Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Дуже соковито, ніжно і досить просто. Домашні тефтелі нікого не залишать байдужими. А приготувати їх можна будь-яким зручним способом.

необхідно:

фарш

  • Фарш м’ясний (у мене нежирна свинина) – 500 г
  • Рис круглий – 0,5 склянки
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 середня
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Спеції – за смаком
  • Помідор – 1 шт. середній, за бажанням (кладу в сезон)

соус

  • Вода – 3 склянки
  • Цукор – 1 ст. л
  • Сметана – 100 г (2 повні столові ложки)
  • Томатна паста – 2-3 ст. л.
  • Борошно – 2 ст.л.
  • Спеції – за смаком
  • Масло для смаження – 2 ст.л.

приготування:

(Способи приготування в каструлі і мультиварці описані в кінці рецепта)

Спочатку займемося рисом. Підготувати його можна по-різному.

Можна зварити його до напівготовності в каструлі або залити окропом і залишити на півгодини, воду в обох випадках злити.

А я роблю так: на 0,5 скл. рису наливаю 0,5 скл води і ставлю в мікрохвильовку із закритою кришкою до повного вбирання рідини, близько 2-3 хв. (Залежить від потужності).

Поки рис остигає до теплого стану, готуємо фарш.

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Цибулю подрібнити на м’ясорубці або в блендері. Можна натерти на крупній тертці.

Морква саме на крупній тертці – довгасті стружки моркви допоможуть тефтелі тримати форму.

Змішати остиглий рис, цибулю, моркву, рубане на м’ясорубці м’ясо.

Додати сіль і спеції. Так само нарізану дрібними кубиками помідор. Зараз не сезон і в продажу тільки напівпрозорі тепличні помідори (((, але влітку покладіть – він додасть додаткову соковитість.

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Обробити на тефтелі розміром з куряче яйце.

Скласти на деко, залишаючи невеликий простір для соусу. У мене форма діаметром 30 см.

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Готуємо соус.

Цибулину нарізати шматочками і обсмажити на рослинному маслі.

Додати борошно і перемішати, щоб масло вбралося в борошно, тоді в соус не буде грудок.

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Додати воду, сметану і томатну пасту.

Посолити, додати цукор і спеції.

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Залишити варити на тихому вогні хвилини 3-5.

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Залити тефтелі гарячим соусом.

Форму накрити фольгою і запікати в духовці 40-50 хвилин при температурі 180-200 град.

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Ось така краса.

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Так як в тефтелі є рис, то вони можуть бути цілком самостійною стравою, але можна подати їх з гарніром, наприклад, з розсипчастими кашами або картопляним пюре.

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Смачного!

Тефтелі в томатному соусі (на плиті, в духовці, в мультиварці)

Тепер про те як приготувати тефтелі на плиті і в мультиварці.

На плиті:

У кіпяшій в сотейнику або товстостінній каструлі соус (соус готується так само, як і для духовки) покласти тефтелі, довести до кипіння і тушкувати на повільному вогні під закритою кришкою ок. 40-50 хв.

В мультиварці (я готую в МВ Panasonic TMH18):

Лук обсмажити в режимі «випічка», додати борошно – перемішати.

Влити воду, покласти сметану, томатну пасту, сіль, цукор і спеції.

У киплячий соус покласти тефтелі.

Готувати на режимі «варіння на пару» 40 хв.