Суп із стебел селери

Суп із стебел селери
Уявіть на хвилину – літо, спека, хочеться з’їсти що-небудь легке, і, при цьому, не витратити багато часу на приготування страви.

Ідеально підійде для цієї мети суп із стебел селери, адже він володіє легкістю, низькою калорійністю і готується за рекордно короткий час. Його можна варити на м’ясному, курячому або овочевому бульйоні, так само з цим дивовижним рослиною прекрасно поєднуються різні овочі і крупи.

користь селери

Стеблова селера – низькокалорійна овочева культура. У 100 г цієї рослини міститься всього 16 ккал. Але клітковина, якої в ньому чимало, надовго зберігає відчуття ситості. Багато господині додають селеру в суп, і це дуже правильно. Крім невисокою калорійності, він має безліч інших корисних властивостей.

У селері є вітамін А, який зберігає здоров’я шкіри і слизових оболонок, вітаміни групи В, а також вітамін С. У ньому міститься фолієва кислота, а також велика кількість вітаміну К, що поліпшує функції крові і кісткової системи.

sup-iz-steblej-seldereya

У селері багато природних антиоксидантів: лютеїну, бета-каротину і зеаксантина, що зміцнюють імунітет, також він має сечогінну дію.

Незважаючи на безсумнівну користь, селера все-таки можна не всім. З обережністю потрібно вживати його жінкам при вагітності та під час грудного вигодовування. Також не рекомендується селера людям, що страждають на епілепсію.

Як вибрати хороший селера?

  • Стеблова селера є в магазинах круглий рік, але найбільш корисний і смачний він з пізньої весни і до початок осені. Влітку можна купити навіть листя селери.
  • Вибирати потрібно яскраво-зелені пружні стебла без пошкоджень. Якщо стебла мляві, а листя пожовкло, то краще відмовитися від покупки.
  • Якщо стебло жовтуватий, з темними прожилками, то купувати його не варто.
  • Стебла селери не вимагають очищення, їх досить ретельно промити в холодній воді, а потім зрізати з них жорсткі ділянки на кінцях.
  • Нарізають стебла селери поперечними кільцями.

Суп із стебел селери – один з найпоширеніших дієтичних супів. Готувати страву можна на овочевому бульйоні, а можна на курячому, щоб воно стало ситніше. 

Дуже апетитний вигляд має суп із стебел селери, приготований з ароматними травами, заправлений вермішеллю. Замість макаронних виробів, при бажанні, можна взяти будь-яку іншу заправку – рис або квасоля. Для приготування бульйону візьмемо грудку курки на кістки, щоб зварити з неї бульйон, потім видаляємо кістку і кладемо м’ясо в готову страву.

Курячий суп з стебел селери

Складові

  • Грудка курки – 300 г + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Морква – 1 шт. + –
  • Селера (стебло) – 1 шт. + –
  • Вермішель – 50 г + –
  • Картопля – 1 шт. + –
  • Зелень – 1 пучок + –
  • Чорний мелений перець – за смаком + –

Приготування курячого супу з стебел селери

  • Курячі грудки промиваємо, заливаємо холодною водою.
  • Варимо 10 хвилин, знімаючи піну. Солимо.
  • Дістаємо м’ясо, знімаємо шкіру, прибираємо кістки, розбираємо його на волокна.
  • Картопля і селеру ріжемо скибочками, закладаємо в бульйон.
  • Дрібно ріжемо цибулю, трьом або шаткуємо морква.
  • Обсмажуємо цибулю і моркву на рослинному маслі.
  • Додаємо чорний перець за смаком.

sup-iz-steblej-seldereya.3jpg

  • З’єднуємо всі інгредієнти в каструлі, варимо до готовності картоплі.
  • Подаємо в порційних тарілках, посипавши зеленню.

Гарбузовий суп з черешкові селери

Особливий смак вегетаріанського гарбузовому супу з черешкові селери надають спеції, додані до смаку. Гарбуз для збереження користі і вітамінів рекомендується пасерувати з додаванням жирних вершків.

Складові

  • Вода – 1 л;
  • Картопля – 2 шт .;
  • Гарбуз (м’якоть) – 200 г;
  • Морква – 1 шт .;
  • Селера черешкова – 2 стебла;
  • Імбир тертий – 1 ч.л .;
  • Суміш перців – за смаком.

sup-iz-steblej-seldereya.2jpg

Покроковий рецепт гарбузового супу з черешкові селери

  1. Картоплю чистимо, нарізаємо кубиками.
  2. У киплячу воду кладемо кубики картоплі.
  3. Нарізаємо гарбуз скибочками.
  4. Пасеруємо гарбуз в маслі з додаванням невеликої кількості вершків. Кладемо в каструлю до картоплі.
  5. Черешки селери нарізаємо вздовж на 4 частини, потім поперек на шматочки середнього розміру, висипаємо в бульйон.
  6. Натираємо крупно моркву.
  7. Розігріваємо на сковороді олію зі спеціями, обсмажуємо моркву та імбир протягом 2 хвилин на середньому вогні, викладаємо в бульйон.
  8. Варимо 6 хвилин. За хвилину до закінчення приготування кладемо спеції за смаком, солимо.

Як приготувати смачний суп із зелені селери?

Пропонуємо ще один рецепт – рецепт супу з листового селери. Такий суп ідеально підходить для схуднення, він не тільки корисний, але і смачний. Є його можна на сніданок, обід і навіть вечеря.

Складові

  • Листя селери – 200-300 г;
  • Капуста білокачанна – 400 г;
  • Помідори – 5 шт .;
  • Болгарський червоний перець – 2 шт .;
  • Зелень – за смаком.

Як правильно варити суп із зелені селери

  1. Селера, помідори і болгарський перець промиваємо.
  2. Дрібно нарізаємо селеру.
  3. Болгарський червоний перець нарізаємо дрібними кубиками.
  4. Помідори занурюємо на пару хвилин в киплячу воду, потім в холодну.
  5. Знімаємо з помідорів шкірку, вирізаємо плодоніжки, нарізаємо кубиками або невеликими шматочками.
  6. З капусти обриваємо зіпсовані зовнішні листя, розрізаємо качан на чотири частини, вирізаємо качан і дрібно шаткуємо свіжий плід.
  7. Лук очищаємо, нарізаємо дрібними кубиками або півкільцями.
  8. Всі нарізані овочі викладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь.
  9. Додаємо перець і сіль за смаком.
  10. Коли суп закипить, зменшуємо вогонь до середнього і варимо протягом 25 хвилин, періодично помішуючи.

sup-iz-steblej-seldereya.5jpg

11. Накриваємо каструлю кришкою, посипаємо суп зеленню і даємо настоятися деякий час.

Як бачите, суп з селери стеблового – це блюдо, яке можна готувати по-різному, так як існує велика кількість варіантів його приготування, і кожен з вас може знайти рецепт на свій смак.

Смачного!