Готуючись до святкового столу, не забудьте в своє меню включити смачні кошики: таку закуску по достоїнству оцінять ваші домочадці. Особливою популярністю на святкових столах користуються тарталетки з грибами, для приготування яких можна використовувати як свіжі, так і мариновані гриби. Основа цієї закуски – маленькі кошики, які можна приготувати самостійно вдома, а можна, заощадивши час, просто купити в магазині.
Куплені готові кошики запікати в духовці не обов’язково, їх досить просто наповнити начинкою.
Головною особливістю тарталеток є те, що вони підходять для будь-яких начинок: солоних, солодких, гострих. Ви можете приготувати тарталетки з грибами в декількох варіаціях: це можуть бути начинки з печериць маринованих з цибулею або зі свіжих лісових красноголовців з сиром, або з грибного жульєну з соусом «Бешамель» і т.п. Одним словом, використовуйте свою фантазію і особистий кулінарний досвід!
Пропонуємо вам приготувати тарталетки самостійно і заодно пофантазувати з грибною начинкою, яка відмінно підійде до будь-якого святкового столу.
Тарталетки з грибами
складові
Інгредієнти для тіста:
- Масло вершкове – 100 г + –
- Борошно пшеничне – 220 г + –
- Яйця курячі – 1-2 шт. + –
- Сіль – 1/2 ч.л. + –
Інгредієнти для начинки:
- Свіжі заморожені гриби – 300 г + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Морква – 2 шт. + –
- Твердий сир – 200 г + –
- Часник – 2 зубчики + –
- Майонез – 2 ст. л. + –
- Рослинна олія – для смаження + –
- Сіль – 2 щіпки + –
- Салат листовий – для оформлення тарілки + –
Приготування
Свіжі гриби можна придбати в замороженому вигляді в магазині, а якщо ви заготовили їх самостійно – просто чудово! Адже особливо приємно буде відчути запах літа завдяки смаженим лісових грибів в хрусткою корзиночці взимку.
Випікати кошики краще в невеликих силіконових формах, так їх простіше буде діставати. Всього з такої кількості продуктів виходить близько сорока тарталеток.
- Охолоджене вершкове масло трьом на тертці.
- Беремо борошно, солимо, додаємо натерте вершкове масло і розтираємо все в крихту.
- Вбиваємо яйця (якщо яйця великі – досить одного) і замішуємо тісто.
- Готове тісто слід загорнути в харчову плівку і покласти в холодильник приблизно на годину.
- Духовку розігріваємо до 200 ˚, дістаємо тісто і тонко розгортаємо.
- Вирізаємо з тіста кружечки, які діаметром повинні бути трохи більше формочок для випікання.
- Викладаємо форми кружечками з тіста і ставимо їх в морозилку на 20 хвилин.
- Перед відправкою формочок в духовку, їх слід проколоти виделкою в декількох місцях.
- Піч тарталетки варто при 200 ˚ 15-20 хвилин.
- Коли кошики спечуть, акуратно відокремлюємо їх від форм.
Начинку приготувати так:
- Заморожені гриби необхідно попередньо розморозити.
- Гриби промиваємо, кладемо в каструлю з водою, солимо і варимо близько півгодини.
- Відварені гриби викладаємо в друшляк, щоб стекла вода.
- Дрібно нарізаємо цибулю, а моркву тремо на тертці.
- Гриби ріжемо на невеликі шматочки і відправляємо в сковороду для легкої обсмажування на рослинній олії. Вчасно смаження постійно перемішуємо, щоб гриби не приставали до сковороди.
- На іншій сковороді на рослинному маслі спочатку пасеруємо до прозорості цибулю, потім кладемо моркву і, помішуючи, все обсмажуємо.
- Додаємо цибулю і моркву в сковороду з грибами.
- Обсмажуємо цю суміш хвилин десять, потім викладаємо все в друшляк, щоб скло масло.
- Сир дрібно трьом, видавлюємо з Часничниці часник і додаємо 2 ложки майонезу. Все перемішуємо. Суміш не повинна вийти рідкою.
- Тарталетки наповнюємо на ½ грибний сумішшю, а зверху акуратно викладаємо сирну масу.
- Ставимо кошики в розігріту духову шафу і запікаємо при 180 ˚ С хвилин 15, поки сир не підрум’яниться.
На блюдо викладаємо чисті листки салату і ставимо на них наші кошики. Смачна грибна галявина готова!
Варіант з маринованими грибами
Не менш апетитними будуть і кошики з маринованими печерицями або опеньками. Можна використовувати і солоні грузді. Готується начинка дуже швидко: нарізаються мариновані опеньки, до них додається дрібно нарізану цибулю (можна взяти зелений) і заправляється все густою сметаною.
Кошики начиняють перед подачею на стіл.
Якщо ви любите вершковий соус, можете обсмажити дрібно порізаними свіжі печериці та цибулю з додаванням вершків. Уварити все необхідно до кремоподібного стану, додати тертого сиру, викласти в тарталетки і злегка підрум’янити в духовці.
Завдяки різним варіаціям начинок, таке закусочноестраву як тарталетки з грибами, стане гідною прикрасою вашого святкового столу.