Торт «День і ніч»

Торт «День і ніч»Торт «День і ніч» в класичному виконанні отримав свою назву через поєднання темних і світлих коржів, які символізують безперервний калейдоскоп зміни часу доби. Існує кілька варіантів цього десерту. Коржі можуть бути як класичні, так і з додаванням сметани. Склад крему також варіюється – заварний, легкий сметанний, масляний зі згущеним молоком. Головним і незмінним залишається створення різкого контрасту чергуванням «денних» і «нічних» шарів.

У запропонованому рецепті зупинимося на варіанті зі сметанним коржами і масляним кремом зі згущеним молоком. Випікаємо два бісквіта: світлий і шоколадний. Збираємо високу стопку з коржів, чергуючи білі і коричневі. Кожен пласт змащуємо шаром щільного крему і посипаємо щедрою горіховою розсипом. Готовий десерт покриваємо бісквітної крихтою, викладаючи малюнок, як у запропонованому рецепті, або обходимося без декору.

Складові:Торт «День і ніч»

Для світлого коржа:

  • яйця – 2 шт .;
  • сметана 15-20% – 200 г;
  • цукор – 150 г;
  • борошно – 200 г;
  • сода – 1 ч. ложка без гірки;
  • ванільний цукор – 1 ч. ложка;
  • сіль – пучку.

Для темного коржа:

  • яйця – 2 шт .;
  • сметана 15-20% – 200 г;
  • цукор – 150 г;
  • борошно – 180 г;
  • какао-порошок – 20 г;
  • сода – 1 ч. ложка без гірки;
  • ванільний цукор – 1 ч. ложка;
  • сіль – пучку.

Для просочення коржів:

  • вода – 100 мл;
  • цукор – 1 ст. ложка.

Для крему:

  • вершкове масло – 200 г;
  • згущене молоко – 1 банка.

Для начинки:

  • смажений арахіс або будь-які горіхи – близько 50 г.

Торт «День і ніч» класичний рецепт

  1. Готуємо світле тісто. Яйця разом з простим і ванільним цукром збиваємо міксером протягом 2-4 хвилин. Маса повинна стати пишною і світлою, а крупинки цукру частково розчинитися.Торт «День і ніч»
  2. До сметані додаємо соду. Дуже ретельно розмішуємо для розчинення порошку.Торт «День і ніч»
  3. Перекладаємо сметанним масу до яєчної, кидаємо дрібку солі і знову запускаємо міксер. Збиваємо зовсім недовго, лише до об’єднання компонентів.Торт «День і ніч»
  4. За 3-4 підходи всипаємо просіяне борошно, втручаючись кожну порцію ложкою або силіконової лопаткою. Розчиняємо все сухі ділянки і отримуємо однорідне світле тісто.Торт «День і ніч»
  5. Перекладаємо тісто в форму діаметром 20 см, розрівнюємо. Дно попередньо застилає пергаментним папером або змащуємо маслом.Торт «День і ніч»
  6. Відправляємо в прогріту до температури 180 градусів духовку. Випікаємо приблизно 25-35 хвилин. Обов’язково перевіряємо готовність, проткнув центр випічки дерев’яною шпажкою – на ній не повинно залишатися сирого тесту.Торт «День і ніч»
  7. Тепер переходимо до темних коржам. Звертаємо увагу, що тут буде менше борошна – частково вона замінюється сухим порошком какао. В іншому готуємо тісто точно так же, як і для світлого бісквіта – збиваємо яйця з простим і ароматизованим цукром, додаємо сіль і сметану з содою. Далі окремо змішуємо борошно і какао, просіюємо і поступово вводимо до рідкої масі. Розмішуємо до однотонного кольору і однорідності.Торт «День і ніч»
  8. Викладаємо тісто у форму діаметром 20 см, розрівнюємо.Торт «День і ніч»
  9. Випікаємо темний бісквіт аналогічно світлого.Торт «День і ніч»
  10. Остужаем випічку. Нерівні верхівки бісквітів підрізаємо ножем і залишаємо для оформлення торта. Далі розрізаємо кожну заготовку (і світлу, і темну) уздовж на дві приблизно однакові по товщині частини. Всього виходить 4 коржа.Торт «День і ніч»

    Крем для торта «День і ніч» зі згущеним молоком

  11. Робимо крем. М’яке, підтале масло збиваємо до пишності.Торт «День і ніч»
  12. Поступово підливати згущене молоко, продовжуючи безперервну роботу міксером. Доводимо крем до однорідної текстури.Торт «День і ніч»

    Збірка торта «День і ніч»

  13. Для просочення цукор повністю розчиняємо в гарячій воді і охолоджуємо. Змочуємо перший корж, а потім наносимо приблизно четверту частину масляного крему. Розподіляємо рівним тонким шаром. Потім присипаємо очищеним і порубаним на шматочки середнього розміру арахісом, або будь-якими горіхами. В даному рецепті нижнім буде світлий пласт, але можна почати і з темного – значення не має.Торт «День і ніч»
  14. Далі викладаємо наступний контрастний за кольором корж. Просочуємо, змащуємо кремом і присипаємо арахісом. Так збираємо весь торт. Залишки масла зі згущеним молоком наносимо тонким напівпрозорим шаром на верх і боки десерту.Торт «День і ніч»
  15. Зрізані верхівки бісквітів подрібнюємо в чаші блендера окремо один від одного. Оформляємо торт – можна обсипати половину вироби світлої крихтою, а частину, що залишилася темною, або зробити малюнок, як в рецепті. Для цього роздруковуємо на папері зображення серця, вирізаємо і прикладаємо до поверхні десерту. Ножем окреслюємо контур і прибираємо шаблон. Візуально ділимо «серце» на дві половини, одну з них заповнюємо темними крихтами, а іншу світлими. Обсипає і простір навколо малюнка. З бічних сторін притискаємо крихти долонею.Торт «День і ніч»
  16. Прибираємо готовий торт «День і ніч» в холодильник на 3-4 години або на ніч. За цей час десерт ретельно просочиться і закріпить форму.Торт «День і ніч»
  17. Через відведений час, розрізаємо двокольорове виріб і пригощаємося!Торт «День і ніч»

Класичний торт «День і ніч» готовий! Приємного чаювання!