Блюдо, яке готується швидко і при цьому відрізняється смаком від звичних нам котлет, відбивних або печінкових оладок. Пропонуємо вашій увазі суфле з печінки, рецептів у нього маса, так само, як і варіантів приготування: в мультиварці, в духовці і навіть в мікрохвильовці! Розглянемо найцікавіші, перевірені і смачні способи приготувати і подати це корисне і досить рідкісне блюдо.
Дійсно, якщо врахувати, що яловичу печінку ми, як правило, тушкуємо з овочами або просто з підливою, робимо з неї начинку для пирогів або перекручує в оладки, то суфле з неї зробить стіл помітно різноманітніше.
До того ж, печінку – продукт досить специфічний і, не дивлячись на очевидну користь, улюблений далеко не всіма дітьми і дорослими, а приготований таким чином він подобається практично всім.
Що можна додати в суфле …
Суфле можна приготувати при мінімумі компонентів – досить печінки, яйця і цибулини. Але пам’ятаємо, що в залежності того, який саме хочемо отримати смак, додаємо до базового рецептом ті чи інші інгредієнти.
- Брокколі, кабачок, брюссельська або кольорова капуста додадуть ніжності і легкості нашому суфле. Ці овочі зроблять смак менш насиченим і «міцним». Підійде тим, хто не любить специфічну гірчинку, яка супроводжує всі страви з печінки.
- Вершкове масло, жирні вершки, сільська сметана зроблять суфле більш ароматним і ситним, а смак більш насиченим.
- Всеразлічние сорти сиру: від плавленого до моцарели, від блакитного сиру до пармезану, від бринзи до Гауді. Дослідним шляхом ви визначите, який саме сир додасть суфле саме той смаковий нюанс, який вам потрібен.
- Панірувальні сухарі, манка, борошно або крохмаль здатні згустити консистенцію і зробити масу щільнішої, якщо маса вийшла занадто рідкою. Вибираємо будь-який інгредієнт в залежності від уподобань.
- Будь-які приправи і спеції від бальзамічного оцту і соєвого соусу до меленого імбиру і базиліка можна додавати в сирий фарш для додання готовому блюду додаткового смакового букета.
прикраса
Також творчо можна підійти і до створення, і до прикраси суфле з печінки.
Так як це блюдо однаково смачно як в гарячому, так і в холодному вигляді, то і подавати його можна і на сімейну вечерю, і в якості закуски на святковий стіл.
Силіконові формочки
В останньому випадку найкраще скористатися маленькими силіконовими формочками для кексів, щоб мати можливість подати суфле порційно, красиво розклавши на тарілці разом з нарізаними овочами і зеленню.
Чим менше і оригінальне будуть шматочки, тим цікавіше вийде подача, і тим простіше гостям буде взяти потрібну порцію, нічого не відламуючи і не порушуючи задуманий порядок.
малюнки соусом
Крім овочів прикрашати суфле можна зеленим горошком, зернятками кукурудзи і майонезом. Якщо ви не любитель магазинного продукту, приготуйте його самостійно, це просто і надзвичайно смачно або ж замініть на гірчично-вершковий соус.
Головне, вибрати контрастний колір, так прикраси соусом будуть більш помітні. Наповнюємо їм кондитерський шприц і акуратно тонкої насадкою наносимо малюнок на суфле.
Якщо ж часу обмаль і займатися вишукуваннями вже колись, просто посипаємо суфле рубаною зеленню і прикрашаємо скибочками свіжих огірків і помідорів.
Суфле з яловичої печінки
Складові
- Морква – 1 шт. середня + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Печінка яловича – 0,5 кг + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Борошно пшеничне – 3-5 ст. л. + –
- Молоко – 1/4 склянки + –
- Чорний перець молотій – на кінчику ножа + –
- Рослинна олія – для змащування форме + –
Приготування
Отже, готується класичне блюдо наступним чином.
- Чистимо і ріжемо на великі бруски морква і цибулину, промиваємо печінку і також нарізаємо.
- Всі з’єднуємо в чаші блендера і збиваємо в однорідну масу. Туди ж додаємо яйця і трохи борошна.
- Її повинно бути стільки, щоб «тісто» вийшло консистенції сметани.
- Вливаємо жирного молока або вершків.
- Солимо, перчимо і наливаємо в змащену рослинним маслом форму мультиварки.
- Готуємо на режимі «Випічка» від 40 до 50 хвилин.
Після сигналу діставати суфле не поспішаючи, відкриваємо кришку і даємо йому «провітритися». Потім, виймаємо його, ріжемо на порційні шматки і подаємо! Смачного!
Суфле в духовці
За цим же рецептом суфле можна запекти в духовці. Для цього виливаємо його в форму, або в деко з високими бортами і відправляємо пектися при 190 ° протягом 40 хвилин. Час може скоротитися, якщо товщина буде невеликою. Тут вже треба стежити, щоб страва не пересохло.
Як тільки верх почне зарумяніваться, перевіряємо готовність зубочисткою.
Суфле з печінки з томатами і плавленим сиром
Але для тих, хто любить експериментувати і пробувати щось новеньке, пропонуємо наступний рецепт.
Складові
- Печінка яловича – 450 г
- Яйця – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Помідори (невеликі) – 2 шт.
- Плавлений сир – 200 г
- Борошно – 3 – 4 ст.л
- Сіль – щіпка
- Базилік сушений – за смаком
Приготування
- Як і в попередньому рецепті складаємо в чашу блендера вимиту печінку і овочі, крім томатів. Все збиваємо або пропускаємо через м’ясорубку.
- Додаємо яйця і борошно. Все як слід перемішуємо.
- Якщо плавлений сир в брусках, натираємо їх на крупній тертці і відправляємо до фаршу, якщо він м’який, перемішуємо його в блендері.
- Обшпарюємо окропом помідори, очищаємо від шкірки і нарізаємо дрібними шматочками. Разом з соком додаємо їх в фарш. Тим, хто любить повністю однорідну консистенцію, рекомендуємо їх подрібнити разом з іншими інгредієнтами.
- Якщо тісто здається густуватим, наливаємо ¼ склянки вершків або молока.
- Солимо, кладемо спеції і наливаємо в форму мультиварки.
- Випікаємо на режимі «Випічка» близько 50-60 хвилин.
Таке суфле вийде більш ароматним і насиченим, завдяки помідорів і сиру в своєму складі. Борошно в цьому рецепті можна замінити на сухарі, або вмішати пару скибочок розмоченого в молоці батона без скоринки. Якщо ж борошняна складова категорично не потрібна, не додаєте нічого хлібного! Смак від цього не постраждає.
Варіант на пару
Також добре запекти це блюдо на водяній бані в духовці або просто в формочках.
У першому випадку нам знадобиться великий лист, куди ми наливаємо окріп, а, потім, ставимо заповнені на 2/3 формочки.
У другому – просто змащуємо їх маслом, наливаємо печінкову масу і ставимо прямо так на 30 – 40 хвилин. Чим менше об’єм, тим швидше страву приготується.
Ось бачите, навіть, здавалося б, таке «передбачуване» блюдо, як суфле з яловичої печінки можна зробити по-різному! Спробуйте, напевно вам сподобається!