Толокно

толокно
Природа створила багато цілющих рослин, з яких можна зробити корисні продукти харчування і оздоровити з їх допомогою свій організм. На жаль, багато натуральні продукти втратили свою популярність, і їх лікувальні властивості залишилися сказанням про минуле, прикладом тому є толокно. Його не використовують в їжу так активно, як це було за старих часів, однак і зараз цей дієтичний продукт заслужено є частиною здорового раціону.

характеристика толокна

Толокно – це ніщо інше, як мука, зроблена з пропарених, висушених, обсмажених і очищених зерен вівса або ячменю. Зерна товчуться, а не перемелюють.

Саме така технологія обробки сприяє збереженню поживності продукту і відмінному смаку вийшла борошна. При перемелюванні найбільш поживні фракції зерна йдуть у відходи, при товчений вони просто переробляються і в обробленому вигляді вживаються в їжу.

Але роблять толокно не тільки з ячменю або вівса. Іноді, його виготовляють з гороху, льону, кукурудзи та гречки. Однак лляна, гречана і горохова різновиди натурального продукту поступаються в популярності ячмінного і вівсяного толокна. Хоча кожен підвид дієтичний і володіє багатими корисними властивостями, необхідними для здоров’я людини.

характеристика толокна

Користь і шкода толокна

Про корисні властивості натурального продукту складали легенди ще в Стародавній Русі, і робили це абсолютно не дарма. Товчена борошно з вівса або ячменю дійсно дуже корисна для організму.

У ній містяться: вуглеводи, фруктоза, глюкоза, біофлавоноїди (потужні антиоксиданти), вітаміни групи В, білок, клітковина, деякі амінокислоти, а також такі речовини, як Лігин і авенантраміди.

Унікальне поєднання різноманітних корисних елементів надає на людське здоров’я благотворний вплив.

Користь і шкода толокна

Вівсяне толокно відмінно справляється з оздоровленням організму і бере активну участь в боротьбі з багатьма захворюваннями:

  • Виводить жовчні кислоти і знижує рівень холестерину;
  • Очищає шкіру, відновлює волосяну кутикулу;
  • Перешкоджає закупорювання артерій, утворення пухлин і бляшок;
  • Позитивно впливає на роботу ендокринної та імунної систем;
  • Позбавляє від депресії;
  • Нормалізує рівень цукру в крові;
  • Покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
  • Є засобом профілактики атеросклерозу і т. Д.

Чим корисно толокно

Крім вищеназваних лікувальних функцій, товчена борошно з вівса має ще одну важливу особливість – вона здатна регенерувати клітини шкіри, а також омолоджувати і покращувати її стан. Саме з цією метою вівсяне толокно використовують в косметології.

Також толокно вважається дієтичним продуктом, який допомагає позбавитися від зайвої ваги. Борошно включають в раціон тих, що худнуть і тих, хто сидить на оздоровлюючих дієтах, з метою очистити свій організм від шлаків і токсинів.

шкода

Шкода толокняна крупи мінімальний. І якщо розумно використовувати її, то нашкодити своєму здоров’ю неможливо. Протипоказанням до вживання вважається індивідуальна непереносимість компонентів зерен, з яких роблять толокно, а також можливі алергічні реакції на них.

калорійність толокна

Не варто у великих кількостях їсти страви з товченої борошна, тому що надмірне вживання може негативно позначитися на здоров’ї. Через вміст в толокно деяких речовин, що гальмують всмоктування кальцію шлунком, великі порції таких страв можуть бути шкідливі.

Не рекомендується вживати товчену вівсяну муку паралельно з іншого вуглеводною їжею. Повільні вуглеводи толокна довго всмоктуються організмом, а додаткове навантаження іншими вуглеводами не кращим чином позначиться на роботі шлунково-кишкового тракту і організму в цілому.

калорійність толокна

Товчена борошно – це продукт з низькою калорійністю, середнім показником якої вважається 342-363 ккал.

Все залежить від того, з чого роблять крупу: з вівса, ячменю, гречки і т. Д. У кожному продукті своя калорійність. Але в цілому, толокно вважається дієтичним продуктом. У ньому мало жирів, всього лише 5%, і 15-20% білків.

Пропонуємо невелику таблицю, в якій подана калорійність толокна, в розрахунку на 100 гр. продукту.

Корисні речовини Кількість грам Жири 6 гр. Вуглеводи 64,9 гр. Білки 12,5 гр.

Застосування толокна в кулінарії

Корисні властивості товченої борошна здавна використовувалися людьми для оздоровлення свого організму. І якщо в старовину рецептів, за якими готували страви з толокна, було всього нічого, то зараз способів застосувати в кулінарії перероблену борошно більш, ніж достатньо.

Найчастіше з крупи готують каші. Якщо ви сидите на дієті, то корисніше буде її приготування на воді, а не на молоці. Але оскільки смак у страви прісний, то вживати його без додаткових інгредієнтів не кожному під силу.

Для розведення прісних смакових ноток підійдуть: цукати, тертий шоколад, сухофрукти, горішки, мед і т. Д.

Застосування толокна в кулінарії

Нерідко з товченої вівсяної муки роблять млинці або оладки, з додаванням до складу продуктів геркулесових пластівців, сиру і фруктів.

Порадувати частуваннями з корисною крупи можна і дітей. Для них завжди знайдеться рецепт десерту з толокна, який передбачає собою включення до складу страви товчених зерен вівса або ячменю, сметани (або збитих вершків), а також фруктових шматочків з брусниці, журавлини, чорносливу, банана і т. П.

Приготувати з толокна можна і безліч інших страв: галушки, кисіль, пиріжки (з тіста на основі товченої борошна), суп, квас, чай і багато іншого. Користь таких продуктів незмінно висока, тому їх варто в розумній кількості обов’язково включати в свій раціон, і не важливо: худнете ви чи просто оздоровлює свій організм.

Як вибрати толокно

Ніяких складних правил, за якими потрібно вибирати товчену борошно, немає. Важливо пам’ятати всього кілька простих нюансів, які завжди допоможуть вам відрізнити якісно перероблену борошно від непридатною для вживання.

Як вибрати толокно

  1. Крупа повинна мати світлий відтінок. Якщо вона темна, то, швидше за все, продукт почав псуватися.
  2. У борошні не повинно бути сторонніх або невластивих йому запахів.
  3. Купуючи толокно, звертайте увагу на його упаковку. Вона повинна бути закритою і не пошкодженою, це забезпечить краще збереження вмісту.

Як зберігати товчену борошно

Толокно необхідно зберігати в щільно закривається скляній банці, в добре провітрюваному і сухому приміщенні. На борошно не повинні потрапляти сонячні промені. Не бажано також, щоб волога приміщення перевищувала 70%, а t – 20 ° C.

Як зберігати товчену борошно

Купити товчену борошно можна в багатьох магазинах, більш того, її можна зробити самостійно в домашніх умовах. При правильній технології виробництва якість продукту не постраждає.

З чого роблять толокно вам вже відомо, чим корисно воно для здоров’я тепер ви теж знаєте – залишилася справа за малим – придбати крупу і включити приготовані з неї страви в свій раціон. Харчуйтеся правильно, і будьте завжди здорові!