Ще навіть Авиценне і Гіппократом сік цього коренеплоду служив вірним помічником, а балканські народи вживали його, як панацею від чуми. З усіх його достоїнств варто згадати і про його кулінарних заслуги, адже з ним можна готувати безліч страв, зокрема швидкий і простий салат з сирого буряка. Ця рецептура дозволяє не тільки максимально зберегти і передати людині весь багаж цілющого складу цього овоча, але і порадувати відмінним смаком.
Цей бордовий плід став неймовірно цінний ще з часів стародавніх греків, де місцеві аристократи не тільки прикрашали столи блюдами з даного овоча, але навіть вручали один одному подарунки в знак поваги і пошани у вигляді срібних плодів буряка. І треба сказати заслужено буряк отримувала такі дивіденди.
користь буряка
Для любителів підраховувати калорії цей коренеплід також стане вельми цікавим продуктом. Плюс до всього останні дослідження показали, що якщо приготувати як сиру, так і зварену буряк разом з м’ясом, то це дозволить по максимуму засвоїти організму всі необхідні білки.
В результаті навіть невеликий шматочок яловичої вирізки в такому плідному буряковому тандемі зможе наситити швидко і надовго.
Подібні факти можна удосталь знайти в біографії цієї солодкої бордовою ріпки, а все тому, що вона дійсно неймовірно цілюща.
Поряд з нескінченними дифірамбами на її адресу, все ж варто згадати про її сечогінний і кровотворних якості. Крім того буряк відмінно стимулює кишкову перистальтику і має слабящім ефектом. А велика кількість йоду і заліза в його складі дозволяє вводити буряк в раціон людей, що страждають патологіями щитовидної залози і анемією.
Яка смачніше?
Агрономи і селекціонери безустанно трудяться на своєму терені, постійно радуючи нас все новими і новими сортами різних рослин. Але чи так це добре, адже в такому достатку легко розгубитися. То яку ж буряк можна їсти сиру, щоб вона була і смачна, і солодка і приємна.
Найкращий для сироїдіння буряк повинен володіти певними характеристиками, які допоможуть нам не помилитися з вибором:
- Коренеплід повинен мати дуже темну шкірку, практично чорну, або темно-бордову;
- В ідеалі на зрізі у смачною буряків можна відразу відзначити інтенсивно бордову м’якоть без кілець і грубих волокнистих включень;
- У хорошій, зрілої і цукрових буряків при розрізанні повинен рясно виділятися сік насиченого бордового кольору;
- Відмінними салатним сортами є: Детройт, Боро, Бона, Маруся, Пабло, Рондо, Смуглянка, Фурор, Екшен і деякі інші.
Безсумнівно, найбільш корисні страви ті, у яких в складі переважають свіжі овочі, адже в цьому випадку не пройшли термічну обробку інгредієнти буквально пашать вітамінами і мінералами.
Крім того ми постараємося обійтися без вреднючая майонезу, щоб зберегти наш дієтичний складу в первинному вигляді.
Маринований буряк з горіхами
Незважаючи на те, що буряк ні відварювати, ні запікати не доведеться, за рецептом все ж буде потрібно його обробка з пряним горіховим оцтом.
Складові
- Буряк – 3 середніх коренеплоду;
- Ядра волоських горіхів – ½ ст .;
- Часник – 6-8 зубків;
- Оцет столовий 6% – 4 ст.л .;
- Коріандр в порошку – 2 ч.л .;
- Цукровий пісок – 2,5 ст.л .;
- Чилі перець порошковий – ½ ч.л .;
- Перець порошковий чорний – 1,5 ч.л .;
- Сіль – ½ ст.л .;
- Олія соняшникова нерафінована – ½ склянки.
Приготування
- Оскільки буряк відварювати не потрібно, коренеплоди необхідно добре промити і очистити від шкірки, після чого натираємо їх на тертці для корейської моркви.
- Далі підготуємо маринад. Горіхові ядерця разом з часником перемелює в блендері, а потім змішуємо з сіллю, цукровим піском, усіма спеціями, маслом і оцтом.
- Тепер же залишається лише змішати буряк з маринадом і дати салату настоятися годину-дві в холодильнику.
Коренеплід, приготований за цим рецептом нагадує корейські маринади, проте на відміну від останніх, цей салат не містить будь-яких шкідливих Е добавок і глутамату натрію для підсилення смаку.
Салат зі свіжого буряка з яблуком
Рецепт цей просто незрівнянний, незважаючи на простоту приготування і банальність складу. В якості заправки ми будемо використовувати пікантний соус з оливковою олією на основі гірчиці, який ідеально гармонує зі свіжою буряком.
Складові
- 1 буряковий коренеплід;
- Корінь селери – 1 шт .;
- Морква велика – 1 шт .;
- Яблуко зелене – 1 шт .;
- Масло оливи – 70 г;
- Гірчиця – 2 ч.л .;
- Мед – 2 ч.л .;
- Перець порошковий чорний – ¼ ч.л .;
- Сіль – щіпка;
Приготування
- Насамперед необхідно добре промити і очистити від шкірки овочі. Після чого буряк, моркву, яблуко і кореневої селера натираємо на тертці з великими отворами або нарізаємо невеликими шматочками.
- Для того щоб приготувати заправку, потрібно ретельно перемішати в окремій чаші оцет з маслом, гірчицею, сіллю, медом і перчиком.
- Оформляти блюдо слід так: на порційну тарілку викладаємо пошарово буряк, моркву, яблуко і селеру, попутно сбризгівая кожен шар підготовленим соусом.
Читайте ще схожі записи:
Буряк приготована в мікрохвильовій печі
Салат «Щітка»
З цією стравою знаком, напевно, кожен, хто коли-небудь сідав на дієту, оскільки часто овочеві раціони для схуднення починаються саме з цього рецепта. І цьому є раціональне обґрунтування, адже свіжа сира буряк, морква і капуста є відмінною натуральної щіткою для кишечника, м’яко очищаючи його від зашлакованості.
Щоб приготувати цю овочеву закуску, необхідно:
- На тертці з насадкою для корейської моркви натерти 1 буряковій коренеплід і 2 середніх морковіни.
- На плоскій насадки шаткуємо тонкою соломкою 600-800 г капусти білокачанної і змішуємо її з буряком і морквою.
- Ну, а заправляти овочеву суміш будемо соусом з 2 ст.л. масла плодів оливи, дрібка солі, соку ¼ лимона і чорного порошкового перцю (¼ ч.л.)
Цього обсягу салату з лишком вистачить на два-три прийоми їжі.
Гранатовий салат
Цей варіант овочевий нарізки разюче відрізняється від попередніх страв своїм багатим вітамінним складом, незважаючи на те, що буряк в сирому вигляді в компанії з рослинним маслом зустрічається практично в кожному рецепті. Щоб не бути голослівними, пропонуємо приготувати цю закуску і переконатися в її казковому смаку.
Складові
- Капуста білокачанна – 0,5 кг;
- Морквина – 120-130 г;
- Буряк – 300-350 г;
- Часникові часточки – 2 шт .;
- Подрібнені ядра волоських горішків – 2 ст.л. з гіркою;
- Гранатові зерна – 2/3 ст .;
- Сік лимона – 1 ст.л .;
- Масло соняшнику – 70 г;
- Свіжа зелень петрушки – 0,5 пучка;
- Сіль – щіпка;
- Перець порошком чорний – ½ ч.л.
Приготування
- Беремо капусту, буряк, моркву і гарненько миємо й чистимо коренеплоди від шкірки. Потім шаткуємо овочі, як на салат «щітка»: підземні плоди – на тертці для корейських салатів, білокачанну – тонкою соломкою. Після цього перекладаємо нарізку в об’ємну миску.
- Також висипаємо в ємність гранатові зернята, мелкорубление горіхи і зелень, а потім все гарненько перемішуємо.
- Тепер необхідно приготувати заправний соус, для чого в глибокій чашці перемішуємо масло з соком лимона, сіллю, пресованим часником і перцем. Після чого нам залишається лише намастити салат заправкою, перемішати і дати настоятися хвилин 15.
Борщ з чорносливом
Також дуже зайнятий і цей солодкий салатик з сухофруктами, горіхами і медом, який можна приготувати так:
- Спочатку необхідно розібратися з чорносливом. Плоди ретельно промиваємо і далі замочуємо в окропі на годину.
- В цей час підготуємо всі інші інгредієнти. 2 невеликі бурячок гарненько промиваємо і очищаємо, після чого нарізаємо дрібними кубиками.
- Також потрібно подрібнити ножем не дуже дрібно, але і не крупно ядра волоських горішків.
- Після 60 хвилин, виймаємо чорнослив з води, підсушують на тканинній серветці і подрібнюємо соломкою.
- Тепер же можна зібрати всі складові салату в загальній тарі, заправити все знежиреним йогуртом (200 мл) і 1 ст.л. меду.
Цей салат з сирого буряка стане ідеальним захистом в сезон грипу та застуд, особливо для діток, адже в ньому сконцентрувалося стільки корисних продуктів, які вкупі створюють потужну підживлення нашої імунної системи.