Скільки смажити яловичу печінку на сковороді

Скільки смажити яловичу печінку на сковороді
Субпродукт цей, як відомо, дуже корисний і поживний, а тому його нерідко використовують замість м’яса для приготування страв.

Якщо ви купили такий інгредієнт і маєте намір його готувати, то варто спершу дізнатися, скільки смажити яловичу печінку на сковороді і як це робити правильно? Уміло зроблене страва не гірчить, відрізняється приємним смаком і ароматом, до того ж, воно дуже ситне і містить багато вітамінів.

Користь яловичої печінки

Коли мова заходить про найбільш поживних і цінних нутрощах домашньої худоби, насамперед на думку спадає яловича печінка. І не дарма! Справа в тому, що саме вона найкраще засвоюється людським організмом і вважається найбільш корисною.

У той час, як свиняча печінка може бути навіть небезпечною, саме тому її смажать в 2 рази довше, ніж коров’ячу.

У цьому дивовижному субпродукти міститься багатий запас вітамінів А, К, Д, Е і В, а ще – мікроелементи: кальцій, калій, фосфор, залізо. Страви, приготовані з яловичої печінки, корисно їсти людям похилого віку і вагітним жінкам, а також тим, у кого ослаблений імунітет і знижений гемоглобін.

Скільки часу смажити яловичу печінку на сковороді?

Цей продукт готувати неймовірно просто – тонкі скибочки печінки обсмажуються по п’ять-сім хвилин з кожного боку, а великий шматок – по десять хвилин. При цьому, краще готувати корисний субпродукт на помірному вогні, а замість масла використовувати бульйон – так в печінці збережеться максимум вітамінів.

ф

Часто печінку корови готують і таким способом: спершу відварюють її в підсоленій воді до напівготовності, а потім підсмажують на слабкому вогні по п’ять хвилин з кожного боку. Цей варіант готування дозволяє надати продукту менш виражений смак, що особливо припаде до душі тим, хто не надто шанує гіркоту цієї страви.

Так як в яловичої печінки дуже мало калорій, то цей субпродукт буде дієтичним навіть тоді, коли приготується в соняшниковій олії на розпеченій сковороді.

Обов’язково варто додати під час смаження в сковороду приправи і прянощі, щоб зробити страву більш ароматним і менш специфічним за смаком. Добре уживаються з цим видом тельбуха свіжі східні трави, а також сухі традиційні спеції.

Як вибрати якісну яловичу печінку

Щоб зробити з корисного субпродукту смачне і ніжне блюдо, необхідно спершу навчитися його правильно вибирати.

  • Свіжа і якісна печінка корови виглядає пружною і вологою, вона має яскравий рівномірний відтінок і не виділяє неприємних ароматів.

Якщо теляча печінка підсохла, її колір тьмяний і блідий або ж дуже темний, то перед вами неякісний залежаний товар.

  • У такого продукту повинен бути вишневий відтінок і рівна поверхня. Якщо ж яловича печінка має наліт (особливо сіруватого відтінку), то купувати її не слід. Перевірити свіжість і придатність цінного субпродукту легко – досить проткнути його. Якщо негайно виступила яскрава червона кров, то продукт свіжий і його можна сміливо купувати і готувати.
  • Перед смаженням з печінки необхідно вирізати плівки і судини, щоб страва вийшла ніжним і мало приємний смак.

Вибір правильної печінки корови для приготування на сковороді

  • Також не зайвим буде додати продукту більше ніжності: для цього ріжемо його на великі частини, обсипаємо звичайної харчовою содою і залишаємо осторонь на деякий час. Потім промиваємо яловичу печінку теплою водою і готуємо за обраним рецептом.
  • Якщо вам все-таки не пощастило і ви купили жорсткий або гіркуватий продукт, то не впадайте у відчай – виправити це допоможе вимочування печінки в коров’ячому молоці.

Як смачно посмажити коров’ячу печінку в сковорідці

  1. Перед тим, як відправити ніжний субпродукт на розпечену сковороду, обваляйте його в борошні і улюблених спеціях – вийде неймовірно смачно. Після цього помістіть шматок на вогонь і обсмажте з кожного боку, стежачи за тим, щоб він не пересушити і не підгорів.
  2. Можна засмажити яловичу печінку з цибулею – найчастіше саме така рецептура користується любов’ю багатьох господинь. Для цього в сковороду покришите головку ріпчастої цибулі і приготуйте його разом з головним блюдом.
  3. Найкраще смажити субпродукт під кришкою – так печінкові волокна добре готуються, а надлишок вологи заважає м’яса стати жорстким і сухим. Без кришки готувати печінку не слід, оскільки вона може підгоріти та спровокувати пожежу і некрасиво зморщитися.

Приготування смачної печінки яловичини на сковороді

4. Зазвичай, продукт перед смаженням не маринують, але його часто вимочують, щоб позбутися від гіркоти. Подавати смажену яловичу печінку можна з бобовими, наприклад, з квасолею. Це дуже вишукане і смачне поєднання, особливо, якщо вдало підібрати спеції і посмажити м’ясо з цибулею.

5. Також з печінки можна приготувати дуже смачні печінкові биточки. Для цього трохи відбийте м’ясо молоточком і обваляйте в потрібному клярі, після чого обсмажте по парі хвилин з кожного боку на середньому вогні.