Червона риба завжди вважалася делікатесом, її поява на обідньому столі для багатих було традицією, а для бідних – недосяжною мрією. Витребеньки з «червоного» морепродукту викликають захват і понині, особливої слави зажив салат з сьомгою, який звик радувати гурманів в дорогих ресторанах.Но відчути себе королівської персоною можна і вдома, приготувавши страву своїми руками, воно вийде не гірше, ніж у професійних кухарів.
Салат з солоною сьомги з оливками
Від такої холодної закуски не відмовилися б навіть монарші особи. Незвичайне поєднання надає частування пікантності, а оригінальна подача робить його справжнім «королем» фуршету.
Складові
- Філе слабосоленої сьомги – 200 гр.
- Консервовані оливки – ½ банки.
- Зелена цибуля – за смаком.
- Яйця – 5 шт.
- Зелень кропу – за смаком.
- Картопля (варена) – 1-2 шт.
- Соус з йогурту і майонезу – на смак.
Приготування
Беремо для салату слабосолону сьомгу і нарізаємо її дрібними кубиками.
Відварюємо яйця (обов’язково круто), охолоджуємо їх і подрібнюємо за допомогою терки.
Беремося за оливки – ріжемо їх тонкими кружечками, після чого змішуємо продукт з подрібненою сьомгою і яйцями.
Відварюємо картопля, очищаємо його від шкурок і натираємо на крупній тертці.
Рубаємо зелений лук і зелень кропу. Змішуємо всі інгредієнти салату між собою, заправляємо його соусом з майонезу і йогурту, і все – страва готова, можемо подавати до столу.
Ідеї для подачі салату
Коли мова йде про салатах в цілому, то подавати їх краще в красивій скляному посуді. Це буде виглядати дуже естетично, до того ж гості зможуть оцінити зовнішню привабливість страви ще до моменту його вживання.
- Якщо говорити конкретно про салаті з солоною сьомги, то його краще подати порційно на плоских тарілках або на широких креманках.
- Відмінно буде виглядати легкий салат, сервірований в тарталетки.
- Більш простим варіантом вважається подача страви в посуді для десерту, а також в прозорих склянках або келихах.
- Просто і зі смаком делікатес буде виглядати в кошиках з сиру, апельсина або грейпфрута.
- Прекрасною ідеєю вважається подача салату на скибочках свіжого хліба, на грінках або на тостах.
Салат з солоною сьомгою і м’ятою
Складові
- Філе сьомги – 400 г + –
- Перець чилі – 2 шт. + –
- Зелений листовий салат – 2-3 шт. + –
- Сіль (йодована) – щіпка + –
- Огірок – 1 шт. + –
- Авокадо – 1 шт. + –
- Чорний перець мелений – на кінчику ножа + –
- Оцет винний білий – 1 ч. Л. + –
- Лимонний сік – 1 ч. Л. + –
- Цукор-пісок білий – 0,5 ч.л. + –
- М’ята – 4-5 лімстіков + –
- Натуральний йогурт – 4,5 ст.л. + –
Приготування
«Морський» делікатес, який ми пропонуємо вам відтворити на своїй кухні, цікавий непоєднуваними між собою продуктами, але саме вони і роблять салат по-королівськи смачним. М’ятна свіжість і морський аромат надають йому якоїсь вишуканості, що однозначно сподобається гостям вашого застілля.
- Рибне філе ріжемо середніми або дрібними шматочками (на вибір господині). На легкому вогні нарізку обсмажуємо на рослинному маслі до повної готовності, але при цьому, важливо не перепечеться сьомгу.
- Поки рибка буде смажитися в сковороді, беремося за авокадо. Спочатку виймаємо з фрукта кісточку, після чого м’якоть нарізаємо скибочками.
- Далі беремося за перець і листовий салат. З чилі робимо тонку соломку, а салат рвемо руками.
- Свіжі огірки ріжемо на тоненькі, але не прозорі, пластинки. М’яту товчемо в ступці.
- Потім все подрібнені інгредієнти змішуємо і беремося за приготування заправки для салату.
заправка
Щоб зробити заправку – змішуємо винний оцет, йогурт, цукровий пісок і лимонний сік (свіжовичавлений). Збиваємо вміст блендером, а наостанок розбавляємо соус меленим чорним перцем і сіллю.
Заправляємо салат, прикрашаємо його гілочкою м’яти і часточками лимона, після чого блюдо можна вважати готовим. До столу делікатес подаємо в холодному вигляді.
З чим подати салат з сьомгою
Щоб не зіпсувати ніжний смак риби, до неї потрібно подати правильні додаткові інгредієнти. І хоча салат можна вважати цілком самостійною стравою, все ж в якості закуски він куди більш популярний.
Найкраще з солоною сьомгою поєднуються свіжі овочі, наприклад, огірки чи помідори. Але овочі можна замінити і фруктами, підійдуть як звичайні, так і екзотичні.
Салат зі смачною сьомгою відмінно поєднується з різними стравами, наприклад з тушкованим або смаженою картоплею, з картоплею фрі, овочевим пюре, грибами, а також з тостами, грінками і свіжим хлібом.
З напоїв підійдуть легкі соки з ненав’язливим присмаком, наприклад, яблучний або гранатовий. Однак більш вишуканим на смак блюдо виходить в поєднанні з шампанським, а також з червоним або білим сухим вином.
Варіант салату з апельсином
Якщо ви по-справжньому хочете здивувати присутніх за столом блюдом з морепродукту, то рецепт салату з солоною сьомгою і апельсином – це те, що вам потрібно.
Листковий салат зажадає від вас часу і певних зусиль, але неперевершений зовнішній вигляд «морського» частування і його, без перебільшення, неповторний смак не залишать байдужим жодного цінителя вишуканих страв.
Складові
- Сьомга малосольна (але можна взяти і форель) – 150 г;
- Твердий сир – 30-40 г;
- Мелений перець – за смаком;
- Апельсин – 1 шт .;
- Сіль за смаком;
- Оливки – 20-30 гр. (~ 1 ст. Л.);
- Майонез – за смаком;
- Яйця – 3-4 шт.
Продукти для прикраси
- Оливки – за смаком.
- Червона ікра – 1-2 ст. л.
- Перепелине яйце – 1 шт.
Приготування
- Моєму яйця, кладемо їх в киплячу, злегка підсолену, воду, після чого варимо їх 8-10 хвилин (з моменту закипання).
- Зварені яйця перекладаємо в ємність з холодною водою, щоб вони остудити.
- Після охолодження очищаємо їх від шкаралупи і відокремлюємо жовтки від білків.
- Жовтки шаткуємо, а білки натираємо на середній тертці.
- Малосольного сьомгу ріжемо невеликими кубиками.
- Ретельно моєму апельсин, очищаємо фрукт від шкірки і волокон.
- Очищені часточки апельсина вирізаємо з мембран і подрібнюємо цитрусову м’якоть кубиками.
- Натираємо твердий сир на середній тертці.
- Оливки ріжемо тонкою соломкою або невеликими кубиками.
- Починаємо викладати салат шарами:
- 1 шар – примушення сіль, перець, ½ нарізаних білків і майонез;
- 2 шар – жовтки, перець, майонез, сіль;
- 3 шар – ½ частина подрібненої сьомги;
- 4 шар – нарізані оливки;
- 5 шар – залишилася половина рибної нарізки;
- 6 шар – натертий сир і майонез;
- 7 шар – шматочки апельсина;
- 8 шар – білки, що залишилися, майонез, сіль і перець.
Після того, як всі шари будуть акуратно викладені, можна приступати до прикраси блюда. Як їстівних «аксесуарів» виступають оливки, варене перепелине яйце і червона ікра. Прикрашати салат можна як завгодно, все залежить від кулінарної фантазії господині.
Якщо часу для пошаровим подач немає, підготовлені продукти просто змішуємо в творчому безладді.
Як тільки делікатес з морепродукту буде повністю готовий – затягуємо його харчовою плівкою (щоб страва не завітриться) і прибираємо в холодильник на кілька годин, щоб він гарненько просочився.
Поради кухарчука
Домашній посол сьомги
Для салатів з форелі або сьомги краще брати свіжу рибу (але можна і свіжоморожену), це допоможе уникнути придбання залежавшегося або зіпсованого морепродукту.
Посолити ви можете самі в домашніх умовах: очищене від хребет, кісток і шкіри філе обсипати великою кількістю солі і ставите його на пару годин в холодильник.
Через 2 години обмивають рибу водою і все – морепродукт можна використовувати для приготування.
Соус для заправки
Соуси і майонез для заправки також краще використовувати домашні. У них менше консервантів і більше делікатності в смаку.
Обов’язково порадуйте себе і своїх рідних таким блюдом, як салат з солоною або слабосоленої сьомгою. Це більше, ніж смачно, до того ж дуже корисно. Вибирайте цікавий рецепт і готуйте із задоволенням блюдо справжніх монархів.
Смачного!