Дуже соковито, ніжно і досить просто. Домашні тефтелі нікого не залишать байдужими. А приготувати їх можна будь-яким зручним способом.
необхідно:
фарш
- Фарш м’ясний (у мене нежирна свинина) – 500 г
- Рис круглий – 0,5 склянки
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 середня
- Сіль – 1 ч.л.
- Спеції – за смаком
- Помідор – 1 шт. середній, за бажанням (кладу в сезон)
соус
- Вода – 3 склянки
- Цукор – 1 ст. л
- Сметана – 100 г (2 повні столові ложки)
- Томатна паста – 2-3 ст. л.
- Борошно – 2 ст.л.
- Спеції – за смаком
- Масло для смаження – 2 ст.л.
приготування:
(Способи приготування в каструлі і мультиварці описані в кінці рецепта)
Спочатку займемося рисом. Підготувати його можна по-різному.
Можна зварити його до напівготовності в каструлі або залити окропом і залишити на півгодини, воду в обох випадках злити.
А я роблю так: на 0,5 скл. рису наливаю 0,5 скл води і ставлю в мікрохвильовку із закритою кришкою до повного вбирання рідини, близько 2-3 хв. (Залежить від потужності).
Поки рис остигає до теплого стану, готуємо фарш.
Цибулю подрібнити на м’ясорубці або в блендері. Можна натерти на крупній тертці.
Морква саме на крупній тертці – довгасті стружки моркви допоможуть тефтелі тримати форму.
Змішати остиглий рис, цибулю, моркву, рубане на м’ясорубці м’ясо.
Додати сіль і спеції. Так само нарізану дрібними кубиками помідор. Зараз не сезон і в продажу тільки напівпрозорі тепличні помідори (((, але влітку покладіть – він додасть додаткову соковитість.
Обробити на тефтелі розміром з куряче яйце.
Скласти на деко, залишаючи невеликий простір для соусу. У мене форма діаметром 30 см.
Готуємо соус.
Цибулину нарізати шматочками і обсмажити на рослинному маслі.
Додати борошно і перемішати, щоб масло вбралося в борошно, тоді в соус не буде грудок.
Додати воду, сметану і томатну пасту.
Посолити, додати цукор і спеції.
Залишити варити на тихому вогні хвилини 3-5.
Залити тефтелі гарячим соусом.
Форму накрити фольгою і запікати в духовці 40-50 хвилин при температурі 180-200 град.
Ось така краса.
Так як в тефтелі є рис, то вони можуть бути цілком самостійною стравою, але можна подати їх з гарніром, наприклад, з розсипчастими кашами або картопляним пюре.
Смачного!
Тепер про те як приготувати тефтелі на плиті і в мультиварці.
На плиті:
У кіпяшій в сотейнику або товстостінній каструлі соус (соус готується так само, як і для духовки) покласти тефтелі, довести до кипіння і тушкувати на повільному вогні під закритою кришкою ок. 40-50 хв.
В мультиварці (я готую в МВ Panasonic TMH18):
Лук обсмажити в режимі «випічка», додати борошно – перемішати.
Влити воду, покласти сметану, томатну пасту, сіль, цукор і спеції.
У киплячий соус покласти тефтелі.
Готувати на режимі «варіння на пару» 40 хв.