Іноді традиційні закуски, якими б улюбленими вони не були, обридли хочеться чогось новенького, свіжого і незвичайного.
Тоді радимо спробувати салат з руколою і куркою – легкий, з пікантними італійськими нотками і тонкої гостротою гірчичною трави, як ще називають рукколу. Сьогодні ми приготуємо два варіанти: класичний з помідорами і бальзамічним соусом, а також новорічний з мандаринами і фіолетовим цибулею.
Середземноморська зелень рукола в салатах
Рукола в магазинах з’явилася порівняно давно, але багато хто до цих пір обходять її стороною, не знаючи про смак і користь цієї незвичайної зелені.
Тим часом в середземноморській кухні, а тим більше в італійській, вона вважається мало не одним з головних компонентів, поряд з оливковою олією і морепродуктами. Її додають в супи, салати, піцу і навіть роблять настоянку.
- Рукола має злегка гострим, вельми пряним смаком і добре підходить до м’яса або риби, відтіняючи їх аромат.
- До того ж вона незамінна для тих, хто стежить за своєю фігурою. Гірчична трава низькокалорійна, покращує обмін речовин і допомагає роботі травних органів. Так що використання її в салатах рекомендується з багатьох причин.
Святкова салатна закуска з куркою і руколою
Складові
- Куряче філе – 300 г + –
- Помідори черрі – 200 г + –
- Рукола – 100 г + –
- Сир моцарела – 150 г + –
- Рослинна олія – для смаження + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Соус бальзамико – для заправки + –
Рецепт приготування м’ясного салату з руколою і моцарелою
Приготуємо легкий салат в італійському стилі з курячою грудкою і сиром. Він підійде як для теплої пори року, так і для прикраси і різноманітності новорічного столу. Починаємо.
- Куряче філе приправляем сіллю і перцем. Можна додати трохи сушеного базиліка або суміш «італійські трави».
- На сковороді розігріваємо столову ложку рослинної, соняшникової або оливкової олії і обсмажуємо курку. За хвилині з кожного боку до утворення золотистої скоринки.
- Щільно накриваємо кришкою і даємо настоятися 10-15 хвилин.
- Рукколу промиваємо і обсушуємо паперовим рушником.
Якщо ми використовуємо траву в горщиках, то зрізаємо жорсткі підстави стебел і залишаємо тільки листочки. Якщо спочатку взяли готову суміш в упаковці, то можна відразу використовувати.
- Викладаємо рукколу на плоске блюдо. При бажанні, злегка приправляємо чорним меленим перцем і скроплюємо оливковою олією.
- Помідори черрі моєму, насухо витираємо, ріжемо на половинки і укладаємо на салат.
- Моцареллу некрупно нарізаємо, за розміром шматочки повинні бути схожі на чері. Додаємо їх до інших компонентів.
- Куряче філе розрізаємо на пластини шириною близько 5 мм – це буде верхній шар.
- Зверху, вже безпосередньо перед подачею, скроплюємо темним бальзамічним соусом. Пам’ятаємо, що він має злегка солодкуватий смак, так що кількість вибираємо на свій розсуд. Чи не перемішуємо.
Ось так швидко і красиво можна приготувати салат з руколою і куркою. Звичайно, зберігати його довго не можна, тому розраховуйте потрібну кількість. В описі рецепта інгредієнти вказані на дві порції.
Але було б неправильним сказати, що це єдиний варіант смачно приготувати свіжий і незвичайний салат з гірчичною травою. Спробуйте ще пікантний новорічний варіант з мандаринами і копченою куркою.
Листковий салат з руколою, копченою куркою і мандаринами
Складові
- Копчена курка – 500 г;
- Рукола – 100 г;
- Лук фіолетовий – 1 шт .;
- Мандарини – 3 шт .;
- Мед – 1 ст. л .;
- Оливкова олія – 3 ст. л .;
- Лимонний сік – 1 ст. л .;
- Сіль за смаком;
- Чорний мелений перець – за смаком.
Робимо легкий курячий салат «Новорічний настрій» з руколою
Як ми бачимо, всі інгредієнти цього святкового салату вже готові – залишилося їх тільки нарізати і змішати. Якщо готуєтеся до приходу гостей, тоді таку закуску варто робити в самий останній момент, щоб вона залишилася свіжою.
- Фіолетовий цибулю нарізаємо півкільцями якомога тонше. Якщо хочемо більш м’який варіант, то його потрібно злегка підсолити і трохи віджати руками.
- Рукколу промиваємо і обсушуємо від залишків зайвої вологи. Якщо необхідно, видаляємо товсті підстави стеблинок. Листя з тонким гірчичним смаком зазвичай не ріжуть.
- У невеликій ємності змішуємо оливкову олію, лимонний сік і мед.
Якщо мед попався щільний, потрібно його трохи розігріти в мікрохвильовці або на паровій бані. Одержаний соус солимо і злегка перчимо.
- Перемішуємо листя руколи з соусом і викладаємо отриману основу салату на блюдо з плоским дном.
- У курки видаляємо шкіру – вона дуже жирна, тому в салаті не знадобиться. Відокремлюємо філе від кісток. Можна взяти будь-яку частину птиці: хоч біло м’ясо, хоч стегенце. Ріжемо на невеликі шматочки і викладаємо на рукколу.
- Зверху рівномірно розподіляємо фіолетовий лук.
- Верхній ошатний шар – мандарини. Фрукти чистимо, видаляємо білі прожилки і поділяємо на часточки. Залежно від розміру, часточки можна відразу укласти на салат або попередньо розрізати на 2-3 частини.
У нас вийшов простий і пікантний кисло-солодкий салат.
Ви можете приготувати салат з руколою і куркою за допомогою одного з рецептів, або придумати свій. Тільки пам’ятаємо, що ця зелень досить ніжна, тому не варто змішувати інгредієнти заздалегідь.
Також не варто викладати на салат надто гарячі компоненти: птицю з вогню, яйця і т. П., Краще дати їм трохи охолонути.
Смачного!