Героїні сьогоднішнього десерту присвячено безліч ідей для солодощів і випічки – закриті пироги і татени, листкові пиріжки з начинкою, варення, морозиво і мармелад. Однак ми вирішили приділити увагу новинці для наших широт, помістивши в фокус сливовий крамбл і кілька його варіацій для творчого різноманіття на вашій кухні. Спробуйте незвичайний десерт, який може подаватися гарячим і холодним, в супроводі і без, нагадує відразу кілька страв до смаку, але готується швидко і легко.
Уявіть собі перевернутий догори ногами відкритий пиріг, рясно насичений фруктами, у якого немає меж і шматочків. Це і є крамбл. Саме такий ніжний, соковитий десерт вийде з будь-якого з сливових рецептів в нашій добірці.
На більшості фото, де крамбл в центрі кадру, ми бачимо розсипчасту суміш тестової крихти і печених фруктів. І в цьому особлива принадність простого англійського рецепта! Збирайте його порційно з готових інгредієнтів або розкладайте ложкою, не побоюючись втрати форми.
Сливовий крамбл «Простіше простого»
На цей крамбл зі сливами ви витратите всього лише 1 годину часу, вважаючи разом з запіканням. Рецепт також включає яблука, що робить його універсально смачним для любителів традиційної випічки.
Складові
- Зливи (тверді, сорт «Угорка» або «Мірабель») – 400 г .;
- Яблука (тверді, кисло-солодкий сорт) – 3 шт .;
- Горіхи волоські – 100 г .;
- Цукор – від 150 гр. (Залежить від кислоти слив);
- Борошно пшеничне – 100 г .;
- Кориця мелена – 1 ст.л .;
- Масло вершкове – 150 г.
Як приготувати
- Цукор (100-120 гр), холодне вершкове масло і волоські горіхи перемішуємо за допомогою блендера до стану розсипчастою крихти.
- Яблука миємо, чистимо, видаляємо серцевину і ріжемо на 8 частин.
- Зливи миємо, обсушуємо, видаляємо кісточки і ріжемо навпіл.
- Форму для випікання змащуємо вершковим маслом і обсипаємо борошном.
- Підготовлені фрукти укладаємо в сотейник, посипаємо цукром, що залишився і укладаємо на дно форми для випікання.
- Зверху викладаємо крихти – максимально рівним шаром.
- Випікаємо крамбл в розігрітій до 180 ° C духовці близько 40 хвилин.
Смачного!
Сливовий крамбл з печивом
Складові
- Зливи (великі, тверді, сорт «Угорка» або «Мірабель») – 8 шт. + –
- Печиво пісочне без добавок (наприклад, «Ювілейне») – 12 шт. + –
- Червоне вино – 300 мл + –
- Цукор – 4 ст.л. + –
- Мед рідкий – 2 ст.л. + –
- Кориця – 1 ч.л. + –
- Гвоздика бутончікі – 3 шт. + –
- М’ята свіжа (для прикраси) – 2-3 гілочки + –
- Морозиво ванільне – за смаком, для подачі + –
Приготування
1. Готуємо соус:
- Напередодні ввечері виливаємо вино в сотейник, додаємо цукор і прянощі, доводимо до кипіння і залишаємо під кришкою мінімум до ранку. Краще – на добу.
2. Готуємо фрукти:
- Зливи моєму і чистимо (за смаком). Ріжемо навпіл, видаляємо кісточки і укладаємо в сотейник з соусом.
- Доводимо начинку крамбль до кипіння і залишаємо на малому вогні на 10 хвилин.
- Дістаємо сливи з соусу, розклавши по піалах, сформувавши основу для порцій.
- Сам соус залишаємо на середньому вогні і випаровуємо наполовину, після чого остуджують до теплого стану.
3. Готуємо посипання:
- Руками розламуємо печиво – у велику крихту.
- Додаємо мед, перемішуємо і обсмажуємо крихту на розігрітій сковорідці до хрусткого стану.
В даному рецепті крамбл збирається пошарово і подається, як на фото – з кружечками морозива:
- В піали зі сливами додаємо по кружечку морозива, посипаємо крихтами печива і прикрашаємо м’ятою.
- Упаренний соус можна подавати окремо або злегка пройтися по кожній порції тонкою цівкою.
Крамбл зі сливами і шоколадом
Нам потрібні:
Для тесту:
- Борошно пшеничне – 150 гр.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Цукор – 100 гр.
- Імбир мелений – 1 ч.л.
- Шоколад чорний – 40 гр.
Для начинки:
- Зливи стиглі – 500 гр.
- Кориця – 1 ч.л.
Відзначимо, що цей рецепт сливового крамбль виходить особливо соковитим з яєчної сливою, у якій кісточка щільно з’єднана з м’якоттю. Можна поєднувати жовту, червону і синю. Однак якщо ви шукаєте максимальну швидкість і безвідходність, використовуйте універсально зручні сорти, де кісточка видаляється легко – «Угорка» і «Мірабель».
Приготування
- Борошно, цукор, розм’якшене масло змішуємо і перемелює до крихти за допомогою блендера.
- Додаємо імбир і шматочки шоколаду і знову перекручує.
- Зливи моєму, чистимо, видаляємо кісточки, ріжемо великими шматками.
- У форму для випікання (НЕ роз’ємну, переважно скляну, жароміцних) викладаємо сливи і посипаємо їх корицею через сито.
- Зверху – крихти з блендера.
- Ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів, і випікаємо близько 35 хвилин.
Сливовий крамбл з малиною і горіхами
Черговий цікавий рецепт, який ми проілюструємо фото, щоб зробити його вичерпно зрозумілим.
Інгредієнти для начинки
- Зливи тверді, великі (сорт «Угорка») – 3-4 шт.
- Малина свіжа – 1 склянка свіжої малини
- Коньяк (ром, віскі, лікер) – 30 мл
- Цукор – 3 ст.л.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ч.л.
Інгредієнти для крихти
- Борошно пшеничне – 120 г (майже повний стакан 250 мл);
- Вівсяні пластівці – 100 г;
- Цукор – 100 г;
- Кориця мелена – 0,5-1 ч.л .;
- Масло вершкове – 150 г;
- Горіхи волоські – 50-60 м
Як приготувати крамбл
- Зливи моєму, чистимо від шкірки, видаляємо кісточки і ріжемо досить великими шматочками.
- Додаємо до них алкоголь і добре перемішуємо.
- Крохмаль розводимо в столовій ложці холодної води і перемішуємо його з сливами.
- На дно скляної жаростійкої форми викладаємо сливи в крохмальної рідини.
- Зверху акуратно розкладаємо малину, щоб вийшов рівний шар фруктів. Посипаємо цукром.
- Борошно, вівсяні пластівці, горіхи, холодне вершкове масло і корицю перекручуємо в блендері.
* Рада кухарчука
Працюючи з блендером, варіюючи розмір крихти до смаку: інгредієнти, які хочете дрібними – кладіть спочатку. В кінці додайте ті, крупинки яких хочете почувати в готовій страві. Або перекручуйте ключовий хрусткий інгредієнт окремо – без старанності, до великої крихти зі шматочками. Трудомісткий варіант – рубати ножем, хоча він дає нам відмінний смак горіхів.
- На рівний шар фруктів, поверх малини, укладаємо суміш крихт і злегка придавлюємо ложкою.
- Прогріваємо духовку до 180 градусів.
- Ставимо форму з крамбль в духовку і випікаємо близько 40 хвилин.
- Готовність десерту буде очевидною по насиченому запаху і рум’яного кольору верхнього шару.
- Подача – прикрасивши ягідками малини і гілочками м’яти.
Сливовий крамбл – черговий англійський десерт, долає світ вишуканістю, соковитістю і простотою приготування. Не дивно, що подібна швидка випічка з’явилася у англійців. Їх традиційне чаювання «five o’clock» вимагає постійної фантазії на рецепти, які в будь-якому сезоні легко приготувати на швидку руку.
При цьому крамбл залишається ідеально смачної базою для включення все нових інгредієнтів. Поєднуйте фрукти! Запікайте під крихтою овочі! І заходьте до нас у пошуках гідних альтернатив для чаювання!