Дуже довго цей рецепт залишався мною незатребуваним. Трохи напружувало наявність яєць в складі. І ось його час настав. Висновок – як шкода, що я не зробила його раніше.
Ніжна, але в той же час щільна консистенція, дуже легко ріжеться. Гармонійний смак. Безсумнівно, буду робити ще. Що приваблює саме в цьому рецепті сиру? Якщо виробник молока зробить його неякісним за вмістом білка, то яйця все одно дадуть необхідну щільність і сир вийде.
необхідно:
- Молоко – 2 л
- Кефір – 250 г
- Сметана – 250 г (можна і маложирную, або навіть замінити кефіром або кислим молоком)
- Яйця – 6 шт.
- Сіль – 2 ст.л.
приготування:
Налити 2 літри молока в простору каструлю і поставити на вогонь для нагрівання. Додати всю сіль.
Пам’ятайте, що в каструлю ще треба влити приблизно літр об’єму.
Запасіться лопаткою, щоб перемішувати масу.
Лопатка краще захоплює площа дна, ніж ложка.
Поки закипає молоко, віночком змішаємо яйця, сметану і кефір.
У початкуюче закипати молоко виливаємо яєчно-кефірну суміш.
Продовжуємо нагрівати, помішуючи лопаткою, щоб не пригорає знизу.
Поступово з’являються пластівці майбутнього сиру.
Сироватка стає прозорою.
Коли суміш закипить, викладаємо масу в, застелений кількома шарами марлі, друшляк.
У мене щільна синтетична тканина, не пропускає нічого, крім рідини, легко стирається і швидко сохне. Рекомендую вам купити таку, якщо готуєте дома сир і сир. Головне – тканина повинна бути щільною, але продувається, інакше воду вона теж не пропустить.
Сирна маса дрібнозернистий, можна в неї додати спеції або зелень.
Мені захотілося рівну «шайбочку», тому я взяла невелику сито, застелила тканиною, виклала сир, кінці тканини загорнула всередину, поклала зверху відповідну тарілку.
Зверху поставила вантаж – у мене була 1,5 л банку з водою.
Ми залишаємо сир під вантажем на 2-3 години або більше. Якщо хочете сир щільніше, візьміть більш важкий вантаж.
Ось такий щільний сир вийшов.
Вага – близько 800 г. Якщо у вас гарне молоко, то може бути і більше.
Мені здається, що сир смачніше через добу в холодильнику, пропадає ненав’язливий омлетний запах, сир стає більше схожий на негострий бринзу. Звичайно, він не плавиться, як твердий сир, але в салати і просто на бутерброд чудово підійде.
Дуже смачно!
Смачного!
А тут адигейський сир.