Уявіть на хвилину – літо, спека, хочеться з’їсти що-небудь легке, і, при цьому, не витратити багато часу на приготування страви.
Ідеально підійде для цієї мети суп із стебел селери, адже він володіє легкістю, низькою калорійністю і готується за рекордно короткий час. Його можна варити на м’ясному, курячому або овочевому бульйоні, так само з цим дивовижним рослиною прекрасно поєднуються різні овочі і крупи.
користь селери
Стеблова селера – низькокалорійна овочева культура. У 100 г цієї рослини міститься всього 16 ккал. Але клітковина, якої в ньому чимало, надовго зберігає відчуття ситості. Багато господині додають селеру в суп, і це дуже правильно. Крім невисокою калорійності, він має безліч інших корисних властивостей.
У селері є вітамін А, який зберігає здоров’я шкіри і слизових оболонок, вітаміни групи В, а також вітамін С. У ньому міститься фолієва кислота, а також велика кількість вітаміну К, що поліпшує функції крові і кісткової системи.
У селері багато природних антиоксидантів: лютеїну, бета-каротину і зеаксантина, що зміцнюють імунітет, також він має сечогінну дію.
Незважаючи на безсумнівну користь, селера все-таки можна не всім. З обережністю потрібно вживати його жінкам при вагітності та під час грудного вигодовування. Також не рекомендується селера людям, що страждають на епілепсію.
Як вибрати хороший селера?
- Стеблова селера є в магазинах круглий рік, але найбільш корисний і смачний він з пізньої весни і до початок осені. Влітку можна купити навіть листя селери.
- Вибирати потрібно яскраво-зелені пружні стебла без пошкоджень. Якщо стебла мляві, а листя пожовкло, то краще відмовитися від покупки.
- Якщо стебло жовтуватий, з темними прожилками, то купувати його не варто.
- Стебла селери не вимагають очищення, їх досить ретельно промити в холодній воді, а потім зрізати з них жорсткі ділянки на кінцях.
- Нарізають стебла селери поперечними кільцями.
Суп із стебел селери – один з найпоширеніших дієтичних супів. Готувати страву можна на овочевому бульйоні, а можна на курячому, щоб воно стало ситніше.
Дуже апетитний вигляд має суп із стебел селери, приготований з ароматними травами, заправлений вермішеллю. Замість макаронних виробів, при бажанні, можна взяти будь-яку іншу заправку – рис або квасоля. Для приготування бульйону візьмемо грудку курки на кістки, щоб зварити з неї бульйон, потім видаляємо кістку і кладемо м’ясо в готову страву.
Курячий суп з стебел селери
Складові
- Грудка курки – 300 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Морква – 1 шт. + –
- Селера (стебло) – 1 шт. + –
- Вермішель – 50 г + –
- Картопля – 1 шт. + –
- Зелень – 1 пучок + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
Приготування курячого супу з стебел селери
- Курячі грудки промиваємо, заливаємо холодною водою.
- Варимо 10 хвилин, знімаючи піну. Солимо.
- Дістаємо м’ясо, знімаємо шкіру, прибираємо кістки, розбираємо його на волокна.
- Картопля і селеру ріжемо скибочками, закладаємо в бульйон.
- Дрібно ріжемо цибулю, трьом або шаткуємо морква.
- Обсмажуємо цибулю і моркву на рослинному маслі.
- Додаємо чорний перець за смаком.
- З’єднуємо всі інгредієнти в каструлі, варимо до готовності картоплі.
- Подаємо в порційних тарілках, посипавши зеленню.
Гарбузовий суп з черешкові селери
Особливий смак вегетаріанського гарбузовому супу з черешкові селери надають спеції, додані до смаку. Гарбуз для збереження користі і вітамінів рекомендується пасерувати з додаванням жирних вершків.
Складові
- Вода – 1 л;
- Картопля – 2 шт .;
- Гарбуз (м’якоть) – 200 г;
- Морква – 1 шт .;
- Селера черешкова – 2 стебла;
- Імбир тертий – 1 ч.л .;
- Суміш перців – за смаком.
Покроковий рецепт гарбузового супу з черешкові селери
- Картоплю чистимо, нарізаємо кубиками.
- У киплячу воду кладемо кубики картоплі.
- Нарізаємо гарбуз скибочками.
- Пасеруємо гарбуз в маслі з додаванням невеликої кількості вершків. Кладемо в каструлю до картоплі.
- Черешки селери нарізаємо вздовж на 4 частини, потім поперек на шматочки середнього розміру, висипаємо в бульйон.
- Натираємо крупно моркву.
- Розігріваємо на сковороді олію зі спеціями, обсмажуємо моркву та імбир протягом 2 хвилин на середньому вогні, викладаємо в бульйон.
- Варимо 6 хвилин. За хвилину до закінчення приготування кладемо спеції за смаком, солимо.
Як приготувати смачний суп із зелені селери?
Пропонуємо ще один рецепт – рецепт супу з листового селери. Такий суп ідеально підходить для схуднення, він не тільки корисний, але і смачний. Є його можна на сніданок, обід і навіть вечеря.
Складові
- Листя селери – 200-300 г;
- Капуста білокачанна – 400 г;
- Помідори – 5 шт .;
- Болгарський червоний перець – 2 шт .;
- Зелень – за смаком.
Як правильно варити суп із зелені селери
- Селера, помідори і болгарський перець промиваємо.
- Дрібно нарізаємо селеру.
- Болгарський червоний перець нарізаємо дрібними кубиками.
- Помідори занурюємо на пару хвилин в киплячу воду, потім в холодну.
- Знімаємо з помідорів шкірку, вирізаємо плодоніжки, нарізаємо кубиками або невеликими шматочками.
- З капусти обриваємо зіпсовані зовнішні листя, розрізаємо качан на чотири частини, вирізаємо качан і дрібно шаткуємо свіжий плід.
- Лук очищаємо, нарізаємо дрібними кубиками або півкільцями.
- Всі нарізані овочі викладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь.
- Додаємо перець і сіль за смаком.
- Коли суп закипить, зменшуємо вогонь до середнього і варимо протягом 25 хвилин, періодично помішуючи.
11. Накриваємо каструлю кришкою, посипаємо суп зеленню і даємо настоятися деякий час.
Як бачите, суп з селери стеблового – це блюдо, яке можна готувати по-різному, так як існує велика кількість варіантів його приготування, і кожен з вас може знайти рецепт на свій смак.
Смачного!