Всього один інгредієнт може кардинально змінити смак звичного блюда і зробити його справжньою окрасою святкового столу.
Пропонуємо спробувати незвичайний салат з кедровими горішками і куркою, лісовими грибами, пікантною кислинкою огірка і оригінальною заправкою. Наш покроковий рецепт дуже простий і швидкий, до того ж компоненти можна підготувати заздалегідь і змішати вже безпосередньо перед подачею.
Нам звичніше використовувати кедрові горіхи в десертах. Ними посипають морозиво, прикрашають капкейкі, додають в начинку тортів. Однак не менш органічно вони можуть підкреслити смак салату, надаючи йому більш багату текстуру. Дивно, але горіхи вважаються висококалорійним продуктом, але вони не будуть обтяжувати салат і добре поєднуються з м’ясом і зеленню.
Користь кедрових горішків відома всім. Тут і добре засвоюваний білок, і необхідні організму амінокислоти, і цілий набір вітамінів. Але цінуються вони не тільки за лікувальні властивості, але і за м’який, дуже ніжний, злегка солодкуватий смак.
Простий салат з кедровими горіхами і куркою
Складові
- Куряче м’ясо – 300 г + –
- Кедрові горіхи – 50 г + –
- Салат листовий – 1 пучок + –
- Часник – 2 зубки + –
- Рослинна олія – за смаком + –
- Лимонний сік – 2 ст.л. + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Спеції для бульйону – за смаком + –
Як приготувати курячий салат з кедровими горішками
Рецепт салату з кедровими горішками і куркою дуже простий, адже він складається всього з трьох основних компонентів: курки, горіхів і зелені. Так, якщо підготувати птицю заздалегідь, смачну закуску можна буде зробити всього за 5 хвилин.
Починаємо з приготування курки
Для цього салату підійде будь-яка частина: грудка, стегно, гомілку або все разом.
- Птицю промиваємо і кладемо в каструлю відповідного розміру. Якщо використовуємо стегенце або остов цілком, то відварювати будемо разом з кістками.
- Заливаємо все холодною водою і ставимо на плиту на сильний вогонь.
- Коли вода закипить, прибираємо утворилася пінку, зменшуємо вогонь до мінімуму і додаємо спеції. Традиційно для бульйону використовують цибулю, селеру і моркву, приправляють травами. Добре підійдуть лавровий лист, чебрець і запашний перець. Ми залишаємо варитися приблизно на півгодини.
- Через 30 хвилин солимо за смаком і залишаємо на вогні ще на 15 хвилин. Потім вимикаємо і даємо охолонути прямо в бульйоні.
збираємо салат
- Коли птах готова, відокремлюємо філе від кісток і шкіри. Поділяємо м’ясо на окремі, не дуже дрібні шматочки.
- Листя салату промиваємо. Для цього рецепта краще всього підійде хрустка зелень: фрілліс або романо. Обсушуємо від зайвої вологи. Ріжемо крупно салат.
- Зубчики часнику очищаємо від жорсткої шкірки і дрібно нарізаємо.
- У невеликій чашці змішуємо лимонний сік, часник, мелений чорний перець і рослинне масло. Сюди відмінно підійде соняшникова без яскравого запаху або оливкова, але якщо ми хочемо максимально підкреслити горіховий смак, можна використовувати кедрове. Даємо суміші настоятися кілька хвилин.
- На суху, добре прогріту сковороду викладаємо очищені кедрові горішки. Протягом хвилини дуже швидко обсмажуємо їх, постійно помішуючи. Вони повинні лише злегка нагрітися і стати більш ароматними, але не перетримуємо їх.
- Змішуємо курку і салат, заправляємо все часниково-масляною сумішшю.
- Зверху посипаємо обсмаженими кедровими горішками і подаємо.
Зварити курку можна напередодні ввечері, щоб за ніч вона встигла просочитися ароматами трав в бульйоні. Якщо зручно, замість цього курку можна запекти в духовці або приготувати за допомогою мультиварки.
У першому випадку натираємо відповідний шматок спеціями, злегка змащуємо маслом і загортаємо в фольгу. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин, а потім охолоджуємо. Якщо використовуємо мультиварку, то просто завантажуємо туди всі інгредієнти, заливаємо водою і ставимо на режим «Гасіння» або «Суп» на 1,5 години.
У нас вийшов дуже простий і швидкий курячий салат. Завдяки зеленим листям він здасться досить легким на смак, але при цьому цілком може стати самостійною стравою на вечерю. При бажанні додайте в нього кілька помідорів чері, розрізаних на половинки.
«Тайговий» салат з копченою куркою і горішками кедра
Кедрові горіхи вважаються не тільки смачним, але і вельми делікатесним продуктом. Для святкового столу рекомендуємо приготувати щось більш вишукане і спробувати зробити незвичайний салат «Тайговий». Рецепт досить простий, але гості і рідні будуть вражені результатом.
Складові
- Копчена курка – 300 г;
- Яйця – 2 шт .;
- Морожені опеньки – 200 г;
- Солоні огірки – 2 шт .;
- Кедрові горіхи – 30 г;
- Волоські горіхи – 50 г;
- Петрушка – за смаком;
- Вершкове масло – для смаження;
- Рослинна олія – для заправки;
- Сіль за смаком;
- Чорний мелений перець – за смаком;
- Часник – 3 зубчики;
- Лимонний сік – 2 ст.л.
Рецепт приготування смачного салату з кедровими горішками і куркою
Для приготування смачного святкового салату з куркою потрібно зовсім небагато часу. Це не дивно, адже практично всі інгредієнти вже готові, або це легко можна зробити за кілька хвилин. Але зверніть увагу, він вийде досить ситним і калорійним, так що правильно комбінуйте його з іншими стравами і закусками.
- Яйця відварюємо як зазвичай. Кладемо їх в холодну воду і ставимо на сильний вогонь. Коли вода закипить, залишаємо побулькать ще 5-7 хвилин, а потім швидко охолодити.
- На сковороді розігріваємо невелику кількість вершкового масла. Кладемо заморожені гриби, злегка присолюємо і обсмажуємо 3-4 хвилини. Коли рідина трохи випарується, вимикаємо конфорку і залишаємо їх остигати.
Для салату «Тайговий» чудово підійдуть морожені опеньки, лисички або суміш лісових грибів. Зараз такі грибні набори можна купити практично в кожному великому супермаркеті. Якщо влітку ви робили заготовки, можна використовувати їх. Звичайні печериці теж підійдуть, але смак салату з ними вийде більш блідим.
- На сухій сковороді швидко обсмажуємо кедрові горішки до появи солодкуватого запаху. Вони не повинні підгоріти.
- Волоські горіхи, рослинне масло, очищений часник, лимонний сік, сіль і чорний мелений перець перемішуємо в блендері до однорідної маси. При необхідності додаємо ще трохи олії до потрібної консистенції рідкої сметани.
Для заправки цілком підійдуть волоські горіхи і рафінована соняшникова олія. Але якщо є можливість і бажання, можна взяти кедрове.
- Курку очищаємо від шкіри і зайвого жиру, видаляємо кісточки. Філе нарізаємо на невеликі шматочки.
- Аналогічно подрібнюємо відварені яйця.
- Солоні огірки нарізаємо дрібними кубиками.
- Петрушку промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо.
- У мисці відповідного розміру змішуємо куряче філе, шматочки огірка, яйця, обсмажені гриби, кедрові горішки і зелень.
- Додаємо заправку, все перемішуємо і подаємо на стіл.
Святковий салат готовий. Його можна ставити на стіл відразу або приготувати напередодні, щоб до приходу гостей залишився час на себе.
Подавайте закуску невеликими порціями в верріни або на листках зеленого салату. Красива індивідуальна сервіровка припаде до смаку гостям і не зіпсує вечір переїданням.
Ось так легко і швидко можна приготувати салат з кедровими горішками і куркою. Простий варіант добре підходить для красивого домашнього вечері на двох, а «Тайговий» стане справжнім хітом святкового столу. Пробуйте і насолоджуйтеся. Смачного!