З чого зробити блюдо на вечерю чи обід, щоб воно було легким, апетитним, але в той же час ситним і незвичайним на смак? Всі ці вимоги можна втілити, якщо приготувати салат з куркою і маслом оливковою, змішавши його з оцтом, лимонним соком або рубаним часником.
Решта інгредієнти підбираємо, виходячи з власних уподобань, можливостей і потреб – раптом салатом доведеться годувати всю сім’ю?
Ми розповімо про те, які продукти краще всього поєднуються один з одним, якщо потрібно сфабрикувати легкий закусочний, ситний або пряний салат з курячої грудки з оливковою олією.
Секрети приготування смачного салату з куркою
Масло
Для легких салатів в якості заправки підійдуть такі види масел:
- оливкова;
- з виноградних кісточок;
- волоського і кедрового горіха;
- гарбузове.
Всі вони володіють легким ароматом і майже не впливають на смак страви.
Так як салат найчастіше складається з різних видів зелені – тонке горіхове післясмак підійде йому ідеально. Найшвидший спосіб надати заправці незвичайний присмак – використовувати в якості неї оригінальне масло.
оцет
Яблучний, бальзамічний, винний оцет додаємо до заправки в будь-яких пропорціях – в залежності від того, наскільки гострою і пряної хочемо отримати закуску.
Саме завдяки оцту масло збовтувати в ніжну емульсію, яка не скачується в крапельки, а обволікає кожен листочок.
Сік цитрусових
Їм також можна заправити салат, коли під рукою немає оцту або хочеться додати страві більш ніжний смак. Оптимальними вважаються соки наслідках цитрусових – лимона і лайма.
Підійдуть також свіжовіджатий апельсиновий – з ним прекрасно поєднується курка. Журавлинного і гранатового вливаємо не більше 1 ч. Л. на порцію заправки, щоб не перебити смаку інших інгредієнтів.
Сполучуваність продуктів
- Для приготування салату з куркою з маслом в легкому варіанті найкраще з’єднувати будь-які види салатів, включаючи пекінську капусту.
До них, в якості додаткового інгредієнта, підходять: тонка стружка кокосової м’якоті, порізані часточки апельсина без шкірки, авокадо, скибочки мандарина або огірка, свіжий (або розморожений) зелений горошок.
- Для більш щільного варіанти потрібні продукти серйозніше! Додаємо до основного складу (курка і зелень) ядра кедрового горіха або обсмажений з сіллю арахіс, варені яйця, скибочки сиру.
- Ну а тим, хто хоче бачити в своїй тарілці повноцінний вечерю, рекомендуємо зробити теплий салат, де разом з куркою і зеленню подамо:
- тушковані боби (сочевицю, нут, квасоля);
- обсмажену на грилі або в сковороді брюссельську капусту, броколі або цвітну;
- а також приготовані креветки. Вони прекрасно доповнюють смак курячого філе, надаючи йому вишуканість.
Як приклад пропонуємо вам три рецепти приготування салату з курочкою різного ступеня ситності. Починаємо з самого легкого у всіх сенсах рецепта, так як його приготування займе зовсім небагато часу.
Святковий зелений салат з куркою, мандаринами і маслом волоського горіха
Складові
- Куряче філе – 1/2 грудки + –
- Пекінська капуста – 100 г + –
- Салатний мікс – 300 г + –
- Мандарини дрібні без кісточок – 2 шт. + –
- Масло волоського горіха – 1 ст. л. + –
- Сіль морська – за смаком + –
Готуємо на швидку руку салат з курячої грудки з пікантним горіховим маслом
- Листя пекінкі біля основи нарізаємо тонкими смужками, ближче до кінця можемо їх просто порвати. Мандарини чистимо і ділимо на часточки.
- Салатний мікс промиваємо, обсушуємо в ситі, рвемо руками довільно.
- Готову курку викладаємо на серветку або паперовий рушник, якщо не хочеться, щоб в блюдо потрапило зайве масло.
- Обсмажуємо на середньому вогні хвилин 5, посипавши сіллю і травами, – базиліком і розмарином.
Якщо хочеться зробити страву більш запашним – можемо додати в сковороду середнього розміру зубчик часнику, попередньо розрізавши його на чотири частини. Головне в цьому випадку те, що ми його не чистимо! Шкірка надає особливу глибину смаку і аромату.
- Свіже м’ясо ріжемо середніми шматочками – приблизно як на гуляш. З невеликої грудки, якщо вона попередньо не було подморожена, красивих слайсів не вийде, тому не варто витрачати на це час.
- Зелень, пекінка і більшу частину цитруса складаємо в блюдо, зверху викладаємо шматочки курки, трохи перемішуємо, поверх кладемо залишилися мандаринові скибочки, скроплюємо горіховим маслом і подаємо!
Насправді такий закускою можна наїстися, а в жаркий день вона легко замінить звичну окрошку в обід або вечерю.
Якщо все-таки здається, що на повноцінну порцію жирів, білків і вуглеводів такий салатик не тягне, тоді робимо його за іншим рецептом.
Салат з курячої грудки з оливковою олією
Часу на його приготування піде трішки більше – в основному через заправки, яку будемо змішувати з різних компонентів.
Складові
- Філе куряче – 200 г;
- Яйця перепелині – 8-10 шт .;
- Сир твердий – 100 г;
- Салатний мікс – 400 г;
- Кедровий горіх – 70 г;
- Оливкова олія – 2 ст. л .;
- Оцет винний – 1 ч. Л .;
- Цукрова пудра – ½ ч. Л .;
- Гірчиця – 1 ч. Л .;
- Чорний перець мелений – 1/3 ч. Л .;
- Сіль дрібна – за смаком.
Робимо крок за кроком освіжаючий вітамінний салат з куркою і маслом оливок
Курку і яйця для салату відварюємо до готовності
- Нарізаємо середнього розміру шматочками куряче м’ясо, обсмажуємо його до готовності з чорним перцем в невеликій кількості масла, залишаємо остигати.
- Яйця відварюємо круто. Після закипання тримаємо їх хвилин 5 – цього цілком достатньо. Завдяки своїм розміром ці «крихти» готуються ну дуже швидко. Обов’язково охолоджуємо їх у крижаній воді, щоб шкаралупа легко відійшла і не пошкодила білок. Почищені отставляем в сторону.
Нарізаємо сир із зеленню для коханої салатної закуски
- Зелень добре промиваємо, а поки вона стікає так обсихає, нарізаємо сир тонкими скибочками. Зробити це можна ножем для чищення картоплі або моркви.
Так сирні пластини вийдуть однією товщини і будуть виглядати красивими напівпрозорими прямокутниками.
Готуємо власноруч смачну заправку для салату
- Тепер в невеликій баночці з кришкою змішуємо оливкову олію, оцет, гірчицю і цукрову пудру, можемо навіть трохи, за бажанням, присолити. Загвинчуємо її і гарненько збовтувати.
Збираємо красивий листковий салат по кроках
- Формуємо на тарілці салат:
- викладаємо зелень;
- потім – курку;
- красиво розкладаємо порізані на половинки перепелині яйця;
- додаємо скибочки сиру.
- Всі посипаємо кедровими горішками і скроплюємо заправкою.
При бажанні, шари можна укласти в іншому порядку – це не принципово. Зелень і горішки ви також можете використовувати за бажанням: хочете – додаєте, хочете – ні. Але з ними виходить смачніше, пікантні і ефектніше.
Смачного! Легке і корисне блюдо готове!
Теплий овочевий салат з куркою і оливковою олією
Ну а тим, хто хоче ласувати курячим салатом зимовими вечорами в колі рідних, пропонуємо спробувати зробити його за таким рецептом і подати на стіл теплим.
Складові
- Куряча грудка – 1 шт .;
- Брюссельська капуста – 200 г;
- Брокколі – 200 г;
- Сочевиця червона дрібна – 5 ст. л .;
- Цибуля ріпчаста (червоний або звичайний) – 1 шт .;
- Оцет – ¼ ст .;
- Оливкова олія – 3 ст. л;
- Часник – 2 зубчики;
- Перець чорний, білий – за смаком;
- Сіль за смаком.
Як приготувати самостійно теплий салат з курячою грудкою і маслом
Відварюємо червону сочевицю
- Води наливаємо стільки, щоб покрити крупу на 2 пальця, адже нам не потрібна розмазня, а й занадто жорсткою бути вона не повинна, інакше буде не такою смачною.
- Додаємо в воду сіль, а за 5-10 хвилин до закінчення варіння можемо підсипати спецій на свій смак – чорний перець і сушений базилік.
- Прикриваємо кришкою і залишаємо.
Готуємо (смажимо) куряче м’ясо з часником на сковороді
- Курку ріжемо середніми шматками і обсмажуємо разом з 1 неочищеним зубчиком часнику на оливковій олії, намагаючись як слід зарум’янити боки. Готову м’ясну порцію перекладаємо на тарілку, а сковороду з «часниковим» маслом залишаємо.
Маринуємо в оцті ріпчасту цибулю
- Цибулю чистимо і ріжемо тонкими півкільцями, складаємо в тарілці. Оцет нагріваємо разом з водою в рівних пропорціях до закипання і заливаємо коренеплід, потім накриваємо кришкою і маринуємо 20 хвилин. Після зливаємо і даємо стекти в ситі.
Пасеруємо свіжу капусту в маслі на сковороді
- Качанчики брюссельської капусти ріжемо навпіл, брокколі також розрізаємо вздовж суцвіть. Обсмажуємо їх з сіллю на «часниковому» маслі, що залишилося в сковороді від курки.
Збираємо ситний курячий салат з сочевицею і капустою в салатниці
- У глибоку тарілку викладаємо капусту прямо з печі. Додаємо сочевицю, перемішуємо, зверху викладаємо курку і завершуємо маринованою цибулею. Збризгуємо оливковою олією і подаємо до столу!
Теплий салат виходить пряним, ситним і надзвичайно смачним.
Готуйте незвичайні салати з куркою і маслом, угощайтесь самі і годуєте неординарними стравами близьких – вони це оцінять. А в коментарях не забувайте писати нам – закуска за яким рецептом сподобалася вам найбільше.
Смачного!