Жінка, яка тільки почала годувати грудьми, обережно ставиться до здоров’я свого малюка і з побоюванням дивиться на улюблені колись продукти.
І не дарма, адже одні варто обмежити в споживанні, а від інших – зовсім відмовитися, до якої категорії відноситься сирна запіканка для годуючої мами – належить з’ясувати. У приготуванні такої страви немає складнощів, зате є нюанси, про які потрібно дізнатися перш, ніж ви приступите до простої кулінарному процесу.
Чи можна сирну запіканку при грудному вигодовуванні
Давайте для початку розберемося: чи варто годувальниці є запіканку з сиру? Багатьох матусь бентежить той факт, що в блюдо додаються яйця, а вони (точніше, яєчний білок) здатні викликати алергічну реакцію.
До того ж, для приготування десерту використовується сир, який, як всі знають, роблять з молока. А він, як і всі кисломолочні продукти, містить коров’ячий білок, що провокує у багатьох малюків алергію.
Однак з запіканкою справа йде трохи інакше. Яйця і сир піддаються термічній обробці в процесі приготування, тому білок (при високій температурі) в них стає практично нешкідливим і ризик того, що він спровокує алергію у дитини – вкрай мінімальний.
Це говорить про те, що запіканка з сиру для годуючої матері та новонародженого малюка дуже корисна, а не шкідлива, як багато хто помилково вважає.
Сирна запіканка, збагачена кальцієм, калієм, фосфором, а також іншими мікро-, макроелементами і вітамінами, позитивно позначається на розвитку малюка. До того ж, сир – дуже дієтичний продукт, тому він легко засвоїться організмом і не спровокує у годуючої набір зайвої ваги.
Однак, незважаючи на всі корисні властивості, є запіканку з сиру при гв потрібно не частіше 1-2 разів на тиждень і в кількості – 200 г на добу (не більше).
Який сир для запіканки при годуванні краще використовувати
Щоб запіканка вийшла дійсно смачною, красивою, з м’якою пропечённой структурою, і ви змогли її з’їсти з апетитом – потрібен хороший якісний сир, а такий ви можете зробити тільки самі.
Не рекомендується купувати кисломолочний продукт в магазині, з нього запіканка виходить не дуже вдалою, оскільки в сирну масу часто додають соду і всілякі шкідливі речовини.
З домашнім сиром, купленим у бабусь на ринку, також не все просто. Нерідко вони кладуть в масу крохмаль, щоб збільшити її загальна вага, – як ви розумієте, користі від такого продукту мало. Тому найкращий і максимально безпечний спосіб отримати якісний сир для запіканки – зробити його своїми руками.
Молоко для такого випадку потрібно використовувати пастеризоване, а не суцільне домашнє. Останнє дуже жирне, організм немовляти ще не здатний його переробити і засвоїти містяться в ньому жири, та й для самої матері-годувальниці настільки жирний продукт – прямий шлях до зайвих кілограмів.
Як швидко зробити сир з молока і кефіру
Оскільки у новоспеченої мами завжди мало часу і багато справ, то кожну хвилину використовувати потрібно раціонально. Так, наприклад, якщо ви вирішили приготувати сирну запіканку, а надійну людину, у якого можна купити хороший сир, у вас немає, тоді саме час братися самої за справу.
Класична технологія отримання сиру з молока забирає багато часу (молоко сквашується природним способом близько доби, а то і довше), а ось наш спосіб – більш швидкий, так як ми додамо в молоко кефір, для прискорення процесу сквашування. Всього півгодини – і смачний домашній сир для запіканки готовий.
Складові
- Кефір – 1 л;
- Молоко – 2 л.
Приготування домашнього сиру з кефіру і молока
- Виливаємо свіже молоко в об’ємну каструлю і, помішуючи, підігріваємо його на середньому вогні.
- Як тільки молочний продукт почне кипіти – вливаємо в каструлю кефір. У вас відразу почнуть утворюватися сирні пластівці.
- Млоїмо кисломолочне вміст 2-3 хвилини на невеликому вогні (суміш в каструлі кипіти не повинна, інакше ви отримаєте жорсткий і злегка сухуватий творог).
- Плиту вимикаємо, тримаємо каструлю з кисломолочної сумішшю хвилин 5, після чого перекладаємо масу в сито і даємо сироватці трохи часу, щоб вона повноцінно скла в чисту миску.
Як правило, на весь процес отримання сиру йде близько півгодини. За цей час, із зазначеної кількості продуктів, ви отримаєте приблизно 600 г корисного домашнього сиру, який весь, без побоювання, зможете використовувати для приготування сирного десерту.
Про інші способи отримання домашнього сиру ви можете почитати у нас на сайті.
- Як приготувати сир в мультиварці з молока
- Як отримати сир з кефіру в домашніх умовах
- Як зробити кальцинований сир
- Як приготувати сир для грудничка
Смачна запіканка з сиру для годуючої: рецепт в духовці
Складові
- Сир – 500-600 г + –
- Борошно пшеничне – 3 ст.л. + –
- Сметана – 2-3 ст.л. + –
- Яйця курячі – 1 шт. + –
- Цукор-пісок білий – 2-3 ст.л. + –
Рецепт приготування сирної запіканки в духовці
Зробити сирну запіканку можна будь-яким способом, але найвдалішим вважається приготування в духовці і мультиварці. Тоді вона виходить ніжною на смак, в міру пропечённой (НЕ підгорів, чи не засмаженої) і дуже корисною.
А ось в мікрохвильовій печі дієтологи радять запіканку не готувати, вона не вийде настільки корисною, та й смак у неї буде досить специфічний, не кожна мати грудної таке блюдо зможе з’їсти.
- Попередньо перетираємо сирну масу, щоб вона стала однорідною, без грудочок.
- Вливаємо в миску з сиром суміш з борошна, збитого сирого яйця і цукрового піску.
- Вимішуємо інгредієнти до однорідності.
На цьому етапі в сир можна додати подрібнені улюблені ягоди і фрукти (як свіжі, так і сухофрукти), які ваша дитина вже «схвалив» позитивної на них реакцією.
- Змащуємо маслом (рослинним) форму для запікання, викладаємо в неї підготовлену сирну масу і змащуємо зверху, наостанок, не сильно жирної сметаною (щоб при запіканні утворилася смачна скоринка).
- Розміщуємо форму з майбутньою запіканкою з домашнього сиру в добре розігріту духовку і готуємо страву 30-40 хвилин.
- Після готування продукт охолоджуємо і в теплому вигляді подаємо до столу.
Сир, який ви приготуєте вдома, бажано вжити протягом 1-2 днів, потім він вже буде не такий свіжий і є його може бути небезпечно.
Як готувати запіканку з сиру в мультиварці
Ще один швидкий спосіб отримати смачну сирну запіканку – приготувати її в мультиварці. По суті, технологія нічим не відрізняється від духовочние, лише смак страви буде трохи іншим, але явно не гірше того, який вийде при запіканні продукту в духовій шафі.
Складові
- Манка – 3 ст.л .;
- Сир – 500 г;
- Вершкове масло – для змащення мультічаші;
- Цукор – 3 ст.л.
Сирна запіканка в мультиварці для жінок, які годують груддю
- Змішуємо ретельно манку, сир, цукор. Можете, при бажанні, додати в продуктову суміш сухофрукти або свіжі фрукти (але тільки ті, які дозволено вживати при лактації).
Манку варто вживати обережно. Якщо у дитини або матері є протипоказання до її вживання, то замініть крупу в рецепті звичайної борошном.
- Мультічашу зсередини змащуємо вершковим маслом, потім викладаємо в неї підготовлену сирну масу і, встановивши режим «Випікання», готуємо страву 35-40 хвилин.
Як смачно зробити сирну запіканку: поради годуючим мамам
Спекти запіканку простіше простого, але перевага її не тільки в цьому. Адже важливим є той факт, що в період обмежень ви можете з’їсти воістину смачний продукт, який, при цьому, не зашкодить дитині.
Однак варто знати, як урізноманітнити Куски м’яса правильно, щоб алергії і кольок у малюка точно не виникло.
- Включати до складу сирної маси можна тільки ті солодкі добавки, які попередньо ви вже вводили в свій раціон і дитина на них відреагував позитивно, тобто без алергічних реакцій, розлади травної системи і т.п.
- Найкраще для начинки запіканки із сиру підходять яблука, груші (плоди бажано чистити від шкірки), родзинки, курага, свіжі соки з гіпоалергенних фруктів і т.п. З обережністю варто включати банани, вони надають страві прекрасний смак, але викликають у малюка коліки і алергію.
Якщо до сьогодні ви сумнівалися: чи можна сирну запіканку при грудному вигодовуванні, то тепер будете точно знати, що це абсолютно безпечний продукт, який обов’язково варто включати в свій раціон – тільки не забувайте про міру.
Сирна запіканка для годуючої мами – прекрасний варіант сніданку або вечері: ситно, малокалорійні, смачно. Балуйте себе, навіть в період годування, просто не забувайте робити це правильно.
Смачного!