Надати новий смак знайомого блюда, зробити його консистенцію ніжнішою або просто здивувати свою дитину незвично поданням рагу або рисом? З усіма цими завданнями легко і швидко впораються соуси для дитячих страв, рецепти яких ви знайдете нижче в нашій статті. Готувати їх зовсім нескладно і раз навчившись, ви зможете урізноманітнити звичний раціон, не вигадуючи нічого кардинально нового.
Але давайте-ка спочатку розберемося, чи так уже потрібні соуси для дитячих страв, адже, скажімо відверто, навіть дорослих ми балу такими шедеврами не завжди.
Як правило, маленьким діткам їжа готується на пару або гаситься, але не завжди парове суфле, пудинг або куряча грудка виходять такими м’якими і соковитими, як хотілося б. Тоді на допомогу нам і приходить ароматний ніжний соус, приправивши яким будь-яку страву ми отримуємо набагато зручнішу для пережовування дитиною консистенцію.
Тим більше соуси необхідні в момент привчання малюка до дорослого столу. Приправляючи собі запіканку, м’ясо або гарнір кетчупом, ми не можемо дозволити зробити те ж дитині. А йому, по-перше, дуже хочеться, щоб в його тарілці «було, як у мами і тата», а по-друге, йому знову буде простіше і смачніше з’їсти їжу під соусом, ніж суху.
У складі майже всіх підлив зустрічається борошно. Вона надає в’язкість і її кількістю можна регулювати густоту. Справедливості заради треба сказати, що існує велика кількість абсолютно універсальних рецептів, однаково підходять до м’яса, риби, овочів і круп. Можна взяти на замітку їх, а можна експериментувати зі стравами та інгредієнтами соусів, вибираючи найбільш підходящі відтінки смаку.
Крім того, рецепти соусів для дитячих страв не дуже відрізняються від дорослих. Як правило, туди лише не додають нічого надто гострого і якої б то не було алкоголь. Всі інші продукти являють собою абсолютно натуральні інгредієнти. Звичайно, соус з них буде не тільки набагато більш корисний, ніж покупної, але і смачніший.
Отже, розглянемо найпопулярніші рецепти соусів для дитячих страв.
соус томатний
Складові
- Натуральний томатний сік – 1 стакан + –
- Борошно пшеничне – 1 ч. Л. з гіркою + –
- Масло вершкове – 1 ст. л. + –
- Цукровий сироп – 1 ч. Л. + –
- Сіль – щіпка + –
Приготування
Такий варіант підливи стане прекрасною альтернативою кетчупу з консервантами не тільки на дитячому столі, але і на дорослому!
- У маленьку каструльку наливаємо сік і доводимо на маленькому вогні до кипіння. Додаємо туди порційно масло і борошно, безперервно помішуючи віночком або вилкою, щоб не допустити утворення грудочок.
- Заправляємо сиропом, солимо. Готовий соус краще процідити, щоб точно уникнути появи борошняних згустків в тарілці.
Це той самий універсальний варіант, який додасть смаку дитячим страв з м’яса, і з риби, і з овочів.
Його можна трохи змінити, зробивши смак ніжнішим. Для цього замість масла додаємо 2 ст. л сметани. У нього ж можна покришити подрібнену зелень кінзи і петрушки.
Дитячий «соус болоньєзе»
Трохи більше часу піде у нас на приготування дитячого «соусу болоньєзе», але воно того варте. Виходить дуже смачно і поживно. Такий соус рекомендується діткам від 2,5 – 3-х років, але його оцінять і дорослі!
Складові
- М’ясо філе (кролик, телятина, яловичина) – 200 г
- Морква середня – 1 шт.
- Селера (стебло) – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Томати середні – 2 – 3 шт.
- Часник (за бажанням) – 1 зубчик
- Сіль за смаком
Приготування
- У невеликій кількості води (вона нам потім знадобиться) відварюємо м’ясо. Подрібнюємо його блендером, а бульйон проціджуємо.
- Овочі чистимо, дрібно нарізаємо (морква найкраще потерти) і пасеруємо на невеликій кількості олії. Через 5 хвилин додаємо до овочів бульйон і тушкуємо близько 10 хвилинок.
- Поки готуються овочі, обдаємо помідори окропом і очищаємо їх від шкірки. Тепер можна подрібнити томати в блендері, щоб вийшло пюре, а можна потерти на крупній тертці.
- Додаємо масу в овочі на сковороді. Туди ж кладемо подрібнене м’ясо. Все добре заважаємо, солимо, сиплемо спеції і трави. Наприклад, базилік, він дуже ароматний і добре поєднується з томатами.
Подаємо такий соус або за класичним італійським варіанту з макаронами, або до овочевих страв, або до страв з круп. Особливо смачний з соусом болоньєзе буде розсипчастий рис.
Соус білий на молоці
Але крім томатних підлив є ще один «всесезонний» варіант. Він відмінно підійде любителем більш ніжних смаків. Це соус на молоці.
Він готується також просто, як і попередній, але якщо той робити все ж краще зі свіжого врожаю місцевих помідор – так він буде набагато ароматні, то інгредієнти для молочного є у кожної господині круглий рік.
- Щоб приготувати молочний соус для дитячий страв, спочатку підсушити чайну ложку борошна на сковороді. Це важливо, тому що саме трохи підрум’янена борошно додасть йому більш пікантний насичений смак.
- Потім додаємо до неї 1 ч.л вершкового масла і добре перемішуємо. ½ склянки молока ставимо на невеликий вогонь, доводимо до кипіння, а, потім, починаємо тонкою цівкою вливати в олійно-борошняну суміш, безперервно помішуючи.
- Солимо, додаємо спеції (добре підійде запашний перець і мускатний горіх) і знімаємо з вогню.
Аналогічним чином готується і сметанний соус: до 1 ст.л підсушеної борошна додаємо ½ склянки сметани, солимо, проварюємо і додаємо спеції і рубану зелень, якщо потрібно.
Дитячий «майонез»
Говорячи про білих соусах для дитячих страв, не можна забути про дитячому «майонезі». З цього приголомшливого в своїй простоті рецептом можна приготувати відмінний натуральний майонез, відповідний для заправки і «дорослих» салатів.
Складові
- Молоко – 2/3 склянки
- Олія – 300 мл
- Гірчиця столова – 3 ч. Л.
- Сік лимонний свіжовичавлений – 2 ст. л.
- Сіль за смаком
Приготування
- Молоко змішуємо з рослинним маслом і збиваємо блендером. Занурювальним або в чаші. Необхідний саме блендер, а не міксер, так як обороти значно вище, що дозволяє не просто збити інгредієнти, а зробити з них емульсію.
- Потім додаємо гірчицю, сіль, сік лимона і знову збиваємо до повністю однорідної консистенції. Готово!
Як бачите, дійсно дуже просто, а смак у порівнянні з магазинним продуктом незмірно краще. З усіма компонентами цього рецепта можна експериментувати: замість соняшникової олії брати оливкова або будь-яке інше, замість молока – вершки, навіть сіль може бути морський, що додасть смаку пікантність і глибину.
сухарний соус
Особливо добре з паровими овочами поєднується така підлива, теж одна з найпростіших в приготуванні. Розтоплюємо ½ пачки вершкового масла, додаємо 25 – 30 г товчених сухарів, солимо і капає на смак кілька крапель лимонного соку. Добре прогріваємо і все!
Солодкі варіанти соусу
Крім соусів для основних дитячих страв існує також безліч солодких підлив для десертів. Будь-яка запіканка або маффіни будуть смачніше, якщо присмачити їх такими додатковими «вкусняшками». Той же самий молочний соус можна приготувати солодким і подати з сирниками або оладками.
Для цього підсмажуємо до вершкового кольору 1 ч.л муки, і вливаємо в неї дуже поступово 80 мл теплого молока, розчиняємо, щоб не було грудочок і цукор за смаком. Доводимо до кипіння і проціджують.
У такий соус добре додати какао, якщо у дитини немає на нього алергії. На цей обсяг вистачить і ½ ч.л.
Фруктові і ягідні підливи для дитячих солодких страв також готуються нескладно. Можна взагалі скористатися вже готовими дитячими фруктовими пюре і, прогріваючи їх, просто додати цукру або джему, а якщо потрібно згустити – трішки крохмалю (картопляного або кукурудзяного).
Що стосується свіжих ягід, то ми протираємо їх через сито, а потім всипаємо за смаком цукор, і, розвівши крохмаль в невеликій кількості води, додаємо в соус. Виходить абсолютно натуральний корисний продукт.
Приготування соусів для дитячих страв як солодких, так і основних представляє величезний простір для творчості!