Щука тушкована в сметані

Щука тушкована в сметані
Продовжуючи тему дієтичного харчування, не можна обійти увагою такий продукт, як річкова риба, оскільки з неї готують чудові страви. Низькокалорійний делікатес, який завжди захоплено зустрічають навіть за багато накритим святковим столом, – щука, тушкована в сметані за старовинним рецептом. М’ясо цієї зубастої хижачки сухувато, але якщо його правильно приготувати, воно стане дуже ніжним і подарує масу найдивовижніших смакових відчуттів.

Щоб блюдо вдалося, бажано вибрати рибину побільше, адже м’якоть дорослих щучих особин – смачніша. Сметана вигідно підкреслює достоїнства філе річкової хижачки, воно стане більш соковитим.

Запечена в сметані щука

М’ясо цієї риби має специфічним запахом. Спеції допоможуть його усунути і додадуть щучками неймовірно апетитний аромат.

Складові

  • Щучья тушка – близько 1,5 кг;
  • Сметана жирна – 150 мл;
  • Лук-ріпка (білий) – 2 шт .;
  • Лимон свіжий – 0,5 шт .;
  • Масло соняшнику – 1-2 ст.л .;
  • Набір спецій для готування риби – 1 пакетик;
  • Сіль за смаком.

shhuka-tushenaya-v-smetane.jpg1

Як приготувати щуку в сметані

  1. Насамперед рибину слід очистити від луски і видалити нутрощі, в тому числі зябра.
  2. Наступний етап – приготування до запікання. Для цього внутрішню і зовнішню сторони тушки потрібно гарненько натерти приготованими спеціями і сіллю.
  3. Тепер – черга лимона, який додасть рибі витончений аромат і підкреслить смак. Видавлюємо сік і поливаємо їм нашу щучку.
  4. Протягом півгодини рибина повинна маринуватися. Для цього її слід помістити в прохолоду, не забувши накрити кришкою ємність, в якій вона знаходиться.
  5. Поки наша щука «зайнята», займемося цибулькою. Знявши з нього лушпиння, ріжемо середніми по товщині кільцями.
  6. Сметану слід змішати з маслом. Якщо соус вийде дуже густим (таке трапляється при використанні жирної сметани), можна розбавити його чайною ложкою води.
  7. Викладаємо цибулю на фольгу, поливаємо його соусом, кладемо зверху добре просочилася спеціями щуку.
  8. Її потрібно ретельно обмазати сметаною підливою (в тому числі і всередині).
  9. Залишками лука можна вкрити рибину і навіть нафарширувати ним черевце.
  10. Гарненько звернув щучку, її потрібно помістити на деко і відправити в нагріту до 180 ° С духовку.

Час запікання щуки зі сметаною – близько 40 хвилин в залежності від розміру тушки. Подавати її слід відразу ж, діставши з духовки. У гарячому вигляді риба максимально розкриємо свій неповторний смак.

Щука, тушкована в сметанному соусі

Можна приготувати цю рибу і в сотейнику – сковороді з високими бортиками і товстим дном. В цьому випадку вона вийде надзвичайно м’якою.

Складові

  • Щучий стейк – 600 г;
  • Сметана – 500 г;
  • Цибулина середня – 1 шт .;
  • Масло оливок – 1-2 ст.л .;
  • Лимонний фреш – 1 ст.л .;
  • Кріп, петрушка, кінза рубані – по щіпці;
  • Суміш мелених перців – ч.л .;
  • Сіль.

shhuka-tushenaya-v-smetane

Як гасити щучку в сметані

  1. Великі стейки слід помити і розділити на невеликі порційні шматочки, посолити, приправити спеціями, скропити свіжим лимонним соком.
  2. Замариноване таким способом рибі потрібно дати настоятися близько 20 хвилин.
  3. Чистимо цибулину і ділимо її на півкільця. Обсмаживши їх на нагрітому маслі до золотистого, викладаємо зверху мариновану щучку, обсмажуємо з усіх боків. Потрібно стежити за вогнем, щоб цибуля не пригоріла!
  4. Заливаємо напівготове блюдо сметаною, злегка розведеної водою.

Накриваємо сотейник, коли закипить зметана заливка. Тушкуємо недовго – всього 10-15 хвилин, відкриваємо і присипаємо вміст зеленню. Після цього млоїмо під накриттям ще 5-7 хвилин.

Щука в мультиварці тушкована в сметані

Складові

  • Щучья тушка – до 2,5 кг + –
  • Приправа до риби – 1 ч.л. + –
  • Сметана жирна – 250 г + –
  • Твердий сир – 200 г + –
  • Лимон великий – 1 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
  • Зелень – пучок + –
  • Сіль – 1/3 ч.л. + –

Приготування щуки в мультиварці

В кінці пропонуємо вишуканий рецепт приготування «зубастий хижачки» зі сметаною підливою і сиром. Блюдо вийде по-справжньому королівським!

  • Миємо, чистимо рибину, видаляємо нутрощі, плавники, голову і хвіст.
  • Тушку потрібно порізати на однакові шматочки. Їх маринуємо в спеціях і лимонному соці так само, як і в попередніх рецептах, не менше півгодини.
  • Помивши і почистивши цибулини, ріжемо полуколечкамі і перемішуємо з митої і рубаною зеленню.
  • Натерши сир на тертці з великими вічками, з’єднуємо його зі сметаною.
  • Спершу в мультіварочную чашу відправляємо цибулю з зеленню, зверху кладемо рибу з декількома дольками лимона, заливаємо сирно-сметанною сумішшю.

Закривши кришку, виставляємо режим «Випічка» або «Суп» і запускаємо мультиварку. Через півгодини ароматне і ситне частування буде готово!

В озері або річці зубаста хижачка досить небезпечна, а ось на столі, в оточенні свіжих помідорів і огірків, вона виглядає неймовірно апетитно! Приготована по запропонованим сьогодні рецептом щука в сметані, безсумнівно, стане фавориткою застілля.

Головне – знайти свіжу рибу, а ще краще – вивудити її з річки самостійно …