Що може бути краще ранку, коли день, повний подій, зустрічей, пригод або неспішного розслабленого відпочинку тільки починається? Тільки ранок в день народження, яке хочеться зробити по-справжньому особливим і приємним, і в цьому нам допоможе святковий сніданок! У цій статті ви знайдете цікаві і не дуже обтяжливі в приготуванні рецепти, щоб порадувати іменинника і домочадців.
Святковий сніданок може бути як зовсім простим – фужер шампанського і бутерброд з червоною ікрою або тістечком, так і більш цікавим і сложнопріготовленним. Але перш ніж взятися за його створення, визначимося з меню!
За пару днів до торжества пригадаєте, що саме надає перевагу іменинник або іменинниця, не обов’язково готувати конкретні страви, адже мало хто стане їсти з ранку гаряче улюблений борщ або гусака з яблуками. Досить визначитися, на що зробити упор: закуски або десерти.
- Якщо іменинник – відомий ласун і гурман, запропоновані на сніданок тістечка або домашні цукерки стануть найкращим подарунком.
- Якщо – любитель свіжої випічки, подбайте про гарячих святкових булочках, круасанів або млинці.
- Якщо винуватець воліє починати ранок з солідною трапези, куди входять яйця і бекон, приготуйте «романтичну яєчню» в серцях з сосисок.
- Ну, а якщо вранці він вважає за краще чашечку кави з бутербродом або без, обмежтеся незвично звареним напоєм і декількома канапе.
Будь-який з варіантів стане відмінним подарунком на день народження!
І ще важливий момент, перед тим, як ви підете на пошуки «най-най» рецептів: оціните свої сили. Звичайно, день народження – це свято, можливий тільки один раз в рік і для улюбленого іменинника або іменинниці хочеться розстаралися, не шкодуючи сил і продуктів.
Але! Крім бажання повинно бути час і навик, якщо мова про складне у виконанні рецепті. І навіть якщо він здається зовсім простим – чого ж простіше, розрізати сосиски, заколоти зубочистками і розбити всередину яйце – варто потренуватися в приготуванні хоча б раз.
Що завгодно може піти не так: зубочистки не тримають, сосиски розвалюються, яйця випливають … і замість чудесного святкового сніданку ми ризикуємо отримати порцію розлади від невдалого сюрпризу.
Якщо ж мова про незвичайних закусках або десертах, просто заздалегідь приготуйте все, що може знадобитися – шпажки, фігурні ножі, формочки для вирізання хліба або шприц з насадками, щоб в призначений час ви точно знали, що у вас є все необхідне.
Рецептів, які здаються апетитними, але складними або ви сумніваєтеся в кінцевому результаті, теж краще уникати або потренуватися перед святковою трапезою.
Отже, коли ви вже визначилися, в якому напрямку рухатися, залишилося тільки вибрати рецепти для сніданку на день народження.
Закуски на день народження
Запечені яйця з шинкою
Цей рецепт добре підійде для легкого, але святкового початку дня.
складові
- Яйце – 2 шт.
- Шинка або ковбаса салямі – 50 г
- Кругла булочка – 1 шт.
- Сир твердий – 50 г
- Шпинат – 100 г
- Брокколі – 100 г
- Перець – за смаком
- Сіль – щіпка
приготування
- Шпинату даємо розморозитися і просушують його серветками або рушником. Капусту відварюємо в підсоленій воді 5 – 7 хвилин, так як вона нам потрібна напівсирої, і залишаємо в друшляку сохнути.
Замість брокколі можна використовувати спаржу в цих же пропорціях.
- Розрізаємо булочку і, вийнявши десертною ложкою частина м’якушки з обох половинок (коло діаметром близько 3-х см і глибиною не менше 2 см), змащуємо внутрішні сторони вершковим маслом і ставимо в гарячу духовку зарумяніваться при температурі 220 – 250 градусів близько 5 хвилин.
- Тим часом нарізаємо вузькими невеликими смужками шинку.
- Готовим половинкам булочок даємо трохи подостить, а потім розкладаємо шарами в круглі поглиблення порізану шинку (або ковбасу), тертий сир (тільки відкладіть 2 ч.л. на посипання), шпинат і по краях брокколі. Має вийти щось на зразок гнізда.
- Розбиваємо в окремий посуд яйця і столовою ложкою обережно викладаємо жовтки в поглиблення. Білок розливаємо порівну, якщо вміститься.
- Посипаємо сиром і відправляємо запікатися при 200 градусах на 10 хвилин. Стежимо, щоб жовток НЕ перегрівся – він повинен залишитися рідким.
Готові яйця подаємо гарячими з чашкою запашної кави або зі склянкою свіжовичавленого соку.
Канапе з червоною ікрою
А можна доповнити їх канапе з червоною ікрою. Класичний, усіма улюблений бутерброд, ні на якому святковому столі не буває зайвим, а тим більше, на сніданок в день народження. Та й приготувати його простіше простого.
Для канапе нам знадобляться 4 скибочки батона, з яких ми видавимо формочкой вісім кружечків, по два з кожного.
- Потім змішаємо 2 ст.л жирної некислим сметани або м’якого сиру з 1 ч.л подрібненого кропу або кинзи, додамо чорного перцю, посолити і намажемо на хлібні кружечки. Зверху розкладемо червону ікру.
- На шпажки можна за бажанням надіти лимонні скибочки, а можна подавати без них.
- Якщо є час, шматочки хліба трішки підсушують в духовці. Не більше 3 – 4 хвилин при 200 градусах. Вони не повинні бути рум’яними або жорсткими, просто злегка «прихопленими».
Варіації для канапок
Крім того гарні будуть такі поєднання канапе для святкового сніданку:
- Кубик твердого сиру, четвертинка лимонної дольки, шматочок мармеладу і оливка або маслина.
- Гурток батона, змащений м’яким сиром з перцем, помідори черрі, маринований в оливковій олії і лимонному соці кульку моцарелли.
- Квадратик хлібця, солоний сирний крем із зеленню, огірок.
- Гурток батона, масло, скибочку сьомги, шматочок вареного яйця.
- Хлібець, копчене м’ясо (або куряча грудка), скибочка відвареного буряка, корнішон.
- Квадратик житнього хліба, скибочка сьомги, сирний крем, перепелине яйце.
Як бачите, поєднань для смачних, незвичайних і святкових канапе може бути дуже багато. Головна умова, всі інгредієнти окремо повинні імпонувати імениннику, щоб йому не довелося вибирати оливки або «лимончики», які ви зробили для краси або тому що так вимагав рецепт.
Випічка на день народження
Є безліч варіантів пригостити вранці винуватця торжества чимось смачненьким.
Лоранскій пиріг
Це може бути ситний і дуже смачний Лоранскій пиріг. Зробити його можна або заздалегідь, наприклад, пізно ввечері та подати в холодному вигляді або підігрітим в мікрохвильовці, або встати на пару годин раніше.
складові
- Куряче філе – 250 – 300 г
- Печериці – 300 г
- Сир – 200 г
- Яйце – 2 шт.
- Вершки або молоко 3,5% – 30 мл
- Борошно пшеничне – 200 г
- Лук середній – 1 шт.
- Вершкове масло – 50 г
- Базилік, чорний перець – за бажанням
- Сіль за смаком
приготування
- Спочатку приготуємо пісочне тісто. Його треба буде потримати в холодильнику не менше 30 хвилин, тому розраховуємо час заздалегідь.
- М’яке масло перетираємо з яйцем і сіллю, додаємо борошно і, якщо треба, трохи води. Вимішуємо тісто, скачуємо його в кулю і прибираємо на холод.
- Тепер займемося начинкою: ставимо філе варитися в невеликій кількості підсоленої води. Гриби ріжемо і обсмажуємо разом з шинкованою цибулею, заправляємо базиліком, чорним або запашним перцем.
- М’ясо охолоджуємо і дрібно нарізаємо. Змішуємо разом з цибулею і грибами.
- Форму для випікання змащуємо вершковим або рослинним маслом (в першому випадку пиріг вийде більш ароматним), розгортає тісто або просто розподіляємо його руками, формуючи високі бортики. Викладаємо начинку.
- Робимо яєчну суміш: збиваємо 1 яйце з тертим сиром і вершками, заливаємо нею наш пиріг і відправляємо пектися при 180 градусах близько 40 хвилин. Регулюйте час в залежності від отриманої висоти пирога.
Готовий виймаємо його з форми і охолоджуємо. Пиріг для іменинника до святкового сніданку готовий!
шоколадні круасани
Якщо ж вам хочеться спекти щось солодке, то шоколадні круасани до свята будуть найкращим варіантом – швидкі, ніжні і дуже смачні!
- Розморожуємо рулон листкового тіста і розгортаємо в пласт 5 мм завтовшки.
- Ріжемо на невеликі трикутники за розміром майбутніх круасанів і кладемо в основу (на широку частину) 2 квадратика темного або молочного шоколаду.
- Скачує трикутник в щільну трубочку, змащуємо яйцем і викладаємо на деко.
Випікати круасани будемо при 200 градусах близько 20 хвилин. Потім виймаємо і посипаємо цукровою пудрою. Солодкий сюрприз на сніданок готовий!
Десерти на день народження
Ці рецепти для тих, хто любить ласувати чимось солодким, але при цьому легким.
Рафаелло
складові
- Кокосова стружка – 150 – 200 г
- Згущене молоко свіже – банку
- Вершкове масло – 100 г
- Горіхи – 100 г;
- Ванілін – на кінчику ножа
приготування
- Змішуємо з розтопленим маслом згущене молоко, 100 г кокосової стружки і як слід перемішуємо. Додаємо ванілін. Повинна вийти густа тістоподібна маса.
- Ставимо її в холодильник не менше, ніж на годину – вона повинна застигнути і стати зручною для ліплення.
- У широку суху посуд всипаємо ще 100 г кокосової стружки і приготуємо горіхи. Найкраще взяти кешью – у них самий ніжний смак. Також цукерки будуть дуже смачні зі свіжою полуницею і сушеної вишні.
- Беремо застигле «тісто» і ліпимо з нього кульку, попередньо вклавши всередину начинку. Якщо воно прилипає, змочуємо руки водою.
- Готові кульки обвалюють в стружці і викладаємо на блюдо.
- Після цього даємо цукеркам «відпочити» в холодильнику.
Плюс цього десерту в тому, що його цілком можна приготувати з вечора, а вранці вразити казковим сніданком іменинника.
Готувати святковий сніданок може бути надзвичайно цікаво, якщо ви точно знаєте, чого хочете, впевнені в своїх силах і готові до експериментів. Пробуйте і порадуйте своїх рідних і близьких смачними сюрпризами на день народження.