Салат з рибою по-монастирськи

Салат з рибою по-монастирськи – страва для гурманів. Готувати його нескладно, а смак дивовижний. Допустимі варіації в рецептурі, вибирайте улюблену версію!

Салат з рибою по-монастирськи на тарілціРиба, гриби, моркву і цибулю – це ті продукти, які в російських монастирях були, як правило, в достатку. Майонез, швидше за все, з’явився в рецепті як більш пізня «мирська» добавка. Ми готували і їли цей салат і з купленої в магазині тріски, і з свіжозловленої щуки, і з майонезом і без нього, і зі свіжими лісовими грибами, і з сушеними, і з покупними печерицями. Ви можете перепробувати всі варіанти і вибрати свій улюблений. Фотографії до цього рецепту були зроблені, коли ми готували «міський» варіант риби по-монастирськи, всі продукти були з магазину. Підготувати необхідні інгредієнти (зварити рибу, покласти моркву, обсмажити гриби) можна напередодні того дня, коли ви збираєтеся готувати рибу по-монастирськи, і поставити на ніч у холодильник.

Потрібно:

  • Риба (якщо купувати, то краще тріску або пікшу, ми воліємо у вигляді філе, якщо ловити – прекрасна свіжа щука, в принципі підійде будь-яка біла риба) – близько 0,8 кілограма
  • Гриби свіжі (печериці теж годяться) – 600-700 грамів, або гриби сушені – близько 150-200 грамів
  • Цибуля ріпчаста – 1 велика цибулина
  • Моркву – близько 0,5 кілограма
  • Рослинне масло – близько 6-7 столових ложок (якщо хочете салат без майонезу – збільшіть кількість масла на 2-3 ложки)
  • Майонез – близько 300-400 грамів (ми воліємо легкий, з жирністю до 30 %, але вибір за вами)
  • сіль
  • Перець чорний мелений

Приготування:

Салат з рибою по-монастирськи : натерти морквуСиру моркву почистити, обрізати кінчики і натерти на крупній тертці.

Салат з рибою по-монастирськи: пасеруємо цибулюЦибулину очистити і дрібно порізати. У глибоку сковороду (сотейник) влити 3 столові ложки рослинної олії, коли масло розігріється, висипати в сковороду нарізану цибулю і пасерувати (обсмажувати) його на сильному вогні / нагріванні, помішуючи, кілька хвилин.

Салат з рибою по-монастирськи: викладаємо моркву в сковородуКоли цибулю на сковороді почне міняти колір золотистий, викласти в сковороду терту моркву, посолити (1 чайна ложка солі без гірки), трохи поперчити, додати 0,5 склянки води, все ретельно перемішати.

Салат з рибою по-монастирськи: тушкувати моркву під кришкоюНакрити сковороду кришкою, коли вміст сковороди почне кипіти, зменшити нагрів до невеликого і тушкувати моркву під кришкою ще приблизно 15 хвилин. Після цього кришку зі сковороди зняти і на сильному нагріванні, помішуючи морква, дожаривать ще хвилин 5 (наше завдання на цьому етапі – дочекатися, коли з сковороди випаруються залишки води). Коли вся вода википить, вимикаємо плиту, готову моркву перекладаємо в миску і охолоджуємо.

Салат з рибою по-монастирськи: обсмажуємо грибиПечериці (свіжі гриби) потрібно вимити, при необхідності очистити і нарізати на невеликі шматочки (орієнтуємося на обсяг 1,5-2 см3). У розігріту глибоку сковороду (сотейник) влити 3-4 столові ложки рослинної олії і викласти туди печериці (свіжі гриби). Посоліть гриби (приблизно третина столової ложки солі) і трохи поперчіть, перемішайте. Накрийте сковороду кришкою і на сильному рівні нагріву обсмажуйте гриби.

Салат з рибою по-монастирськи: гриби готовіЧерез кілька хвилин гриби «віддадуть» воду, і, коли ця вода в сковороді закипить (це станеться хвилин через 5), зменшіть нагрів до невеликого і смажте гриби під кришкою близько 20 хвилин. Потім зніміть кришку і, додавши вогонь, помішуючи, витратьте ще хвилин 5, щоб вся рідина з сковороди випарувалася. Зверніть увагу, що гриби сильно втратили в обсязі, це нормально. Готові гриби покладіть в глибоку тарілку і дайте їм охолонути.

Якщо ви використовуєте сушені гриби, їх потрібно заздалегідь замочити на 4-5 годин (можна на ніч), прокип’ятити (5 хвилин після закипання), відкинути на друшляк, потім порізати на невеликі шматочки і обсмажити на рослинному маслі (не так довго, як свіжі гриби, кілька хвилин).

Салат з рибою по-монастирськи: рибу відваритиРибу (якщо це не філе) почистити, розрізати на великі шматки і відварити (докладно про те, як це зробити, ми вже писали, ви можете подивитися тут).

Салат з рибою по-монастирськи: зварену рибу остудитиЗварену рибу дістати з води і дати їй охолонути.

Салат з рибою по-монастирськи: руками розібрати рибу на шматочкиРуками розібрати рибу на невеликі шматочки для салату, ретельно вибираючи дрібні кісточки.

Салат з рибою по-монастирськи: викладаємо в салатник половину рибиДалі беремо салатник з плоским дном або плоске блюдо і викладаємо туди половину риби. Злегка приминаем рибу ложкою, щоб шар був більш щільним.

Салат з рибою по-монастирськи: промазуємо шар риби майонезомПромазуємо шар риби майонезом.

Салат з рибою по-монастирськи: викладаємо половину грибівНа шар риби викладаємо половину обсмажених грибів, розрівнюємо, змащуємо майонезом.

Салат з рибою по-монастирськи: викладаємо половину морквиВикладаємо половину обсмаженого моркви з цибулею, розрівнюємо і приминаем шар ложкою.

Салат з рибою по-монастирськи: змащуємо морква майонезомЗмащуємо шар моркви майонезом.

Салат з рибою по-монастирськи: повторити всі шари ще разПовторюємо всі верстви ще раз в тому ж порядку: риба – гриби – морква, зверху змащуємо майонезом. Салат з рибою по-монастирськи готовий, можна подавати на стіл.

Нагадуємо вам, що змазування майонезом можна і пропустити, але смак буде трохи інший і риба може виявитися сухуватою, не забудьте при обсмажуванні моркви і грибів трохи збільшити кількість рослинної олії, а робити шари в салатнику в цьому випадку краще, поки складові страви ще теплі.