Сіль – це сама вживана в світі приправа. Її ще називають кухонної, кам’яної або їдальні (харчовий), але насправді це хлорид натрію – харчової продукт. Кухонна сіль – це подрібнені кристали хлориду натрію. Кухонна сіль виробляють як очищену, так і неочищену (кам’яну сіль), дрібного і грубого помелу, чисту ( «екстра»), йодовану, морську і т.п.
Для життєдіяльності людського організму сіль – найнеобхідніший поживний продукт. Справа в тому, що іони хлору в хлориде натрію є основним матеріалом для синтезу соляної кислоти – важливої складової шлункового соку. Про важливість іонів натрію говорить той факт, що вони, спільно з іонами інших мінеральних речовин в організмі, забезпечують передачу нервових імпульсів і скорочення м’язових волокон. Недостатня кількість солі в організмі призводить до підвищеної стомлюваності, загальної слабкості і багатьом іншим розладам.
Добова потреба в хлориде натрію становить 5-10 г, а влітку – до 15-20 м Варто враховувати, що хлорид- іони і іони натрію людина також отримує з повсякденної їжі – овочів, фруктів і зернових.
калорійність
100 г солі – 0 ккал
Як вибрати якісний продукт
Кухонна сіль, яка продається в магазинах, містить 97% хлориду натрію, а інші 3% складають різні добавки. Найчастіше, це йодиди, карбонати і фториди.
При покупці солі кращим варіантом буде йодована сіль, оскільки в більшості регіонів відчувається помітний недолік йоду в продуктах харчування і воді. Сіль краще вибирати в прозорих (поліетиленових) пакетах.
кам’яна сіль
Видобувається на соляних родовищах відкритим (кар’єри) або гірським (шахти) способами. Ця сіль є всього лише сировиною для отримання готового продукту – кухонної солі.
Кухонна сіль
Таку сіль отримують шляхом очищення кам’яної солі. Її найчастіше використовують в процесі приготування страв.
нерафінована сіль
Велика, часто сірого кольору, злегка злиплу сіль. Це самий натуральний продукт, який і рекомендується застосовувати.
рафінована сіль
Сіль очищена, біла, без сторонніх піщинок. Зазвичай вона дрібна і розсипчаста, але не несе ніяких додаткових корисних мінеральних речовин.
Морська сіль
Вона містить цілий комплекс мінеральних речовин і мікроелементів. Справедливості заради слід зауважити, що вчені скептично ставляться до заяв виробників про велику користь морської солі. Можливо, що це просто вдалий маркетинговий хід.
Сіль «Екстра»
Має найдрібніші кристали. Її краще використовувати для приправи салатів і закусок. В основному, її подають при сервіруванні столу. Використовувати «екстра» в постійному режимі не можна.
зберігання продукту
Сіль зберігається в сухому місці. Висока вологість перетворює сіль в монолітні шматки.