Салат з рибою по-монастирськи – страва для гурманів. Готувати його нескладно, а смак дивовижний. Допустимі варіації в рецептурі, вибирайте улюблену версію!
Риба, гриби, моркву і цибулю – це ті продукти, які в російських монастирях були, як правило, в достатку. Майонез, швидше за все, з’явився в рецепті як більш пізня «мирська» добавка. Ми готували і їли цей салат і з купленої в магазині тріски, і з свіжозловленої щуки, і з майонезом і без нього, і зі свіжими лісовими грибами, і з сушеними, і з покупними печерицями. Ви можете перепробувати всі варіанти і вибрати свій улюблений. Фотографії до цього рецепту були зроблені, коли ми готували «міський» варіант риби по-монастирськи, всі продукти були з магазину. Підготувати необхідні інгредієнти (зварити рибу, покласти моркву, обсмажити гриби) можна напередодні того дня, коли ви збираєтеся готувати рибу по-монастирськи, і поставити на ніч у холодильник.
Потрібно:
- Риба (якщо купувати, то краще тріску або пікшу, ми воліємо у вигляді філе, якщо ловити – прекрасна свіжа щука, в принципі підійде будь-яка біла риба) – близько 0,8 кілограма
- Гриби свіжі (печериці теж годяться) – 600-700 грамів, або гриби сушені – близько 150-200 грамів
- Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина
- Моркву – близько 0,5 кілограма
- Рослинне масло – близько 6-7 столових ложок (якщо хочете салат без майонезу – збільшіть кількість масла на 2-3 ложки)
- Майонез – близько 300-400 грамів (ми воліємо легкий, з жирністю до 30 %, але вибір за вами)
- сіль
- Перець чорний мелений
Приготування:
Сиру моркву почистити, обрізати кінчики і натерти на крупній тертці.
Цибулину очистити і дрібно порізати. У глибоку сковороду (сотейник) влити 3 столові ложки рослинної олії, коли масло розігріється, висипати в сковороду нарізану цибулю і пасерувати (обсмажувати) його на сильному вогні / нагріванні, помішуючи, кілька хвилин.
Коли цибулю на сковороді почне міняти колір золотистий, викласти в сковороду терту моркву, посолити (1 чайна ложка солі без гірки), трохи поперчити, додати 0,5 склянки води, все ретельно перемішати.
Накрити сковороду кришкою, коли вміст сковороди почне кипіти, зменшити нагрів до невеликого і тушкувати моркву під кришкою ще приблизно 15 хвилин. Після цього кришку зі сковороди зняти і на сильному нагріванні, помішуючи морква, дожаривать ще хвилин 5 (наше завдання на цьому етапі – дочекатися, коли з сковороди випаруються залишки води). Коли вся вода википить, вимикаємо плиту, готову моркву перекладаємо в миску і охолоджуємо.
Печериці (свіжі гриби) потрібно вимити, при необхідності очистити і нарізати на невеликі шматочки (орієнтуємося на обсяг 1,5-2 см3). У розігріту глибоку сковороду (сотейник) влити 3-4 столові ложки рослинної олії і викласти туди печериці (свіжі гриби). Посоліть гриби (приблизно третина столової ложки солі) і трохи поперчіть, перемішайте. Накрийте сковороду кришкою і на сильному рівні нагріву обсмажуйте гриби.
Через кілька хвилин гриби «віддадуть» воду, і, коли ця вода в сковороді закипить (це станеться хвилин через 5), зменшіть нагрів до невеликого і смажте гриби під кришкою близько 20 хвилин. Потім зніміть кришку і, додавши вогонь, помішуючи, витратьте ще хвилин 5, щоб вся рідина з сковороди випарувалася. Зверніть увагу, що гриби сильно втратили в обсязі, це нормально. Готові гриби покладіть в глибоку тарілку і дайте їм охолонути.
Якщо ви використовуєте сушені гриби, їх потрібно заздалегідь замочити на 4-5 годин (можна на ніч), прокип’ятити (5 хвилин після закипання), відкинути на друшляк, потім порізати на невеликі шматочки і обсмажити на рослинному маслі (не так довго, як свіжі гриби, кілька хвилин).
Рибу (якщо це не філе) почистити, розрізати на великі шматки і відварити (докладно про те, як це зробити, ми вже писали, ви можете подивитися тут).
Зварену рибу дістати з води і дати їй охолонути.
Руками розібрати рибу на невеликі шматочки для салату, ретельно вибираючи дрібні кісточки.
Далі беремо салатник з плоским дном або плоске блюдо і викладаємо туди половину риби. Злегка приминаем рибу ложкою, щоб шар був більш щільним.
Промазуємо шар риби майонезом.
На шар риби викладаємо половину обсмажених грибів, розрівнюємо, змащуємо майонезом.
Викладаємо половину обсмаженого моркви з цибулею, розрівнюємо і приминаем шар ложкою.
Змащуємо шар моркви майонезом.
Повторюємо всі верстви ще раз в тому ж порядку: риба – гриби – морква, зверху змащуємо майонезом. Салат з рибою по-монастирськи готовий, можна подавати на стіл.
Нагадуємо вам, що змазування майонезом можна і пропустити, але смак буде трохи інший і риба може виявитися сухуватою, не забудьте при обсмажуванні моркви і грибів трохи збільшити кількість рослинної олії, а робити шари в салатнику в цьому випадку краще, поки складові страви ще теплі.