Навесні особливо хочеться відчути смак літа, похрумтіти свіжими овочами, відчути, як вітамінний коктейль вливається в тіло. У цьому нам допоможе салат з китайської капусти, відомої також під назвою «пекінська», рецепти страв з якої ви знайдете в нашій статті. Вона хороша тим, що з соковитих листя можна створити практично будь-який салатний мікс, доповнюючи його відвареної курячої грудкою, корнішонами або корейською морквою.
Розглянемо спочатку найлегші і дієтично варіанти салатів з цього хрусткого овоча.
Капуста з огірком і оливками
Нам знадобиться 300 г китайської капусти, середній огірок, зелений або червоний солодкий перець і, за бажанням, кілька оливок.
- Капусту не обов’язково промивати, просто знімаємо верхні листки і ріжемо їх поперек скибочками близько 3 – 4 мм шириною. Складаємо їх в салатник, подсаливаем і разом з крупинками солі розминаємо долонею, щоб капуста трохи дала сік.
- Огірок при необхідності очищаємо від шкірки і ріжемо на скибочки, також шаткуємо очищений від насіння і плодоніжки перець.
- Якщо вирішили додати оливки, виймаємо 3-4 шт. з банки і даємо їм стекти, потім нарізаємо на половинки.
Заправляти такий салат можна чим завгодно на ваш вибір: рослинним маслом, майонезом, домашнім йогуртом без добавок або приготуємо спеціальну кефірну заправку.
кефірна заправка
- Для заправки розмішати в 3 ст.л. кефіру 2,5% жирності суміш прованський трав або додамо окремо базилік, запашний перець і сухий часник.
- Злегка подсаливаем, додаємо ½ ч.л. гірчиці і добре взболтиваем.
Наливаємо її в салат, перемішуємо і даємо настоятися.
Салат з редискою і мигдалем
Цей салат виходить дуже пікантним і незвичайним.
- Нарізаємо поперек 3 – 4 великих листа овоча, складаємо в салатник і трохи розминаємо з сіллю.
- 4-5 свіжих редис моєму губкою, ріжемо на дрібні шматочки і з’єднуємо з капустою.
- 150 г замороженого зеленого горошку відтає і втручається в салат.
- 70 г мигдалю подрібнюємо в блендері, але не в борошно, а залишаємо великі шматочки для смаку. Змішуємо подрібнені горіхи з мускатним і запашним перцем. Посипаємо сумішшю салат і приступаємо до приготування заправки.
яєчна заправка
Відварюємо 1 куряче яйце круто. Білок прибираємо, а жовток розтираємо виделкою, підливаючи до нього йогурт або сметану – всього 2 ст.л.
Додаємо для аромату і кольору паприку, солимо, всипаємо 1/3 ч.л цукру, добре перемішуємо і заливаємо салат.
Даємо йому постояти 10 – 15 хвилин, і подаємо! Смачна і корисна закуска готова.
Салат з китайської капусти з зеленню
Нам знадобляться різні види зелених овочів. Якщо вони заморожені їхні досить просто розморозити – вони вже стануть м’якими, якщо беремо сирі, відварюємо 10 – 15 хвилин після закипання в підсоленій воді.
- 3 – 4 качана брюссельської капусти розбираємо на суцвіття.
- 150 – 200 г брокколі нарізаємо на четвертинки.
- 150 г стручкової квасолі розморожуємо (відварюється перед заморожуванням) або відварюємо свіжу.
- 1 великий огірок ріжемо на дольки.
- 3 – 4 листи китайської капусти шаткуємо на скибочки товщиною 3 мм. Все перемішуємо.
Заправку готуємо також з яєчним вареним жовтком. Подрібнюємо його, як і в попередньому рецепті, додаємо 2 ч.л. хрону (беремо звичайний магазинний в баночці), 1 ст.л. сметани або йогурту, солимо, збовтуємо і додаємо в салат.
Все перемішуємо, даємо постояти буквально 7 – 10 хвилин і подаємо!
Салат з китайської капусти з куркою
Всім, хто любить страви більш щільні в якості закуски або бажає замінити салатом цілий вечерю, добре підійдуть м’ясні інгредієнти, які поєднуються з овочами. Це і смачно, і корисно!
У цей салат можна додавати варене філе, приготоване на пару або копчене в залежності від ваших уподобань.
Нам знадобиться:
- 200 г м’яса,
- 300 г капусти,
- 1 свіжий огірок,
- 1 стебло цибулі-порею,
- 125 г баночка кукурудзи.
Приготування
- Курку відварюємо або з уже готовою знімаємо шкірку і нарізаємо на невеликі шматочки.
- Капусту, цибулю порей і огірок шаткуємо, як зазвичай, з кукурудзи зливаємо рідину, все змішуємо.
Часникова олія
В якості заправки можна використовувати звичайний майонез, а можна приготувати часникове масло. Для цього наливаємо 50 мл оливкової олії в окремий посуд, додаємо туди 1 зубчик часнику, пропущений через давилку, сіль, базилік, ½ ч.л лимонного соку, все добре збовтувати.
Поливаємо сумішшю салат, перемішуємо і подаємо, давши постояти, щоб м’ясо просочилося, але не занадто довго, інакше огірки дадуть зайвий сік і блюдо раскиснет.
Капуста + телятина + авокадо
- 200 г телячої вирізки відварюємо до готовності з цілою цибулиною і 1 лавровим листом. Виймаємо і даємо охолонути, потім нарізаємо на дрібні брусочки.
- 4 – 5 листів капусти шаткуємо, як зазвичай.
- Стиглий авокадо – він повинен бути м’яким і легко чиститься, очищаємо від шкірки і нарізаємо на середнього розміру скибочки – дрібні розповзуться в страві.
- 1 огірок ріжемо на дольки і додаємо до решти інгредієнтів.
Все перемішуємо і заправляємо майонезом. Любителі легких заправок можуть приготувати суміш з ½ ч.л. оцту, 1 ст.л. оливкової або рафінованої соняшникової олії, дрібка солі і ½ ч.л. цукру. Все це збовтуємо і заливаємо салат.
Поради кухарчуком
Якщо віддаєте перевагу більш пікантні смаки, замініть дієтично телятину шинкою або копченим м’ясом, так салат вийде більш насиченим. У цьому випадку незалежно від того, яку виберете заправку, збризніть порізане м’ясо лимонним соком, перед тим, як вмішувати його до решти інгредієнтів.
Салат з сухариками
Якщо з’єднати капусту, відварене філе, томати черрі з часниковими грінками вийде справжній «Цезар». Можна приготувати його, а можна зробити дещо більш незвичайне!
- Відварюємо в підсоленій воді 200 г стручкової квасолі, тримаємо її після закипання не довше 10 хвилин і залишаємо остигати в друшляку або великому ситі.
- 200 г курячого філе запікаємо цілком у духовці при 220 ° С без фольги або кришки, просто обмазавши маслом, посипавши сіллю і спеціями – нам знадобиться рум’яна кірочка.
- При цій же температурі запікаємо грінки: нарізаємо на кубики 1 на 1 см скибочку білого хліба, подсаливаем його, присмачуємо спеціями і розкладаємо на промасленим деку. Через 4-5 хвилин перевертаємо шматочки, щоб вони порумянілісь і просочилися маслом з іншого боку. Готові залишаємо остигати.
- Шаткуємо 4-5 листів китайської капусти поперек, злегка розминаємо руками з сіллю.
- Дрібно рубаємо на кільця ½ світлої частини цибулі порею.
- Овочі змішуємо, заправляємо рослинною олією з додаванням чорного перцю і паприки.
- Курку нарізаємо на великі тонкі скибочки, розкладаємо поверх зелені, скроплюємо оливковою олією і лимонним соком.
Посипаємо сухариками, подаємо. Хрусткий салат готовий!
Салат з вершковою заправкою
Звичайно, обійти увагою чудове поєднання сирів з соковитими капустяним листям ніяк не можна! Додавши тертий або рубаний на скибочки сир в будь-який з перерахованих вище страв, ми зробимо його тільки краще і багатше, це ясно. Але що якщо приготувати спеціальну сирну заправку?
Змішаємо порізану як зазвичай капусту – 200 г, 1 рубаний огірок, ½ кислого зеленого яблука і 150 г розмороженого зеленого горошку в одному посуді і займемося заправкою.
Приготування заправки
- 1/3 ст. кефіру або йогурту наливаємо в чашу блендера, туди ж відправляємо зубчик часнику (для вірності його можна порубати на четвертинки) і 70 – 80 г блакитного сиру.
Поради кухарчуком
Найкраще взяти саме сир з цвіллю – його пряний солоний смак відмінно підкреслить соковиті солодкуваті овочі.
- Все збиваємо до однорідності, підсипає ½ ч.л. сухого базиліка або 1 ст.л. свіжого рубаного. Знову подрібнюємо, щоб маса стала однорідною.
Заливаємо нею салат і відразу ж подаємо. Відмінна частування готово!
Яєчний салат з китайської капусти з сиром
- Відварюємо круто 3 яйця, важливо протримати їх у воді після закипання не менше 15 хвилин, щоб жовток не потік. Потім охолоджуємо їх, чистимо і ріжемо на дрібні кубики.
- 4 листа капусти шаткуємо, 2 середніх помідора нарізаємо на скибочки, змішуємо з яйцями, заправляємо рослинною олією, змішаним з лимонним соком або йогуртом з травами. Перемішуємо.
- 70 – 80 г сиру нарізаємо на сирорізки великими листами і розкладаємо поверх зелені. У цьому рецепті сир краще не терти, щоб він не загубився серед інших інгредієнтах.
Салати з китайської капусти виходять дуже корисними і смачними, а вже рецептів їх можна придумати безліч! Пробуйте, насолоджуйтеся і діліться в коментарях своїми кулінарними відкриттями, друзі!