Тефтелі з фаршу з рисом

Тефтелі з рису з фаршем
У домашній готуванні ми часто вдаємося до використання напівфабрикатів, це зручно, практично і не забирає багато часу. Але такий підхід до сімейного харчування загрожує викликати обурення домочадців, врятувати ж положення зможе рецепт, як приготувати м’ясні тефтелі з рисом з фаршу. Це поживна, ніжне і неймовірно смачна страва відповідає вимогам всіх членів сім’ї, і крім того, на його куховарство піде всього-на-всього 40 хвилин.

Що таке «їжачки»

Слово тефтелі має неоднозначне походження. «Кіфтелюс» – спотворене євреями молдавське слово, яке прийшло від тюрків, у яких «кюфта» називалися сферичні котлетки з перекрученого м’яса. Такі кульки могли бути абсолютно різних розмірів від діаметра м’ячика для пінг-понгу до обсягів середнього томата.

Одним з головних відмінностей «їжачків» від котлет поряд з формою є панірування, адже тефтелі можуть проходити обвалку виключно в борошні рисової або пшеничного, але ніяк не в сухарях або манки.

Крім того до складу тефтелек крім фаршу можуть включатися і додаткові інгредієнти. Зазвичай це крупи, наприклад, рис, сухофрукти і овочі: томати, картопля, морква з цибулею. Завдяки таким добавкам м’ясні кульки можуть разюче міняти не тільки свій зовнішній вигляд, але і смакові характеристики. Крім того, такий захід дозволяє значно скоротити час термообробки обіду, адже з наявністю продуктових доповнень фарш стає більш пухким.

Як правильно приготувати фарш для тефтелькою з рисом

Взагалі блюдо це досить-таки ситне, адже, наприклад, тефтелі з рисом з свинячого фаршу мають показники калорійності в цілих 220 ккал. Однак є і дієтична альтернатива – куряче або теляче м’ясо, в такому випадку енергетична цінність складе не більше 140-150 ккал на 100 грам.

Як правильно приготувати фарш для тефтелькою з рисом

Будь рецепт, як готувати тефтелі з фаршу з рисом в соусі починається з перекручування фаршу, і саме від якості м’ясної основи залежить смак і соковитість готового блюда. Щоб приготувати м’ясний склад на вищому рівні, слід дотримуватися деяких правил.

Як приготувати тефтелі з фаршу

  1. Для фаршу можна брати будь-який тип м’яса, в тому числі і птицю, головне воно повинно бути досить жирним. Якщо беремо більш пісне м’ясо, то його слід розбавити жиром або вершковим маслом.
  2. Перекручувати філе занадто дрібно не варто. Пропустити один раз через середню насадку м’ясорубки буде досить.
  3. Додати соковитості виробам допоможе і ріпчасту цибулю, який також можна відразу пропустити разом з м’ясом або нарізати дрібними кубиками і змішати потім з м’ясною масою.
  4. Підготовка рису також важлива в цьому процесі. Як правило, для тефтелей використовують вже зварений рис, ми ж рекомендуємо промиті злаки лише залити крутим окропом хвилин на 10. Такий підхід має свої плюси. В ході гасіння «їжачків» склеюють ферменти рису будуть служити своєрідним клеєм для фаршу і тюфтельки тоді не розваляться.
  5. Природно рис не є головним в’язким компонентом, а його роль грає сире куряче яйце, яке також слід додавати до загального м’ясної заміс.
  6. Уже після того, як всі інгредієнти будуть змішані, можна посолити і намастити спеціями і пропущеним через прес часником тефтелевую масу.

У наступному етапі підготовки фаршу велике значення відводиться правилам вимішування. В даному випадку, швидше за все, масу слід відбити, а не замісити. Піднявши над мискою, кому фаршу можна кілька разів із зусиллям кинути його в ємність. Такий підхід буде служити гарантом міцності кульок.

Однак є і ще один нюанс – охолодження. Після всіх маніпуляцій з рисово-м’ясною масою, її слід відправити в холодильник хвилин на 15. А щоб час не втрачати даром, в цей період можна приступити до приготування соусу.

Роль соусу в приготуванні тефтелей

Тефтелі з фаршу з рисом мають масу різних способів готування. Ми можемо їх, як варити, тушкувати або робити на пару, так і обсмажувати і навіть запікати в духовці. Тут вже, як то кажуть, справа смаку. Однак класичний тюркський варіант цієї страви передбачає приготування і подачу тефтелей в підливі.

Це правило повелося ще з часів відкриття цієї страви, коли м’ясні «їжачки» варилися в загальному казані разом з густим соусом, і до наших днів збереглася ця тенденція, і багато європейських кулінарні будинку не можуть і уявити іншого способу варіння цих м’ясних кульок.

Роль соусу в приготуванні тефтелей

Найчастіше ресторани вдаються до поливанні тефтелек не тим соусом, в якому вони перебували, і це, потрібно сказати, вкрай неприємно позначається на якості частування. Все в страві має гармоніювати, тому найкращим ходом буде, це використання тієї ж заправки, в якій гасилися кулясті котлетки.

Найкращим соусом для цих цілей є пережарені цибулю ріпка і порей, томати, часник і селеру, розведені м’ясним бульйоном з додаванням сметани, а також борошна в якості згущувача.

Тефтелі рецепт з фаршу з рисом

Тефтелі з фаршу з рисом

Тефтелі з фаршу з рисом

Складові

  • Фарш яловичий – 0,6 кг + –
  • Рис – 180 г + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
  • Часник – 4 часточки + –
  • Морква – 1 коренеплід + –
  • Яйця курячі – 1-2 шт. + –
  • Томатна паста – 300 г + –
  • Борошно пшеничне – 3-4 ст.л. + –
  • Сіль – 0,5 ч.л. + –
  • Спеції (улюблені) – можна додати все що любите + –

Приготування

Як зробити прекрасний, апетитний, корисний і смачний обід за годину? Це питання цікавить багатьох господинь, і відповідь тут очевидна. Рецепт від кухарчуком допоможе подолати всі етапи готування граючи.

  • На першому етапі готування слід перекрутити м’ясо разом з ріпчастою цибулею (1 головка) і часником. Далі потрібно посолити і намастити спеціями масу, в яку також відправляємо промитий і заварений в окропі рис і вбиваємо яйця.
  • Фарш гарненько вимішуємо, відбиваємо і відправляємо в холодильник, а ми тим часом приступимо до приготування соусу.
  • На розпеченій сковорідці необхідно пережарити нарізаний кубиками цибулю і терту на тертці моркву до золотистого кольору.
  • В казані розводимо томатну пасту в воді і залишаємо на конфорці закипати. Тут використання пасти не принципово, адже її легко можна замінити на кетчуп або томатний сік, але в такому випадку використовувати воду не слід, інакше соус вийде надто рідким. Також в цей розчин іноді додають майонез або сметану, що надає підливі особливий смак.
  • Коли помідорний бульйон закипить, ми може відправляти до нього зажарку, сіль і будь-які спеції за власними уподобаннями. Коли соус знову закипить, накриваємо ємність кришкою і зменшуємо вогонь, щоб маса просто тужила.
  • Тепер можна приступати до формування тефтелей. Фарш став щільним, і зліпити рівні кульки не складе труднощів. Готові колобки відразу не закидаємо в казан, а виставляємо на столі. Коли ж все вони будуть готові, їх слід запанірувати борошном і обсмажити на сковорідці до апетитної скоринки, і вже потім перекладаємо кульки все разом в соус.Приготування тефтелей з рисом з фаршу
  • Накривши казан кришкою, залишаємо наше блюдо гаситися на малому вогні близько 20-30 хвилин. Цього часу вистачить, щоб рис зварився і фарш протомілся.

Готові тефтелі з рисом стануть відмінним пригощанням для всієї родини, особливо для дітей, адже вони так люблять «їжачки». Подавати кульки можна і як самостійне блюдо і разом з будь-яким гарніром, в якості якого може виступити відварений рис, овочі, картопляне пюре або макаронні вироби.

Як зробити тефтелі з фаршу з рисом