Свинячі котлети в клярі

Слово «котлета» зазвичай асоціюється у нас з фаршем, але свинячі котлети в клярі робляться не з фаршу, а з тонких шматків свинячої вирізки, готуються вони дуже просто і виходять м’якими і соковитими.

Свинячі котлети в клярі на тарілціДля того щоб приготувати такі свинячі котлети ви можете купити шматок свинячої вирізки або карбонату (він зазвичай менш жирний) і самі розрізати цей шматок на тонкі «котлетки» товщиною 1 – 1,5 сантиметра. А можете купити вже мають відповідну форму свинячі ескалопи (заморожені теж цілком підійдуть, головне – не забудьте в цьому випадку їх заздалегідь розморозити при кімнатній температурі) – тоді і різати не доведеться, беріть і смажте.

Потрібно:

  • Свинина (тонкі шматки розміром приблизно з долоню або навіть пів-долоні) – кількість котлет ви визначаєте, природно, самі, і від цього залежить кількість інших інгредієнтів
  • Яйце – 1-2 штуки
  • Борошно – 2-3 столових ложки
  • Цибуля ріпчаста – 1-2 цибулини
  • масло – 50-80 грамів
  • Сіль
  • Перець чорний мелений

Приготування:

пасеруємо цибулю на сковородіСпочатку підготуємо цибулю. Його потрібно очистити і нарізати тонкими півкільцями або чверть кільцями. На сковороді на вершковому маслі обсмажити цибулю до золотистого або темно-золотистого кольору.

смажений цибулю на тарілціКоли цибуля буде готовий, викладіть його з сковороди на тарілку.

Свинячі котлети перед смаженнямШматочки свинини (які ми і називаємо свинячими котлетами) розкласти на обробній дошці, посолити і поперчити з обох сторін.

яйце і борошно для кляруУ глибокій тарілці розколотіть 1-2 яйця і трохи підсолити, в іншу тарілку або в блюдце насипте борошна.

Свинячі котлети в клярі смажимо 5 хвилин з кожної сторониКожну свинячу котлетку потім з двох сторін в яйце, потім з двох сторін її потрібно обваляти в борошні і викласти на сковороду (сковорода вже розігріта і на ній вже розтопилося вершкове масло). Смажимо котлети на рівні нагріву трохи більше середнього приблизно 5 хвилин з одного боку, потім перевертаємо.

Свинячі котлети в клярі на сковородіКоли ми перевернули котлети, смажимо ще 5 хвилин з іншого боку. Знімаємо котлети зі сковороди і, якщо всі підготовлені для смаження котлети за один раз на сковороду не помістилися, викладаємо смажитися наступну порцію свинини.

Свинячі котлети в клярі складаємо в каструлюЗняті зі сковороди свинячі котлети складаємо шарами в каструлю, дно якої змазане вершковим маслом, можна просто покласти на дно каструлі кілька невеликих шматочків масла. Кожен шар котлет пересипаємо смаженою цибулею, який ми підготували раніше. Увага! Каструлю краще вибрати з товстим дном, щоб нижній шар свинини не пригорів. Якщо такий каструлі у вашому господарстві ще немає, спробуйте використовувати латку.

Свинячі котлети в клярі нудяться в каструлі за 30 хвилинКоли всі свинячі котлети вже лежать в каструлі, накриваємо каструлю кришкою і ставимо її на плиту на самий маленький вогонь/нагрів (якщо плита газова, добре б ще використовувати розсікач полум’я). Залишаємо свинину «нудитися» в каструлі на 30 хвилин. Після закінчення цього часу свинячі котлети готові, можна подавати їх на стіл. Гарнір підійде практично будь-який: і картопля, варена або смажена, і макарони, і рис, і смажені або тушковані овочі. Можна подати з салатом зі свіжих овочів або просто з огірками та помідорами.