Слово «котлета» зазвичай асоціюється у нас з фаршем, але свинячі котлети в клярі робляться не з фаршу, а з тонких шматків свинячої вирізки, готуються вони дуже просто і виходять м’якими і соковитими.
Для того щоб приготувати такі свинячі котлети ви можете купити шматок свинячої вирізки або карбонату (він зазвичай менш жирний) і самі розрізати цей шматок на тонкі «котлетки» товщиною 1 – 1,5 сантиметра. А можете купити вже мають відповідну форму свинячі ескалопи (заморожені теж цілком підійдуть, головне – не забудьте в цьому випадку їх заздалегідь розморозити при кімнатній температурі) – тоді і різати не доведеться, беріть і смажте.
Потрібно:
- Свинина (тонкі шматки розміром приблизно з долоню або навіть пів-долоні) – кількість котлет ви визначаєте, природно, самі, і від цього залежить кількість інших інгредієнтів
- Яйце – 1-2 штуки
- Борошно – 2-3 столових ложки
- Цибуля ріпчаста – 1-2 цибулини
- масло – 50-80 грамів
- Сіль
- Перець чорний мелений
Приготування:
Спочатку підготуємо цибулю. Його потрібно очистити і нарізати тонкими півкільцями або чверть кільцями. На сковороді на вершковому маслі обсмажити цибулю до золотистого або темно-золотистого кольору.
Коли цибуля буде готовий, викладіть його з сковороди на тарілку.
Шматочки свинини (які ми і називаємо свинячими котлетами) розкласти на обробній дошці, посолити і поперчити з обох сторін.
У глибокій тарілці розколотіть 1-2 яйця і трохи підсолити, в іншу тарілку або в блюдце насипте борошна.
Кожну свинячу котлетку потім з двох сторін в яйце, потім з двох сторін її потрібно обваляти в борошні і викласти на сковороду (сковорода вже розігріта і на ній вже розтопилося вершкове масло). Смажимо котлети на рівні нагріву трохи більше середнього приблизно 5 хвилин з одного боку, потім перевертаємо.
Коли ми перевернули котлети, смажимо ще 5 хвилин з іншого боку. Знімаємо котлети зі сковороди і, якщо всі підготовлені для смаження котлети за один раз на сковороду не помістилися, викладаємо смажитися наступну порцію свинини.
Зняті зі сковороди свинячі котлети складаємо шарами в каструлю, дно якої змазане вершковим маслом, можна просто покласти на дно каструлі кілька невеликих шматочків масла. Кожен шар котлет пересипаємо смаженою цибулею, який ми підготували раніше. Увага! Каструлю краще вибрати з товстим дном, щоб нижній шар свинини не пригорів. Якщо такий каструлі у вашому господарстві ще немає, спробуйте використовувати латку.
Коли всі свинячі котлети вже лежать в каструлі, накриваємо каструлю кришкою і ставимо її на плиту на самий маленький вогонь/нагрів (якщо плита газова, добре б ще використовувати розсікач полум’я). Залишаємо свинину «нудитися» в каструлі на 30 хвилин. Після закінчення цього часу свинячі котлети готові, можна подавати їх на стіл. Гарнір підійде практично будь-який: і картопля, варена або смажена, і макарони, і рис, і смажені або тушковані овочі. Можна подати з салатом зі свіжих овочів або просто з огірками та помідорами.