Сир «Домашній»

Сир «Домашній»

Дуже довго цей рецепт залишався мною незатребуваним. Трохи напружувало наявність яєць в складі. І ось його час настав. Висновок – як шкода, що я не зробила його раніше.

Ніжна, але в той же час щільна консистенція, дуже легко ріжеться. Гармонійний смак. Безсумнівно, буду робити ще. Що приваблює саме в цьому рецепті сиру? Якщо виробник молока зробить його неякісним за вмістом білка, то яйця все одно дадуть необхідну щільність і сир вийде.

необхідно:

  • Молоко – 2 л
  • Кефір – 250 г
  • Сметана – 250 г (можна і маложирную, або навіть замінити кефіром або кислим молоком)
  • Яйця – 6 шт.
  • Сіль – 2 ст.л.

приготування:

Налити 2 літри молока в простору каструлю і поставити на вогонь для нагрівання. Додати всю сіль.

Пам’ятайте, що в каструлю ще треба влити приблизно літр об’єму.

Сир «Домашній»

Запасіться лопаткою, щоб перемішувати масу.

Лопатка краще захоплює площа дна, ніж ложка.

Сир «Домашній»

Поки закипає молоко, віночком змішаємо яйця, сметану і кефір.

Сир «Домашній»

У початкуюче закипати молоко виливаємо яєчно-кефірну суміш.

Сир «Домашній»

Продовжуємо нагрівати, помішуючи лопаткою, щоб не пригорає знизу.

Сир «Домашній»

Поступово з’являються пластівці майбутнього сиру.

Сир «Домашній»

Сир «Домашній»

Сироватка стає прозорою.

Сир «Домашній»

Коли суміш закипить, викладаємо масу в, застелений кількома шарами марлі, друшляк.

У мене щільна синтетична тканина, не пропускає нічого, крім рідини, легко стирається і швидко сохне. Рекомендую вам купити таку, якщо готуєте дома сир і сир. Головне – тканина повинна бути щільною, але продувається, інакше воду вона теж не пропустить.

Сирна маса дрібнозернистий, можна в неї додати спеції або зелень.

Сир «Домашній»

Мені захотілося рівну «шайбочку», тому я взяла невелику сито, застелила тканиною, виклала сир, кінці тканини загорнула всередину, поклала зверху відповідну тарілку.

Зверху поставила вантаж – у мене була 1,5 л банку з водою.

Ми залишаємо сир під вантажем на 2-3 години або більше. Якщо хочете сир щільніше, візьміть більш важкий вантаж.

Сир «Домашній»

Ось такий щільний сир вийшов.

Вага – близько 800 г. Якщо у вас гарне молоко, то може бути і більше.

Сир «Домашній»

Мені здається, що сир смачніше через добу в холодильнику, пропадає ненав’язливий омлетний запах, сир стає більше схожий на негострий бринзу. Звичайно, він не плавиться, як твердий сир, але в салати і просто на бутерброд чудово підійде.

Дуже смачно!

Сир «Домашній»

Смачного!

А тут адигейський сир.

Сир «Домашній»