Випічка з яблучною начинкою чудова, ароматна і смачна з будь-яким видом тіста, будь воно листкове як в рецепті штруделя, пісочне як в рецепті тарт татена або навіть зовсім не потребує замісу як в рецепті насипного пирога. У кожному разі шматочки фруктів успішно розм’якшуються, залишаються соковитими і просочуються знайомим коричн ароматом.
Сьогодні поповнимо колекцію простий випічки – готуємо привабливий тертий пиріг з яблуками. Пісочне тісто доповнимо невеликою кількістю сметани для м’якості, більш ніжної текстури і приємного здобного присмаку. Отриману масу розділимо на дві частини, з однієї сформувавши корж-основу, а другу натерши на поверхню виробу.
Складові:
Для тіста:
- сметана – 2 ст. ложки;
- яйце – 1 шт .;
- вершкове масло – 100 г;
- цукор – 50 г;
- сіль – пучку;
- розпушувач тесту – ½ ч. ложки;
- борошно – близько 200 г.
Для начинки:
- яблука кисло-солодкі – 500 г;
- цукор – 50 г;
- кориця мелена – ½ ч. ложки;
- сухарі мелені – 2 ст. ложки.
Тертий пиріг рецепт з яблуками з фото
- Готуємо тісто. У зручній мисці з’єднуємо розм’якшене при кімнатній температурі масло, сіль і цукор. Розтираємо компоненти до пастоподібного стану.
- Додаємо яйце і сметану, розмішуємо.
- Борошно з’єднуємо з розпушувачем, поступово підсипає до інших компонентів.
- Замішуємо м’яке, дуже еластичне, не прилипає до рук тісто. Норму борошна при необхідності злегка збільшуємо. Відокремлюємо від тесту третю частину і, обернувши харчовою плівкою, прибираємо в морозильну камеру хвилин на 30-40 – борошняна маса повинна затвердіти для подальшого натирання. Щоб прискорити процес, перед відправкою в морозилку тісто можна розділити на 3-4 колобка.
- Частину, що залишилася борошняної маси викладаємо у форму діаметром 22 см. Розтягуємо долонями, формуючи тонкий корж з бортом висотою близько 2 см. Прибираємо форму з основою пирога в холодильник хвилин на 30.
Начинка для тертого пирога рецепт
- Видаляємо серцевину, очищаємо від шкірки міцні, соковиті яблука з кислинкою. Нарізаємо плоди шматочками середнього розміру, складаємо в миску.
- Посипаємо цукром і корицею, ретельно перемішуємо.
- Дістаємо форму з охолодженим тестом. Присипаємо корж меленими сухарями, які вберуть надлишки яблучного соку і не дозволять розмокнути основі пирога (сухарі вибираємо без спецій і ароматизаторів).
- Слідом заповнюємо підготовлену борошняну «кошик» яблуками.
- Дістаємо з морозилки тісто і трьом над яблучним шаром, використовуючи крупну тертку. Намагаємося розподілити стружку рівномірно. За бажанням замість натирання можна просто порвати тісто на дрібні шматочки.
- Випікаємо тертий яблучний пиріг в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 30-50 хвилин. Верхній шар тіста повинен зарум’яниться.
- Повністю остудивши, ароматну випічку дістаємо з форми.
- Подаємо тертий пиріг з яблуками, доповнивши улюбленими напоями.
Смачного!