Будь-яке блюдо і будь-який його інгредієнт можна вигідно обіграти – так, що один і той же частування буде здаватися різним кожен раз, дивуючи домашніх. Саме про це і піде мова в нашому сьогоднішньому матеріалі – ми дізнаємося, які спеції для курячої печінки найкраще підходять для того чи іншого випадку, ніж приправити смажену, варену або запечену печінку. У кулінарному мистецтві прянощі не дарма займають окрему щабель – без них сфабрикувати смачна страва просто неможливо.
Яка приправа підходить до печінки курячої
Якщо ви не знаєте, чим приправити свою страву і як поліпшити смак курячої печеночки, то спершу зверніть увагу на класичні і традиційні прянощі – вони доречні завжди і не надають частування якогось дивного або нетипового смаку.
Лавровий лист
Чи збираєтеся проварити печінку кури в киплячій підсоленій воді? Тоді без лаврове листя ніяк не обійтися – пара сушених листочків зробить делікатес більш ароматним і смачним, а заодно подбає про те, щоб субпродукт менше віддавав своїм специфічним запахом.
Сіль і чорний перець
Без цього набору немислимо жодне блюдо на нашій кухні, і куряча печінка не є винятком. Причому досвідчені кулінари і кухарі радять відправляти сіль і чорний перець в будь-якому випадку – смажите ви лівер, запікаєте його або відварюють, без цих спецій ніяк не обійтися.
При цьому для смаженої і запеченої в духовці печінки краще підійде велика сіль з вираженими кристалами і чорний перець, який змололи тільки що. А ось в каструлю до вареної печіночку птиці краще закинути цільні горошинки чорного перчика.
Які спеції вдало підійдуть до смаженої курячої печінки
Підсмажені в сковороді страви мають велику перевагу – їх можна щедро приправляти практично будь-якими прянощами. Ви можете вибрати найбільш оптимальні з них в списку нижче, але це не означає, що інші види запашних трав і компонентів виявляться гіршими. Тут уже все залежить від ваших особистих смаків.
часник
Смаженої Куряча печінці можна додати нотку гостроти і пряного аромату за допомогою подрібненого часнику. Можна видавити кілька зубчиків через прес, а можна використовувати і готову приправу у вигляді гранульованого часнику.
Особливо смачно буде, якщо печінку кури прожарити нема на соняшниковій, а в оливковій олії, після чого до вже готового блюда додати часточку часничку.
базилік
Базилік відрізняється не настільки вираженим смаком, проте в салатах з курячою печінкою він просто незамінний. Ви можете використовувати як свіжий базилік, так і сушену його версію. Причому для «літніх» салатів зі свіжими овочами більше підійде свіжа зелень, а ось для ситної закуски з печінкою – сушена.
Свіжа петрушка
Петрушка відмінно гармонує з будь-якими курячими потрохами – сердечками, печінкою і шлуночками. Лівер з нею виходить особливо вдалим і притому виглядає більш вишукано і презентабельно.
Найкраще посипати курячу печінку нарубленной петрушкою вже коли страва готова – так пряність зберегти весь свій аромат, смак і корисні властивості. До слова, кріп до печінки курки підходить зовсім не так добре, тому його використовують з цим субпродуктом значно рідше.
чебрець
Якщо ви – любитель вишуканих і незвичайних страв, то щіпка чебрецю зробить свою справу. Особливо добре поєднується ця ароматна пряність з салатами з курячої печінки, де багато свіжої зелені. Але тільки не переборщіть, інакше можна запросто зіпсувати смак.
Краще насипати зовсім трохи спецій, а потім перемішати і спробувати. Пам’ятайте, що чебрець гарний лише в помірних кількостях, навіть якщо ви його дуже сильно любите і навіть не дивлячись на своє доречне сусідство з лівером птиці.
каррі
Чи не можете ніяк збагнути, чим приправити смажену, тушковану або пропечений в духовій шафі печінку? Тоді можна вибрати каррі – це універсальна приправа, одна з тих, що чудово гармонують з курячим м’ясом і потрохами птиці.
Каррі можна додавати і в соусу, в яких буде гаситися або пекти печінку. Наприклад, в сметану або в майонез. Зовсім невеликої кількості цього аромату вистачить, щоб зробити смак страви більш насиченим.
У нашій книзі зібрано ще маса матеріалів по спецій до курки. Зацікавили? Тоді забирайте книгу ….
Прянощі і спеції для вареної курячої печінки
Відварну печінку дозволяється приправляти спеціями з більш вираженими смаками, а також горішками, ароматної зеленню. Це пов’язано з тим, що смак у вареної курячої печінки не такий явний, як у смаженої, та й найчастіше її кладуть в салати і закуски, де незвичайні компоненти будуть особливо доречні.
Сушений лук
Якщо ви приправляєте свою страву будь-яким молочним соусом, будь то вершки або сметана, сушений лук виявиться вдалим варіантом. При цьому додати його можна як до самої печінки, так і в соус.
Грецькі горіхи
Існує маса рецептів з використанням печінки кури і волоського горіха – це відмінний варіант для святкового столу, коли потрібно порадувати гостей незвичайними стравами і подачею. Найкраще за цим рецептом робити салати, вони виходять низькокалорійними, але неймовірно апетитними.
мигдаль
Мигдальні горішки цілком можуть замінити волоські, тільки класти їх варто поменше – якщо волоські, в силу своєї гіркої нотки, ідеально компонуються з курячою печінкою, то мигдаль з продуктом вже не зливається і залишається окремою яскравою пряністю.
Гострий перець чилі
Любителі всього гостренького цілком можуть приправити печінку птиці звичайним гострим перцем. Причому для смаженого ліверу це теж чудовий варіант.
До того ж, чилі найкраще підійде, якщо ви збираєтеся додати в рецепт томати або пасту з них.
Мускатний горіх
Куряча печінка в салаті тільки «зрадіє» такого сусідства, адже смак вийде вишуканим і практично ресторанним. Звичайно, в звичайний рецепт мускатний горіх класти не варто, але для святкового столу це буде прекрасною і свіжою ідеєю.
Кращі приправи для запеченого ліверу птиці
У духовці печінка виходить ніжною і має м’яку текстуру, так що і приправи краще підбирати кілька більш м’які. Допускається і наявність деякої солодощі.
розмарин
Розмарин можна опустити в тарілку не тільки для прикраси страви з курячої печеночки, але і для посилення її смаку. А якщо ви зібралися запікати лівер в формі і подавати так до столу, то неодмінно покладіть цілу гілочку в центр блюда – вийде справжній шедевр.
орегано
Орегано добре підходить для варіантів запеченої курячої печінки з вершками або сметаною. Можна відразу перемішати соус з цієї запашної травою і залити їм субпродукт. Тільки важливо знати міру – в невеликій кількості ви отримаєте вдале поєднання, перестараєтеся – страва може виявитися зіпсованим.
Паприка
Солодкувата паприка – теж відмінна супутниця запечених страв з лівером пташки, особливо, якщо ви використовуєте соус або заливку.
Крім неї, можна використовувати і інші солодкуваті спеції для курячої печінки або навіть спробувати експериментувати. Головне – не вибирати для варіанту з печі надто вже пахучі приправи.