Напевно, немає серед нас байдужих, коли ми проходимо повз вітрини з рибними тушками і стейками, особливо повз лососевих видів риби. Вивчивши наш рецепт сьомги слабосоленої, ви вже не пройдете мимо холодильника з рибою і виберете для себе кращий шматочок, щоб побалувати себе і семью.Ведь технологія приготування цього чудового делікатесу настільки проста, що з нею може впоратися і малодосвідчений домашній кулінар!
Необхідно зауважити, що слабосолона сьомга – це не тільки гастрономічний делікатес, а й дуже корисний для здоров’я продукт. Цей момент також слід враховувати при складанні харчового раціону сім’ї. Вживання в їжу солоної риби має і протипоказання. Давайте зупинимося на користь і шкоду слабосоленої сьомги в декількох словах.
Слабосолона сьомга: користь і шкода
Сьомгу називають червоною рибою не тільки за її колір. «Червоної» її називають і за її чарівний смак, гідний царського столу, і за користь для здоров’я.
М’ясо лососевих дуже багато жирними кислотами Омега-3, які:
- надійно контролюють рівень шкідливого холестерину в крові;
- покращують еластичність і міцність кровоносних судин;
- зміцнюють нервову систему;
- нормалізують мозковий кровообіг;
- активізують обмін речовин;
- покращують зовнішній вигляд шкіри.
Крім Омега-3 і інших жирних кислот, червона риба містить велику кількість вітамінів (Е, А, РР, В1, В12) і мінеральних солей і мікроелементів, які зміцнюють нашу імунну систему.
100 г сьомги містить 20% білків і 15% жирів. Вуглеводів в цій рибі немає, що прирівнює цей продукт до найкориснішою дієтичної їжі. І хоч калорійність лососів висока (219 калорій в 100 г), але їх вживання регулює обмінні процеси і сприяє зниженню рівня холестерину.
Шкода сьомги мінімальний і може проявитися тільки в реакції індивідуальної непереносимості входять в цей продукт речовин. Також слід проявляти обережність при захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки.
Дізнавшись про користь червоної риби, ви тепер не зможете пройти повз холодильників з рибою в магазині і обов’язково спробуєте самостійно приготувати слабосоленую сьомгу, рецепт якої ми пропонуємо вам реалізувати в умовах своєї кухні.
Сьомга малосольна – рецепт швидкої засолювання
Складові
- Філе лосося – скільки є + –
- Сіль їдальня дрібна – для обсипання + –
- Чорний перець свіжозмелений – за смаком + –
Приготування
Цей рецепт малосольной сьомги простий в реалізації і доступний навіть малодосвідченому кулінарові.
- Філе риби розморожуємо природним чином на нижніх рівнях холодильника. Це дуже важливий момент!
- Нарізаємо його тонкими пластинами. Кладемо пластини в ємність з щільною кришкою (наприклад, харчової контейнер із пластику), рясно обсипаємо кухонної дрібною сіллю і перцем свіжомеленим (через млин). Закриваємо кришку і починаємо рясно струшувати рибну нарізку всередині ємності.
- Ми залишаємо лосось на 1 годину для соління в умовах кухні.
- Через годину знову струшуємо рибу в ємності, викладаємо на блюдо сервіровки або використовуємо для бутербродів або закуски.
Такий швидкий посол гарантує отримання малосольной рибки, оскільки її волокна не увберуть в себе більше солі, ніж потрібно.
Сьомга слабосолона – рецепт сухого засолу
Складові
- Стейки червоної риби
- Перець білий, мелений
- Сіль велика кухонна
- Перець духмяний, горошком
- лавровий листок
Приготування
- У розморожених стейків робимо надрізи уздовж хребта, хребет виймаємо, а кістки висмикуємо кулінарним пінцетом. Отримуємо стейк на шкірі з 2-х частин.
- На столі розкладаємо харчову плівку і посипаємо її сіллю, зверху кладемо кілька лаврових листочків і запашний перець.
- Викладаємо на плівку наші стейки шкірою на плівку. Зверху знову посипаємо рясно сіллю і заправляємо делікатесне м’ясо білим меленим перцем.
- Складаємо шматочки на шкірі вдвічі м’ясом всередину і щільно загортаємо в плівку. Складаємо в ємність, закриваємо кришкою і розміщуємо на нижньому рівні (подалі від морозильної камери) холодильника приблизно на добу.
- Через добу стейки виймаємо з холодильника, знімаємо лаврові листочки і промиваємо їх під струменем води від нерозчиненої солі.
- Нарізаємо слабосоленої лосось тонкими пластинами і викладаємо на блюдо сервіровки. Прикрашаємо листочками зелені та овочами.
Малосольна сьомга – рецепт в маринаді
Складові
- Філе сьомги на шкурі – 1 кг
- Сіль кухонна – 4 ст.л.
- Гвоздика – 2 бутона
- Перець гіркий – 2 горошини
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець запашний – 6 горошин
- Сік лимона – 2 ст.л. (чи менше)
- Вода відфільтрована – 1 л
Приготування
- Процес засолювання філе червоної риби починаємо з нарізки філе прямо на шкурі, тобто шкурку залишаємо недоторканою. Складаємо нарізку філе в каструлю (емальований) або в скляний контейнер.
- Готуємо маринад: в киплячу воду всипаємо сіль, кладемо спеції, перемішуємо розчин до розчинення кристалів солі, накриваємо кришкою і вимикаємо вогонь. Чекаємо охолодження маринаду.
- Остиглий розсіл проціджуємо і додаємо в нього лимонний сік, розмішуємо і заливаємо отриманим маринадом нашу рибку. Щоб риба була повністю покрита розсолом, накриваємо її тарілкою меншого, ніж у каструлі, діаметру. Ми залишаємо засолення в холодильнику на добу.
Сік лимона якісно ущільнює плоть рибки, але лимонна кислота злегка окисляє поверхню шматочків, залишаючи білий наліт. Нехай вас це не лякає! Зате малосольная рибка виходить – сама довершеність!
- Дістаємо рибні шматки з маринаду, обтирає кулінарними рушниками, нарізаємо пластинками і насолоджуємося! Приємного делікатесного апетиту!
Всі рецепти слабосоленої сьомги подарують вам справжнє задоволення, як в процесі приготування, так і в процесі вживання. Не вірите? Тоді перевірте!