У домашній готуванні ми часто вдаємося до використання напівфабрикатів, це зручно, практично і не забирає багато часу. Але такий підхід до сімейного харчування загрожує викликати обурення домочадців, врятувати ж положення зможе рецепт, як приготувати м’ясні тефтелі з рисом з фаршу. Це поживна, ніжне і неймовірно смачна страва відповідає вимогам всіх членів сім’ї, і крім того, на його куховарство піде всього-на-всього 40 хвилин.
Що таке «їжачки»
Слово тефтелі має неоднозначне походження. «Кіфтелюс» – спотворене євреями молдавське слово, яке прийшло від тюрків, у яких «кюфта» називалися сферичні котлетки з перекрученого м’яса. Такі кульки могли бути абсолютно різних розмірів від діаметра м’ячика для пінг-понгу до обсягів середнього томата.
Одним з головних відмінностей «їжачків» від котлет поряд з формою є панірування, адже тефтелі можуть проходити обвалку виключно в борошні рисової або пшеничного, але ніяк не в сухарях або манки.
Крім того до складу тефтелек крім фаршу можуть включатися і додаткові інгредієнти. Зазвичай це крупи, наприклад, рис, сухофрукти і овочі: томати, картопля, морква з цибулею. Завдяки таким добавкам м’ясні кульки можуть разюче міняти не тільки свій зовнішній вигляд, але і смакові характеристики. Крім того, такий захід дозволяє значно скоротити час термообробки обіду, адже з наявністю продуктових доповнень фарш стає більш пухким.
Взагалі блюдо це досить-таки ситне, адже, наприклад, тефтелі з рисом з свинячого фаршу мають показники калорійності в цілих 220 ккал. Однак є і дієтична альтернатива – куряче або теляче м’ясо, в такому випадку енергетична цінність складе не більше 140-150 ккал на 100 грам.
Як правильно приготувати фарш для тефтелькою з рисом
Будь рецепт, як готувати тефтелі з фаршу з рисом в соусі починається з перекручування фаршу, і саме від якості м’ясної основи залежить смак і соковитість готового блюда. Щоб приготувати м’ясний склад на вищому рівні, слід дотримуватися деяких правил.
- Для фаршу можна брати будь-який тип м’яса, в тому числі і птицю, головне воно повинно бути досить жирним. Якщо беремо більш пісне м’ясо, то його слід розбавити жиром або вершковим маслом.
- Перекручувати філе занадто дрібно не варто. Пропустити один раз через середню насадку м’ясорубки буде досить.
- Додати соковитості виробам допоможе і ріпчасту цибулю, який також можна відразу пропустити разом з м’ясом або нарізати дрібними кубиками і змішати потім з м’ясною масою.
- Підготовка рису також важлива в цьому процесі. Як правило, для тефтелей використовують вже зварений рис, ми ж рекомендуємо промиті злаки лише залити крутим окропом хвилин на 10. Такий підхід має свої плюси. В ході гасіння «їжачків» склеюють ферменти рису будуть служити своєрідним клеєм для фаршу і тюфтельки тоді не розваляться.
- Природно рис не є головним в’язким компонентом, а його роль грає сире куряче яйце, яке також слід додавати до загального м’ясної заміс.
- Уже після того, як всі інгредієнти будуть змішані, можна посолити і намастити спеціями і пропущеним через прес часником тефтелевую масу.
У наступному етапі підготовки фаршу велике значення відводиться правилам вимішування. В даному випадку, швидше за все, масу слід відбити, а не замісити. Піднявши над мискою, кому фаршу можна кілька разів із зусиллям кинути його в ємність. Такий підхід буде служити гарантом міцності кульок.
Однак є і ще один нюанс – охолодження. Після всіх маніпуляцій з рисово-м’ясною масою, її слід відправити в холодильник хвилин на 15. А щоб час не втрачати даром, в цей період можна приступити до приготування соусу.
Роль соусу в приготуванні тефтелей
Тефтелі з фаршу з рисом мають масу різних способів готування. Ми можемо їх, як варити, тушкувати або робити на пару, так і обсмажувати і навіть запікати в духовці. Тут вже, як то кажуть, справа смаку. Однак класичний тюркський варіант цієї страви передбачає приготування і подачу тефтелей в підливі.
Це правило повелося ще з часів відкриття цієї страви, коли м’ясні «їжачки» варилися в загальному казані разом з густим соусом, і до наших днів збереглася ця тенденція, і багато європейських кулінарні будинку не можуть і уявити іншого способу варіння цих м’ясних кульок.
Найчастіше ресторани вдаються до поливанні тефтелек не тим соусом, в якому вони перебували, і це, потрібно сказати, вкрай неприємно позначається на якості частування. Все в страві має гармоніювати, тому найкращим ходом буде, це використання тієї ж заправки, в якій гасилися кулясті котлетки.
Найкращим соусом для цих цілей є пережарені цибулю ріпка і порей, томати, часник і селеру, розведені м’ясним бульйоном з додаванням сметани, а також борошна в якості згущувача.
Тефтелі з фаршу з рисом
Складові
- Фарш яловичий – 0,6 кг + –
- Рис – 180 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 головки + –
- Часник – 4 часточки + –
- Морква – 1 коренеплід + –
- Яйця курячі – 1-2 шт. + –
- Томатна паста – 300 г + –
- Борошно пшеничне – 3-4 ст.л. + –
- Сіль – 0,5 ч.л. + –
- Спеції (улюблені) – можна додати все що любите + –
Приготування
Як зробити прекрасний, апетитний, корисний і смачний обід за годину? Це питання цікавить багатьох господинь, і відповідь тут очевидна. Рецепт від кухарчуком допоможе подолати всі етапи готування граючи.
- На першому етапі готування слід перекрутити м’ясо разом з ріпчастою цибулею (1 головка) і часником. Далі потрібно посолити і намастити спеціями масу, в яку також відправляємо промитий і заварений в окропі рис і вбиваємо яйця.
- Фарш гарненько вимішуємо, відбиваємо і відправляємо в холодильник, а ми тим часом приступимо до приготування соусу.
- На розпеченій сковорідці необхідно пережарити нарізаний кубиками цибулю і терту на тертці моркву до золотистого кольору.
- В казані розводимо томатну пасту в воді і залишаємо на конфорці закипати. Тут використання пасти не принципово, адже її легко можна замінити на кетчуп або томатний сік, але в такому випадку використовувати воду не слід, інакше соус вийде надто рідким. Також в цей розчин іноді додають майонез або сметану, що надає підливі особливий смак.
- Коли помідорний бульйон закипить, ми може відправляти до нього зажарку, сіль і будь-які спеції за власними уподобаннями. Коли соус знову закипить, накриваємо ємність кришкою і зменшуємо вогонь, щоб маса просто тужила.
- Тепер можна приступати до формування тефтелей. Фарш став щільним, і зліпити рівні кульки не складе труднощів. Готові колобки відразу не закидаємо в казан, а виставляємо на столі. Коли ж все вони будуть готові, їх слід запанірувати борошном і обсмажити на сковорідці до апетитної скоринки, і вже потім перекладаємо кульки все разом в соус.
- Накривши казан кришкою, залишаємо наше блюдо гаситися на малому вогні близько 20-30 хвилин. Цього часу вистачить, щоб рис зварився і фарш протомілся.
Готові тефтелі з рисом стануть відмінним пригощанням для всієї родини, особливо для дітей, адже вони так люблять «їжачки». Подавати кульки можна і як самостійне блюдо і разом з будь-яким гарніром, в якості якого може виступити відварений рис, овочі, картопляне пюре або макаронні вироби.