності.
- Викладаємо тісто у форму діаметром 20 см, розрівнюємо.
- Випікаємо темний бісквіт аналогічно світлого.
- Остужаем випічку. Нерівні верхівки бісквітів підрізаємо ножем і залишаємо для оформлення торта. Далі розрізаємо кожну заготовку (і світлу, і темну) уздовж на дві приблизно однакові по товщині частини. Всього виходить 4 коржа.
Крем для торта «День і ніч» зі згущеним молоком
- Робимо крем. М’яке, підтале масло збиваємо до пишності.
- Поступово підливати згущене молоко, продовжуючи безперервну роботу міксером. Доводимо крем до однорідної текстури.
Збірка торта «День і ніч»
- Для просочення цукор повністю розчиняємо в гарячій воді і охолоджуємо. Змочуємо перший корж, а потім наносимо приблизно четверту частину масляного крему. Розподіляємо рівним тонким шаром. Потім присипаємо очищеним і порубаним на шматочки середнього розміру арахісом, або будь-якими горіхами. В даному рецепті нижнім буде світлий пласт, але можна почати і з темного – значення не має.
- Далі викладаємо наступний контрастний за кольором корж. Просочуємо, змащуємо кремом і присипаємо арахісом. Так збираємо весь торт. Залишки масла зі згущеним молоком наносимо тонким напівпрозорим шаром на верх і боки десерту.
- Зрізані верхівки бісквітів подрібнюємо в чаші блендера окремо один від одного. Оформляємо торт – можна обсипати половину вироби світлої крихтою, а частину, що залишилася темною, або зробити малюнок, як в рецепті. Для цього роздруковуємо на папері зображення серця, вирізаємо і прикладаємо до поверхні десерту. Ножем окреслюємо контур і прибираємо шаблон. Візуально ділимо «серце» на дві половини, одну з них заповнюємо темними крихтами, а іншу світлими. Обсипає і простір навколо малюнка. З бічних сторін притискаємо крихти долонею.
- Прибираємо готовий торт «День і ніч» в холодильник на 3-4 години або на ніч. За цей час десерт ретельно просочиться і закріпить форму.
- Через відведений час, розрізаємо двокольорове виріб і пригощаємося!
Класичний торт «День і ніч» готовий! Приємного чаювання!