М’ясо цього величезного вусаня ну просто незрівнянно в будь-якому кулінарному відтворенні, звари, посмаж, покопті – для нього підійде будь-яка доля. Однак шашлик із сома поза конкуренцією, адже такі тонкощі приготування, як димок і лоно природи є тією родзинкою, які роблять її неперевершеною. Ця страва чудово, як в номінальному вигляді, так і з безліччю попередніх примочок, які покликані облагородити смак рибного філе.
Секрети смачного шашлику з сома
Особливістю шашлику з сома є те, що м’ясо його досить м’яке. Саме тому воно відносно швидко маринується і смажиться.
де посмажити
Однак серед цих плюсів є один мінус, стандартні шампура для цієї процедури абсолютно не підходять, оскільки шматочки ароматного м’ясця так і норовлять впасти в вугільне пекло.
В якості альтернативи пропонується використовувати бамбукові палички, вимочені попередньо в воді. Природно, викладати їх над відкритим жаром на мангалі взагалі не варіант, а от укласти акуратно на решітку можна і навіть потрібно. Крім того є перспектива не морочитися з дрібними скибочками м’яса, а зробити стейки з сома на решітці на вугіллі.
маринади
Головним елементом в будь-яких шашликах, і з сома в тому числі, є маринад. Готується він множинними способами і з різноманітними продуктовими наборами.
Кожен поважаючий себе шашличник, а такий завжди є в будь-якій компанії, має свій коронний рецепт соусу для Маринівка риби. А деякі ентузіасти в своєму прагненні підкорити серця своїх товаришів замочують м’ясо в декількох різних сумішах.
Ось і ми сьогодні випробуємо пару-трійку привабливих рецептів і приготуємо за всіма правилами шашлик із сома.
Сом в лимоні
Інгредієнти на 2 кг риби
- Лимон – 2 шт. + –
- Будь-яка зелень – 3 пучка + –
- Лук ріпка – 3 шт. + –
- Часник – 4 зубки + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний перець мелений – за смаком + –
Приготування
Лимон – це один з тих фруктів, який відмінно поєднується з рибними стравами. Всього пару крапельок кисленького соку здатні створити щось неймовірне, посиливши смак до небувалих висот.
- За основу ми беремо лимонний сік. Для цього ми наші фруктики моєму і ріжемо навпіл, а потім видавлюємо сік.
- Зеленушки дрібно-дрібно шаткуємо, часник чистимо і пропускаємо через прес, цибулю нарізаємо кільцями. Всю цю ароматичну благодать заливаємо соком, солимо і перчимо.
- Нарізане великими шматками м’ясо сома викладаємо в маринад, ретельно перемішуємо і залишаємо на просочення на годинку.
Якщо ви вирішили нанизувати все-таки мяско на шампури, то радить урізноманітнити шашлик, створивши з нього барвисте асорті. По черзі насаджують на палички рибу, цибулю кільцями, томат, цибуля порей, гарантовано таке блюдо оцінять усі.
соковитий сом
Для цього рецепта нам потрібно кілька видів соку, нехай вас це не бентежить, адже рибка виходить – смакота. Отже, готувати маринад ми будемо з використанням таких інгредієнтів:
- Сік лимона – 1/3 ст .;
- Сік граната – 1 ст .;
- Виноградний сік – 1 ст .;
- Сметана-1 стакан;
- Цибуля ріпчаста – 4 головки;
- Часник – 4 зубчики;
- Зелень кропу і кінзи – 1 пучок;
- Лавровий лист 2 шт .;
- сіль;
- Перець мелений.
Приготування
- У скляну глибоку посуд вливаємо всі наші соки і викладаємо сметану.
- Зелень дрібно рубаємо, часник пресуємо, цибулю нарізаємо товстими кільцями і все це додаємо до соковито-сметанною суміші.
- Сіль і перець сипем за смаком, і наостанок закидаємо листочки лавра.
- В отриманому маринаді замочуємо великі шматки сомятіни і залишаємо вбирати ароматну масу на годину.
Під час смаження сома на мангалі з м’яса виходить велика кількість жиру, що загрожує сухістю страви до моменту готування. Щоб уникнути цього, стейки періодично слід поливати маринадом.
До таких шашлички ідеально підійде соус з 4 ст.л. соєвого соусу, 2-х ст.л. оливкового масла і 1 ст.л. аджики. Крім того будь-які гострі і пряні соуси будуть як не можна, до речі.
Читайте ще схожі записи:
Як правильно коптити рибу в коптильні
томатний сом
Пікантність рибі, як і будь-якого іншого продукту, який готується на вугіллі, додасть не що інше, як томат. Для підготовки маринаду ми візьмемо такі інгредієнти:
- Томатна паста – 300 г;
- Приправа до риби – 2 ч.л .;
- Базилік – ½ пучка;
- Сік лимона – 2 ст.л .;
- Цибуля ріпчаста фіолетовий – 3 головки;
- сіль;
- Перець мелений;
- Біла гірчиця – 1 ч.л .;
Приготування
- Для приготування просочення для шашлику найкраще брати скляний посуд, або емальований. Виклавши пасту в глибоку чашу, додаємо в неї сік лимона, приправу, сіль, перець і гірчицю.
- Базилік дрібно шаткуємо, а цибулю ріжемо кільцями і змішуємо з маринадом.
- Рибні скибочки замочуємо в томатної масі на пару годин.
Просочившись ароматом димку, м’ясо сома в такий Маринівка неймовірну смачне, ну просто пальчики оближеш. До шашлику добре б подати маринований в оцті цибулька і картопельку, запечену у вугіллі.
Поради кухарчуком
Приготування маринаду не обов’язково має обмежуватися конкретними рецептами. Якщо ви знаєте ті добавки, які найвигіднішим чином підкреслять смакові якості м’яса, то ви зможете дивувати своїх друзів неймовірно смачними шашликами.
На замітку візьміть, що до риби відмінно підходять розмарин і чебрець. Серед класичних добавок можна відзначити часник, лимон і коріандр. Трави Провансу також додадуть вашому соусу ніжні і запашні нотки, серед них: базилік, шавлія, чабер садовий, м’ята, майоран. Але і для кожного типу риби є найбільш підходящі приправи:
- Риба червоних сортів відмінно поєднується з кропом, паприкою і шафраном;
- Для річкових порід ідеальним є базилік;
- Рибки зі ставка люблять лаврушку і петрушку в купе з селерою.
Почім-то прийнято вважати, що дане блюдо в чоловічому виконанні виходить ну просто бездоганно і неймовірно соковито і смачно.
Однак, відкриємо маленький секрет, це всього лише вселенський жіночий змова, щоб дружини хоча б на природі могли розслабитися і покуштувати неперевершений шашлик із сома. Ці ароматні шматочки найніжнішого м’яса в пряному соусі буквально тануть у роті. Спробуйте і ви!