Червоний коренеплід – смачний і дуже доступний продукт, саме тому його так часто використовують в кулінарії для приготування різних страв. Одним з популярних страв, зроблених на його основі, вважається суп з буряком, який подають переважно у вигляді пюре або крему, що робить частування ще більш особливим.
Всі рецепти приготування такого першого прості і нехитрі, але все ж вони мають свої особливості, без яких смачним суп не зробиш.
Суп-пюре з буряка без капусти
Складові
- Картопля – 2 шт. + –
- Вода – 800 мл + –
- Буряк – 1 шт. + –
- Сіль – 1-1.2 ч.л. + –
- Масло вершкове топлене (при бажанні, його можна поєднати з соняшниковою в пропорціях – 1: 1) – 2 ст.л. + –
- Вершки 25% -не (або сметана) – 50 мл + –
- Імбир (тертий корінь) – 1 ст.л. + –
Спеції для супу-пюре з буряка
- Суха зелень (петрушка, кріп) – 1 ч. Л .;
- Насіння коріандру – 1 ч. Л .;
- Суміш свіжомелених перців (зелений, рожевий, чорний, білий) – 1/6 ч. Л.
Приготування домашнього супу з буряком
Зробити пікантний суп-пюре з буряком рекомендується з особливими спеціями, щоб страва вийшла незабутньо смачним і ароматним. Як запаморочливих прянощів використовувати можна корінь імбиру, суміш перців, суху зелень і коріандр.Перетерев основні інгредієнти за допомогою блендера, ми отримаємо ніжний по консистенції суп-пюре, який під впливом пряних спецій буде просто танути в роті.
- Каструлю з водою ставимо на вогонь.
- Буряк з картоплею моєму, чистимо, нарізаємо невеликими кубиками. Бажано, щоб буряк була нарізана кубиками, меншими рази в 1,5-2, ніж картопля. Це допоможе не витрачати час на окрему варіння картоплі та буряків, а посприяє тому, що зварити коренеплоди ви зможете одночасно.
- Коли вода закипить – кладемо в каструлю нарізані овочі. Варимо їх до готовності.
- Розігріваємо на маслі сковороду, викладаємо в неї розчавлені в ступі насіння коріандру. Десь через хвилину (коли насіння трохи потемніють) додаємо до них тертий імбир, пасеруємо його разом з коріандром 30 секунд.
- По закінченню гасіння спецій – плиту вимикаємо, знімаємо з неї сковорідку з ароматним вмістом.
- Як тільки овочі зваряться – підсмажені спеції пересипаємо до них в каструлю. Варимо суп ще 2-3 хвилини.
- Після – блюдо з вогню знімаємо, збиваємо його блендером.
Якщо у вас немає блендера – отримати Пюріровать масу можна іншим способом: зливаємо бульйон в окрему миску, овочі розтираємо Картоплем’ялки, потім збиваємо їх віночком, після чого поступово вливаємо до них злитий раніше бульйон.
- Ставимо каструлю з майже готовим пюре-супом на вогонь, додаємо в нього суміш перців, сіль, суху зелень. Якщо ви використовуєте для приготування страви не насіння, а мелений коріандр, тоді на цьому етапі можна додати і його. В такому випадку пересмажувати його раніше на сковороді з імбиром не потрібно.
- Після закипання супу (вже зі спеціями) – продовжуємо варити його ще кілька хвилин.
- Наостанок додаємо в блюдо вершки / сметану, все перемішуємо, вогонь вимикаємо, перш, ніж буряковий суп ще раз закипить.
Якщо хочете, то не всі овочі можна розтерти повністю. Для пікантності і якоїсь схожості з борщем – буряк можна залишити в супі у вигляді маленьких шматочків. Але це на любителя і тому робити це зовсім не обов’язково. Готуйте так, як вам більше подобається.
Суп-крем з буряком: покроковий рецепт
Ще один цікавий рецепт приготування улюбленого супу без капусти – це суп-крем з буряка з яблуком, кефіром і сметаною. Основою для приготування страви послужить овочевий бульйон, але при бажанні, можна використовувати м’ясний бульйон з шматочками свинини або курятини. Їх так само, як і овочі, ми потім спюріруем в ніжний крем-суп з буряка.
Складові
- Буряк – 2 шт .;
- Лук-порей – 1 шт .;
- Овочевий бульйон – 1 л;
- Оливкова олія – за смаком;
- Кефір – 1,5 ст .;
- Сіль за смаком;
- Ріпчасту цибулю – 1 шт .;
- Яблуко (зелене) – 1 шт .;
- Картопля – 1 шт .;
- Запашний перець (горошком) – 2-3 горошини;
- Коричневий цукор – за смаком;
- Кріп (свіжий) – ½ пучка;
- Морква – 2 шт .;
- Сметана (нежирна) – 5 ст. л.
Як приготувати суп-крем з буряком
- Для приготування овочевого бульйону необхідно для початку запекти овочі і петрушку. Розрізаємо навпіл 2 морквини, стебло цибулі-порею, корінець петрушки, 1 ріпчаста цибуля і прибираємо все в духовку.
- Запечені інгредієнти перекладаємо в каструлю, додаємо до них 2-3 стебла селери, заливаємо продукти 2 л холодної води, ставимо ємність на плиту.
- Доводимо масу на помірному вогні до кипіння, солимо її, кладемо в каструлю запашний перець, варимо блюдо під закритою кришкою 30-60 хвилин. Вогонь невеликий.
- Буряк загортаємо в фольгу і поміщаємо в розігріту духовку. Печемо близько 1-1,5 годин при температурі 180 ° С, поки коренеплодів розм’якнуть.
- Картоплю ріжемо невеликими кубиками.
- Лук подрібнюємо довільно, моркву натираємо на тертці.
- У сковороді, розігрітій на оливковій олії, обсмажуємо до прозорості нарізану цибулю протягом 5 хвилин. Потім додаємо моркву, перемішуємо інгредієнти і готуємо їх, близько 5 хвилин.
- Бульйон доводимо до кипіння, пересипаємо в нього картоплю, обсмажені цибулю і моркву. Варимо суп 15 хвилин, до готовності картоплі.
- Запечену буряк очищаємо, ріжемо дрібними кубиками, пересипаємо нарізку в бульйон, прогріваємо його на вогні 3-5 хвилин.
- Отриманий суп з буряком пюріруем блендером, охолоджуємо до кімнатної температури, потім додаємо в однорідну масу сіль, цукор, кефір. Якщо буряк досить солодка, то цукор не потрібен.
- Яблуко розрізаємо на 2 частини, вирізаємо з нього серцевину, блендером подрібнюємо м’якоть разом зі шкіркою.
- Дрібніше кріп, змішуємо його зі сметаною і яблучним пюре.
Подаємо суп-пюре з буряком до столу холодним, ну або хоча б кімнатної температури. В якості заправки для супу у нас буде яблучно-сметанний суміш, яка додасть страві додаткових смакових ноток.
З чим приготувати суп-пюре з буряка
Крім тих варіантів приготування бурякового супу, які ми описали вище, існує і маса інших варіацій. Готувати перше з буряка можна з різними продуктами.
Ось лише деякі варіанти для прикраси його складу:
- горіхи;
- м’ясо (у вигляді цілих шматочків, фрикадельок і т. п.);
- капуста;
- крем-сир;
- яйця;
- часник;
- лимон;
- козячий сир і багато інших інгредієнти.
Суп з буряком – одна з різновидів найбільш популярних бурякових бурякових страв – борщу і свекольника, які багато хто з нас просто обожнюють з дитинства. Однак Пюріровать суп, а тим більше, ніжний суп-крем дуже відрізняються за смаком від вищеназваних страв. Спробуйте щось подібне приготувати і ви, це простіше, ніж ви думаєте. Порадуйте себе і рідних особливим – смачним і корисним супом-пюре з буряка.
Смачного!