Суп із заморожених овочів

Суп із заморожених овочів – страва для зайнятих, замучених роботою милих дам-хазяєчок, яким суп варити зовсім ніколи, а треба… Причому треба смачно і швидко.

Суп із заморожених овочів в тарілціПрийнятним виходом з «цейтноту» (економимо час на купівлю різних овочів, їх чищення і нарізки) може виявитися варіант заправки супу замороженими овочами, які дбайливі виробники вже склали в пакетик в потрібній кількості і сполученні. Однак, якщо не зізнаватися, що це блюдо заправлено замороженими овочами, за смаком ніхто і не здогадається! Тому що це буде смачний суп!

Суп із заморожених овочів: заморожені супи в пакетахПричому, треба зауважити, що це буде не один варіант супу. В наш час в магазинах можна знайти пристойний асортимент цієї корисною в господарстві «заморозки». Тут вам і борщ, розсольник, і щавлевий суп, суп з кольорової капусти, і грибний суп з підберезники (список можна продовжити, вибирайте за власним смаком)… Відзначимо також, що, так як це тільки овочі (і іноді гриби) глибокої заморозки без будь-яких консервантів і смакових добавок, навіть якщо вони не принесуть вашому організму особливої користі (репліка опонентів: ах, вони, напевно, втратили вітаміни через заморозки!), то й ніякої шкоди від них точно не буде. Отже, як же варити такий суп? Як показує наш досвід, краще не слідувати з абсолютною точністю до інструкції на упаковці…

Потрібно (в розрахунку на каструлю об’ємом 3 літри):

  • 2 упаковки (по 400 грамів кожна) супу із заморожених овочів (природно, однакових)
  • М’ясо для бульйону – 200-600 грамів (в залежності від ваших уподобань щодо кількості м’яса, яке має «плавати» у вашому супі). Можна, звичайно, обійтися і бульонными кубиками, але це в крайньому випадку (вже вони-то точно не корисні!). Для грибного супу м’ясний бульйон зовсім не обов’язковий, але бажано мати приблизно 0,5 кг свіжих грибів, можна печериць
  • Цибуля ріпчаста – 1 цибулина середнього розміру
  • Сіль поварена – приблизно 0,5 столової ложки
  • Лавровий лист – 1-2 штуки
  • Чорний перець горошком – 5-8 горошин
  • Картопля – 4-5 штук середнього розміру
  • Морква (якщо ви варите суп м’ясний бульйон) – 1 штука середньої величини (можна використовувати заморожений домашній напівфабрикат)

Приготування:

Суп із заморожених овочів: зварити м'ясний бульйонЗвичайно, всі ці супи краще варити на домашньому м’ясному бульйоні, тому спочатку варимо бульйон (як це зробити, ми вже писали, можна прочитати подробиці тут). Зверніть увагу, каструля повинна бути заповнена бульйоном приблизно на дві третини, якщо вона буде повною – овочі не помістяться!

Суп із заморожених овочів: розрізати м'ясо на шматочкиКоли бульйон готовий і м’ясо в ньому зварилося, м’ясо краще дістати, розрізати на невеликі шматочки, а потім скласти ці шматочки назад в каструлю.

Суп із заморожених овочів: дістати овочі з морозилкиПотім дістаємо з морозильної камери наші заморожені овочі (коли ми робили фотографії до цієї статті, ми варили «Суп з кольорової капусти»), розморожувати їх заздалегідь не потрібно.

Суп із заморожених овочів: висипати овочі в киплячий бульйонВисипаємо вміст пакетів в бульйон, перемішуємо, збільшуємо вогонь / нагрів до максимуму і чекаємо, коли суп закипить (кришкою не закриваємо, щоб не пропустити цей момент).

Суп із заморожених овочів: очистити і нарізати картоплюВ очікуванні закипання чистимо картоплю й нарізаємо його невеликими кубиками. (Купуючи заморожені овочі для супу, звертайте увагу на склад «заморозки»: картопля є не у всіх таких заморожених супах, а якщо і є, то, як нам здається, замало, так що ми додаємо свіжу картоплю в будь-якому випадку і вам радимо, до речі, на смак супу це теж позначиться позитивно). Нарізану кубиками картоплю теж відправляємо в каструлю (можна зробити це як до, так і після закипання бульйону з овочами).

Суп із заморожених овочів: варити 30-40 хвилин з моменту закипанняТепер, коли всі інгредієнти вже в каструлі, чекаємо, коли наш суп закипить, зменшуємо рівень нагріву так, щоб кипів не дуже бурхливо, а злегка побулькивал і засікаємо час. УВАГА! Більшість виробників пишуть на упаковках, що суп буде готовий хвилин через 10-15. Ми пробували – і результат нам не сподобався, овочі були твердуватими, а в деяких випадках відверто полусырыми. З нашої точки зору (висновок, отриманий методом проб і помилок»), варити ці супи потрібно після моменту закипання 30-35 хвилин (а борщ так і всі 40). Тільки після закінчення цього часу суп із заморожених овочів буде смачним, а всі овочі в ньому м’якими. Невелика кількість утворилася при варінні піни можна акуратно зняти ложкою і викинути.

Суп із заморожених овочів: додайте в тарілку сметануНаливайте в тарілку, додавайте, якщо хочете, сметану (що добре практично для всіх овочевих і грибних супів) і подавайте на стіл.

Скажемо окремо кілька слів про замороженому грибному супі. Буде смачніше й пахучіше, якщо ви додасте туди свіжі гриби, хоча б печериці. Їх потрібно попередньо обсмажити з цибулею (ви можете прочитати про це тут). Поки вони смажаться, закип’ятимо півкаструлі води, додамо сіль, покладемо заморозку, додамо свіжої картоплі, доведемо до кипіння. Потім викладемо в каструлю обсмажені свіжі гриби і будемо варити все разом ще півгодини.

Призовий порада для тих, хто дочитав до кінця: практично в будь-якій з цих супів можна додавати, якщо хочете, ваші улюблені приправи (наприклад, сушені або свіжі кріп і петрушку – приблизно по 0,5 чайної ложки, якщо говорити про сушених, не перестарайтеся!), у борщ добре додати роздавлені 2-3 зубчики свіжого часнику, щавлевий суп неповну чайну ложку цукру.