Скумбрія

скумбрія
Так, цю рибу пісної не назвеш, проте, як би не було парадоксально, вона є дієтичним і неймовірно корисним продуктом. Все пояснюється тим, що, незважаючи на досить значну калорійність, скумбрія має дуже високий рівень білка, а її жир є найціннішим компонентом. Однак, щоб куштуючи морепродукт насичувати організм виключно необхідними для здоров’я елементами, потрібно знати все про неї і методах її обробки.

Скумбрія, вона ж макрель

Найчастіше скумбрію можна зустріти і під іншим ім’ям – Макрель. Гігантом, звичайно, її не назвеш, проте дорости до півметра їм під силу, хоча частіше вони не перевищують 30 см в довжину.

Ця смачна рибка є родичкою окуня, про що свідчить характерність її забарвлення, а саме вертикальні смуги на синьо-зеленої спинці.

скумбрія

Все тіло скумбрієвих покрито найменшої циклоидной срібною лускою, однак ці хитруни мають властивість скидати її, коли їх виловлюють із води, так що на продаж вони надходять «голяка», чим невимовно тішать домогосподарок.

Стихія скумбрії – це північні моря Атлантики, і її ареал простягнувся від Ісландії до Канарів, заглянувши в Балтію, а також в Північне і Чорне море.

Харчова та енергетична цінність скумбрії

Ніколи неможливо вгадати напевно, скільки калорій в скумбрії. Ця порода риб вважається досить жирною, адже на 100 г її філе припадає близько 30 г жиру, але варто уточнити, що такі дані рибеха видає в період зимівлі, оскільки нагулює в цей час жирок.

Якщо ж хочете придбати більш «струнку» особина, то робіть це в спекотні літні дні, коли вона готується до пляжного сезону і «ганяє вагу», адже тоді рівень жирності падає аж до 13 г / 100 г.

Харчова цінність скумбрії

Що особливо добре, так це повна відсутність вуглеводів і значне вміст білків. Однак показники свіжої риби не йдуть ні в яке порівняння з готовим продуктом. Адже при термообробці може губитися найцінніший білок, а разом з ним і жир, що буде відображатися на енергетичну цінність морепродукту.

калорійність скумбрії

Так скільки ж калорій в вареної або відвареної, солоної, смаженої або копченої скумбрії, і як змінюється показник ккал після тих чи інших кулінарних маніпуляцій з рибою?

Найбільш корисними і нешкідливими для фігури вважаються страви, приготовані на пару або в процесі варіння, коли під впливом температури зайвий жир залишає м’ясо, роблячи його низькокалорійним, але це абсолютно ніяк не відбивається на доброчинних якостях продукту.

Що стосується солоної скумбрії, то калорії в такій рибці не повинні перевищувати рівень свіжого м’яса, оскільки ні сіль, ні вода додаткової енергетичною цінністю не володіють. Однак пряний посол, де є місце і сахарку, а іноді і маслу рослинному, здатний ці цифри збільшити, що можна відстежити по таблиці калорійності.

продукт Калорійність (ккал) Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г) свіжа скумбрія 170-200 18 30-13 0 Скумбрія холодного копчення 150-180 23 20 0 Скумбрія гарячого копчення 220-240 скумбрія солона у маслі 190-220 18,5 25 0 скумбрія слабосолона 160 19 18 0 Скумбрія пряного посолу 175-185 19 17 1 Скумбрія варена (відварна) 120-130 19 12 0 Скумбрія запечена в фользі/на грилі 170-190 18,6 16 1,2 скумбрія смажена 240-260 18,32 15 1,18 скумбрія тушкована 180-200 16,6 12,9 0,3 Скумбрія на пару 155-170 18,3 13 0,09 Юшка зі скумбрії 135-140 2,5 1 2 к змістом ↑

Чим корисна скумбрія

Чого-чого, а ось необхідних для людини речовин у цій господині морів не відняти. Асортимент вітамінів (ретинол, тіамін, рибофлавін, вітамін В3, піридоксин, фолієва кислота, кобаламин, аскорбінова кислота, токоферол, біотин, нікотинова кислота), макро- (P, Cl, Na, S, Ca, Mg, K) і мікроелементів ( Fe, Co, I, Cu, Mn, Ni, Mo, Zn, Cr, F) у цієї риби настільки великий, що не втомлюєшся дивуватися корисним властивостям скумбрії.

Вона і підвищує імунний захист організму, стимулює обмінні процеси, виводить токсини і є чудовим канцерогеном, який боровся з раковими клітинами. Крім того, ця рибка самим позитивним чином впливає на стан серцево-судинної системи, очищаючи і зміцнюючи судини. Вже кому-кому, а діабетикам варто особливо налягати на цей морепродукт, здатний знижувати рівень глюкози в крові.

Набридло відвідувати дантиста? Їжте м’ясо цього «атлантичного доктора», і буде вам щастя у вигляді міцних зубів, і як бонус нігтів, кісток і волосся. Крім того рибу цієї породи необхідно вводити в раціон вагітних і годуючих жінок.

калорійність скумбрії

Особливо варто відзначити таку користь скумбрії для жінок, як приховане «еліксир молодості», адже найцінніший жир в цьому продукті здатний утворювати щільну колагенову сітку і стимулювати швидкісні процеси регенерації епідермісу, що, між іншим, особливо ефективно при розтяжках. Справа тут зовсім не в магічних можливостях рибехі, а в рясному змісті поліненасичених кислот омега-3 (4,2 г / 100 г), які нам вкрай необхідні, однак наш організм не здатний їх виробляти.

Скумбрія копчена, потрібно віддати належне, дуже і дуже смачна, але що стосовно її корисних властивостей, то тут є місце для сумнівів. І справа абсолютно не стосується її харчової цінності або вітамінно-мінерального складу, а вся фішка в технології виробництва.

Харчова цінність і користь копченої скумбрії

Вже ні для кого не секрет, що процес копчення морепродуктів проходить не за допомогою серпанок, а з використанням хімічних субстанцій, в яких риб’ячі тушки відмочуються певний час, і таємничим чином «одягає мантію» копченої риби. Однак безпеку фальсифікату – справа спірне і такий товар не має нічого спільного з чесним копчення. Така скумбрія цілком здатна завдати шкоди здоров’ю, замість очікуваної користі.

Як вибрати скумбрію

Щоб не нарватися на «тухлятину» і зуміти дати відсіч недобросовісного постачальника, при купівлі риби слід керуватися наступними факторами:

  • Очі не брешуть. Це відноситься не до продавця, а до риби, якщо у скумбрії оченята вирячені, зволожені, вони досить яскраві і мають наповненість, то цей товар свіжий і його можна брати, адже в іншому випадку очі западають, висихають і зморщуються. Звичайно, це правило може бути застосовано до свіжої риби, яка не пройшла термообробку.Як вибрати скумбрію
  • зябра підкажуть. Саме цей орган дихання водоплавних можна з упевненістю вважати лакмусовим папірцем, який допоможе визначити дату смерті рибини. У товару хорошої якості зябра чисті, мають червоний або рожевий колір, в них відсутня слиз, і вони не видають огидно амбре.

    Зябра підкажуть свіжість скумбрії

  • Запах відкриє завісу таємниці. При покупці морепродукту зверніться до свого нюху. Свіжа тушка не має яскраво виражений запах риби і згірклого жиру.
  • зовнішність – показник якості. Шкіра риби повинна бути зволоженою, пружною і блискучою, з райдужним відливом, без будь-яких сторонніх плям і дірок. Тьмяна, суха і обвітрені поверхню особини явно вказують на прострочення товару.
  • фортеця тіла – ознака здоров’я. Це правило відноситься і до скумбрії. У продукції високої якості м’ясо не повинно бути пухким, грудкуватим і пластичним. Крім того, у свіжої риби черево плоске, а у полежалой – опухле з зеленими плямами.

    Використання скумбрії в домашній кулінарії

  • Якщо купуєте копчену рибку, то знову ж обнюхайте її, аптечний аромат, надмірне переважання запаху диму свідчать про використання хімікатів для «копчення», а не коптильних апаратів, а також відсутність копченого запаху означає, що товар лежить порівняно давно і просто-напросто вивітрився.

Як зберігати свіжу скумбрію     

  • Свіжу скумбрію слід зберігати в холодильнику, якщо вона не розпотрошена, то термін такої витримки не повинен перевищувати 1 дня, якщо ж рибка очищена, то можна збільшити таке зберігання до 2-3 днів.
  • Збереження товару в розкришене льоду збільшується значно, до 10-14 днів.
  • У морозильній камері рибку можна зберігати 2-3 місяці, проте після розморожування її м’ясо буде пухким.

Як зберігати копчену скумбрію

  • Що стосується тушки гарячого копчення, то її термін «життя» в рефрижераторі не повинен бути більше 5 днів, в морозилці – 3 тижні, а у вакуумній упаковці – 2 місяці.
  • Відносно риби холодного копчення терміни значно зростають: у холодільніке- 14 днів, в морозильній камері – 1 місяць, в вакуумі – 3 місяці. 

Як зберігати копчену скумбрію

Як зберігати солону скумбрію   

Якщо ви не змогли за один присід з’їсти всю солону скумбрію, то вам потрібно знати, як і скільки її можна зберігати.

  • При температурі 6оС рибку без розсолу не варто тримати більше 5 днів, і при цьому її необхідно помістити в поліетиленовий пакет.
  • Якщо бажаєте збільшити термін свіжості продукції, то використовуйте для цих цілей суху засолювання. Свіжу тушку натираєте пряною сумішшю з солі, цукру, перцю і коріандру, викладаєте в скляну тару і заливаєте соняшниковою олією. Обов’язково місцем утримання такого блюда вибирайте холодильник, і не варто зберігати таку рибу більше 1 місяця.

Як розморозити скумбрію

  • Якщо вам належить витягнути з глибокої заморозки скумбрію, то робити це краще щадним методом, щоб м’ясо хоч трохи зберегло свою і структуру. Для цього «твердокам’яну» тушку покладіть на тарілку і визначте на нижню поличку в холодильнику на ніч. До ранку рибеха «скине» лід, обмякнет і буде готова до здійснення кулінарних подвигів.
  • Якщо розморозити потрібно швидко, то помістив тушку в каструлю і залив її холодною водою, через годину можна приступати до готування.
    Як розморозити скумбрію
  • Але для власників мікрохвильових пічок є альтернатива – програма «розморожування». Виставте правильно вага продукту і тип, тобто «риба», і тоді розумна машина сама підбере оптимальний час і потужність. Єдиний мінус, частенько трапляється таке, що по краях риб’яче тільце може злегка запекти.

Смак і користь – цими двома словами можна охарактеризувати макрель. Ця рибка частий гість на наших столах і скільки всього можна з нею приготувати, просто розуму незбагненно.

Макрель досить Жирненький, внаслідок чого калорійність скумбрії доходить до 200 ккал, однак це не заважає їй бути одним з найголовніших продуктів в раціоні дієтичного меню, завдяки багатющої змістом найцінніших хімічних елементів і білка.