Продовжуючи тему дієтичного харчування, не можна обійти увагою такий продукт, як річкова риба, оскільки з неї готують чудові страви. Низькокалорійний делікатес, який завжди захоплено зустрічають навіть за багато накритим святковим столом, – щука, тушкована в сметані за старовинним рецептом. М’ясо цієї зубастої хижачки сухувато, але якщо його правильно приготувати, воно стане дуже ніжним і подарує масу найдивовижніших смакових відчуттів.
Щоб блюдо вдалося, бажано вибрати рибину побільше, адже м’якоть дорослих щучих особин – смачніша. Сметана вигідно підкреслює достоїнства філе річкової хижачки, воно стане більш соковитим.
Запечена в сметані щука
М’ясо цієї риби має специфічним запахом. Спеції допоможуть його усунути і додадуть щучками неймовірно апетитний аромат.
Складові
- Щучья тушка – близько 1,5 кг;
- Сметана жирна – 150 мл;
- Лук-ріпка (білий) – 2 шт .;
- Лимон свіжий – 0,5 шт .;
- Масло соняшнику – 1-2 ст.л .;
- Набір спецій для готування риби – 1 пакетик;
- Сіль за смаком.
Як приготувати щуку в сметані
- Насамперед рибину слід очистити від луски і видалити нутрощі, в тому числі зябра.
- Наступний етап – приготування до запікання. Для цього внутрішню і зовнішню сторони тушки потрібно гарненько натерти приготованими спеціями і сіллю.
- Тепер – черга лимона, який додасть рибі витончений аромат і підкреслить смак. Видавлюємо сік і поливаємо їм нашу щучку.
- Протягом півгодини рибина повинна маринуватися. Для цього її слід помістити в прохолоду, не забувши накрити кришкою ємність, в якій вона знаходиться.
- Поки наша щука «зайнята», займемося цибулькою. Знявши з нього лушпиння, ріжемо середніми по товщині кільцями.
- Сметану слід змішати з маслом. Якщо соус вийде дуже густим (таке трапляється при використанні жирної сметани), можна розбавити його чайною ложкою води.
- Викладаємо цибулю на фольгу, поливаємо його соусом, кладемо зверху добре просочилася спеціями щуку.
- Її потрібно ретельно обмазати сметаною підливою (в тому числі і всередині).
- Залишками лука можна вкрити рибину і навіть нафарширувати ним черевце.
- Гарненько звернув щучку, її потрібно помістити на деко і відправити в нагріту до 180 ° С духовку.
Час запікання щуки зі сметаною – близько 40 хвилин в залежності від розміру тушки. Подавати її слід відразу ж, діставши з духовки. У гарячому вигляді риба максимально розкриємо свій неповторний смак.
Щука, тушкована в сметанному соусі
Можна приготувати цю рибу і в сотейнику – сковороді з високими бортиками і товстим дном. В цьому випадку вона вийде надзвичайно м’якою.
Складові
- Щучий стейк – 600 г;
- Сметана – 500 г;
- Цибулина середня – 1 шт .;
- Масло оливок – 1-2 ст.л .;
- Лимонний фреш – 1 ст.л .;
- Кріп, петрушка, кінза рубані – по щіпці;
- Суміш мелених перців – ч.л .;
- Сіль.
Як гасити щучку в сметані
- Великі стейки слід помити і розділити на невеликі порційні шматочки, посолити, приправити спеціями, скропити свіжим лимонним соком.
- Замариноване таким способом рибі потрібно дати настоятися близько 20 хвилин.
- Чистимо цибулину і ділимо її на півкільця. Обсмаживши їх на нагрітому маслі до золотистого, викладаємо зверху мариновану щучку, обсмажуємо з усіх боків. Потрібно стежити за вогнем, щоб цибуля не пригоріла!
- Заливаємо напівготове блюдо сметаною, злегка розведеної водою.
Накриваємо сотейник, коли закипить зметана заливка. Тушкуємо недовго – всього 10-15 хвилин, відкриваємо і присипаємо вміст зеленню. Після цього млоїмо під накриттям ще 5-7 хвилин.
Щука в мультиварці тушкована в сметані
Складові
- Щучья тушка – до 2,5 кг + –
- Приправа до риби – 1 ч.л. + –
- Сметана жирна – 250 г + –
- Твердий сир – 200 г + –
- Лимон великий – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Зелень – пучок + –
- Сіль – 1/3 ч.л. + –
Приготування щуки в мультиварці
В кінці пропонуємо вишуканий рецепт приготування «зубастий хижачки» зі сметаною підливою і сиром. Блюдо вийде по-справжньому королівським!
- Миємо, чистимо рибину, видаляємо нутрощі, плавники, голову і хвіст.
- Тушку потрібно порізати на однакові шматочки. Їх маринуємо в спеціях і лимонному соці так само, як і в попередніх рецептах, не менше півгодини.
- Помивши і почистивши цибулини, ріжемо полуколечкамі і перемішуємо з митої і рубаною зеленню.
- Натерши сир на тертці з великими вічками, з’єднуємо його зі сметаною.
- Спершу в мультіварочную чашу відправляємо цибулю з зеленню, зверху кладемо рибу з декількома дольками лимона, заливаємо сирно-сметанною сумішшю.
Закривши кришку, виставляємо режим «Випічка» або «Суп» і запускаємо мультиварку. Через півгодини ароматне і ситне частування буде готово!
В озері або річці зубаста хижачка досить небезпечна, а ось на столі, в оточенні свіжих помідорів і огірків, вона виглядає неймовірно апетитно! Приготована по запропонованим сьогодні рецептом щука в сметані, безсумнівно, стане фавориткою застілля.
Головне – знайти свіжу рибу, а ще краще – вивудити її з річки самостійно …