Як казав великий кулінарний майстер Вільям Похлебкин: «Соус – це інструмент, який створює і регулює смак всього страви». Ну, погодьтеся, з цим гастрономічним елементом багато страв набувають свій шарм і оригінальний смак, наприклад соус для курячих котлет безумовно збагатить битки. Але не тільки їх, а ще й гарніру додасть свою родзинку і вишуканість, адже навіть спагетті без підливи – це вже не паста, а прості макарони.
Макаронні вироби ми привели лише як приклад. Але і будь-який інший гарнір, будь то гречка, рис або пом’ятий картопля, також потребують підливі, як і самі котлетки з курки.
І сьогодні ми познайомимося з трьома рецептами шикарних соусів, які гідно підкреслять не тільки биточки, а й інші страви з курки з абсолютно різними гарнірами.
Ніжний вершковий соус до курячим котлет
Складові
- Молоко 3,2% – 1,5 ст. + –
- Сир чеддер – 50-60 г + –
- Сирий яєчний жовток – 2 шт. + –
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л. + –
- Лимонний сік свіжовичавлений – 5 мл + –
- Сіль морська – 1/2 ч. Л. + –
- Зелень луковая – 10 г + –
Як швидко приготувати вершковий соус до котлет з курки
Який би кулінарний досвід у вас не був, зробити цей соус своїми руками буде зовсім неважко, тим більше що вас буде супроводжувати наш покроковий рецепт. Вже через 15 хвилин у вас буде готовий ніжний крем-соус, як на фото.
Готувати цей соус слід на водяній бані. Тільки так можна добитися максимально ніжною кремовою текстури і смаку приправи для котлет.
- Для цього необхідно взяти металеву каструльку з таким діаметром, щоб друга каструля (або вогнетривка керамічна ємність), в якій ми будемо готувати соус, вільно в неї входила, але не діставала до самого дна і трималася в підвішеному стані на ручках. Води в першу ємність слід налити стільки, щоб робоча каструля була наполовину в неї занурена.
- Ставимо конструкцію «водяна баня» на середній вогонь, в робочу каструльку вливаємо вершки або молоко, додаємо яєчні жовтки і всипаємо крохмаль, поки молоко ще не нагрілося.
- Віночком збиваємо весь склад і при постійному помішуванні варимо соус 8-10 хвилин до кремового стану.
- Як тільки соус досягне потрібної текстури, його слід підсолити і, не припиняючи збивати віночком, розбавити лимонним соком.
- Слідом перекладаємо в ємність тертий на дрібну крихту сир і знову заважаємо соус до розтоплення сиру.
- Однорідна консистенція підливи буде вказувати на її готовність.
- Тепер нам залишилося лише перекласти соус в креманку, присипати дрібно рубаним луком і подавати до столу разом з курячими котлетами і гарніром.
Читайте ще схожі записи:
Підлива для гречаної каші
Котлети з курячого фаршу в сметанному соусі
Покроковий рецепт цього соусу дуже схожий на класичний бешамель, який прийшов до нас з традиційної французької кухні.
Однак сметана з бульйоном, які замінюють в даному випадку молоко, додають підливі абсолютно новий, більш насичений смак. Для курячих котлет і гарніру така добавка підійде ідеально.
Складові
- Сметана 20% – 1 ст .;
- Бульйон м’ясний – 1 ст .;
- Масло солодко-вершкове 82% – 1 ст. л. з гіркою;
- Пшенична високосортна борошно – 20 г;
- Сіль кухонна велика – ½ ч. Л .;
- Приправа «суміш п’яти перців» – 1/3 ч. Л.
Як готувати сметанний соус зі спеціями для котлет з курки
- Беремо сотейник, ставимо його на повільний вогонь, потім закидаємо в нього половину наявного у нас масла.
- Як тільки масло розтане, порційно, через ситечко, просіюємо в ємність борошно і при цьому активно перемішуємо ру віночком або дерев’яною лопаткою до однорідної розсипчастої маси. Обсмажуємо ру близько п’яти хвилин до ніжного світло-карамельного кольору.
- Проціджений через потрійну марлю або дрібне ситечко бульйон тонким струменем, не поспішаючи, вливаємо в сотейник, перемішуючи ру з рідиною, розбиваючи грудочки, до однорідності. Замість бульйону можна взяти звичайну фільтровану воду.
- Після введення бульйону і отримання однорідної маси вводимо до складу соусу сметану, сіль і приправу.
- Після цього, не змінюючи температуру готування, Томім соус ще 3-4 хвилини, закидаємо масло, що залишилося, все перемішуємо і знімаємо кухлик з вогню.
Подавати такий соус можна окремо в соуснику, прикрасивши свіжою зеленню, або ви можете готові котлетки залити цією підливою і на малому вогні протушкувати хвилин 10 під закритою кришкою.
Грибний соус для курячих котлет по домашньому рецепту
Дуже смачна підлива з чарівним лісовим запахом грибів виступає не тільки як носій аромату, але і облагороджує своєю ніжною консистенцією все блюдо в цілому. Але незважаючи на свій багатий смак, соус цей має досить простий рецепт.
Складові
- Вода – 0,4 л;
- Вершки – 0,2 л;
- Свіжі білі гриби – 0,3 кг;
- Борошно пшеничне в / с – 3 ст. л .;
- Сіль велика кухонна – 1 ч. Л. без верху;
- Масло вершкове 82,5% – 0,1 кг.
Як зробити соус з грибів на вершках до котлет з курки
- Гриби слід помити і нарізати брусочками, після чого відправляємо їх в киплячу підсолену воду.
- Відварювати гриби слід на середньому вогні до тих пір, поки не випарується половина бульйону, в середньому 15-20 хвилин.
- Після цього за допомогою шумівки грибочки необхідно витягти з відвару, відкинути на друшляк і залишити, чекаючи, поки вся зайва рідина стече.
- Ставимо на прогрівання сковороду на середній вогонь, закидаємо в неї вершкове масло (50 г), а як тільки воно розтопиться, змішуємо його з борошном і смажимо хвилини 2-3.
- Далі заливаємо в сковороду тонким струмком грибний бульйон і активно розмішуємо соус віночком до однорідності, щоб не залишилося грудочок.
- Також відправляємо в сковороду вершки і перекладаємо гриби. Вогонь під сковородою робимо мінімальним, накриваємо ємність кришкою і тушкуємо підливу 10 хвилин до згущення.
При бажанні, в готовий соус можна додати дрібно посічену укропную зелень, часник, мускат і будь-які інші прянощі на ваш смак.
Влаштувати в домашніх умовах ресторанні дегустації з безліччю різних смаків зовсім нескладно. Якщо приготувати в двох-трьох варіантах соус для курячих котлет і гарніру, то ви здивуєтеся, наскільки по-різному може «звучати» одне і те ж блюдо.