Морепродукти – улюблений компонент багатьох вишуканих страв не тільки в країнах, розташованих на березі океанів і морів. У всьому світі салат з кальмарів, консервованих в тому числі, користується незмінною популярністю і в домашньому меню, і в меню фешенебельних ресторанів. Головна гастрономічна цінність морепродуктів – їх універсальна сполучуваність з овочами, багатьма фруктами, а також з м’ясом, грибами і рибою.
Кальмар – дуже доступний продукт в наших торгових мережах. Щоб не возитися з розморожуванням і правильним відварюванням цього морепродукту, ми часто вважаємо за краще використовувати в салатах аналог консервований. Рецепти салатів з молюсками вражають різноманітністю, і ви навіть легко можете створити свій власний!
Салати з морепродуктами – відмінне частування для романтичної вечері, оскільки всі вони – афродизіаки, здатні активізувати життєдіяльність всієї дітородної системи людини. Крім цього, поліпшується настрій і прибуває енергія. Тому страви з натуральним білком морських молюсків будуть корисні для всіх їдців за столом. Кому завадить енергійність?
Ми поділимося з вами рецептом дивовижного за своїми смаковими якостями салату з консервованими кальмарами! Впевнені, що одного разу пригостивши своїх гостей або коханого (кохану) цим кулінарним шедевром, вони стануть вважати вас майстром нестандартної кулінарії. Давайте готувати!
Рецепт середземноморського салату
Складові
- Кальмари консервовані – 500 г або 2 банки + –
- Оливки без кісточок сорту Каламата – 1/3 склянки + –
- Сік свіжого лимона – 2 ст. л. + –
- Оцет винний червоний – 1 ст. л. + –
- Оливкова олія – 80 мл + –
- Томати черрі – 350 г + –
- Часник – 1 зубчик + –
- Лук червоний невеликого розміру – 1 шт. + –
- Сіль – 1/2 ч. Л. + –
- Чорний перець мелений – 1/4 ч. Л. + –
- Селера черешкова – 2 стебла + –
- Петрушка свіжа або суха – стакан цілих листя + –
Приготування
- Кальмари викладаємо з банок на паперовий рушник, обсушуємо і нарізаємо тонкою соломкою. Висипаємо нарізку в зручному просторому посуд, куди будемо класти всі інші компоненти нашого салату з консервованих кальмарів.
- Червоний цибулю розрізаємо навпіл і шаткуємо тонюсенькой соломкою. Викладаємо її в окрему миску. Оцет, часник, оливкова олія, мелений перець, сік лимона і сіль з’єднуємо в одне ціле і збиваємо вінчиком. Заливаємо цим маринадом лушпиння соломку, даємо постояти в спокої 5 хвилин.
- Оливки «Каламата» без кісточки розрізаємо навпіл уздовж плоду.
- Часник тиснемо плоскою стороною леза ножа, рубаємо дрібно.
- Помідорчики розрізаємо на четвертинки або половинки – в залежності від їх розміру, а стебла селери – соломкою поперек волокон. Відправляємо підготовлену нарізку інгредієнтів в посуд з кальмарами, перемішуємо компоненти 2-мя салатним ложками.
- Салатик подсаливаем за смаком, додаємо при бажанні перець мелений, зверху викладаємо мариновану цибулю і поливаємо заправкою, в якій маринувався цибулю. Закриваємо готовий салат кришкою і злегка кілька разів струшуємо.
- Стебла петрушки видаляємо, залишаючи тільки свіжі листочки. Відкриваємо посуд і посипаємо цими листочками наше блюдо. Закриваємо вже не кришкою, а плівкою і розміщуємо в холодильнику.
Цей салат стане справжнім шедевром, якщо вже готову страву ви охолодіть протягом 8-10 годин, періодично злегка струшуючи посуд з вмістом, дозволяючи ароматів і смаків якісно змішуватися. Перед подачею до столу, температуру салату слід довести до кімнатної (за 1 годину мінімум).
Для цього божественного салату з кальмарів необхідно ретельно вибрати всі інгредієнти. Вони повинні бути свіжими і красивими. Корисність страви в значній мірі залежить і від правильного вибору консервованого продукту.
Як правильно вибирати консервовані кальмари
- Перше, на що направте погляд, – термін зберігання. Якщо термін реалізації продукції довше 15 місяців, то в маринад додані хімічно агресивні консерванти. Не купуйте такі консерви!
- Ще один важливий момент – час вилову цих океанських мешканців. Найкорисніші для здоров’я і делікатесні за смаком кальмари ті, що були виловлені в квітні і жовтні.
Якщо дата виготовлення консервованого продукту збігається з цим сезоном, то сировина була свіжим або охолодженим. Якщо ж дата виготовлення показує інші сезони, значить, продукція була виготовлені із замороженої сировини, що неодмінно позначиться на його смакових якостях.
- Чим менше розмір тушки, тим ніжніше м’ясо. Причому, м’ясо гігантських морських головоногих гірчить, часто має незвичайний запах.
- Уважно вивчіть інформацію виробника. Перевагу віддавайте технології консервування сирого продукту. В цьому випадку молюски піддаються термічній обробці тільки один раз, зберігають свої корисні властивості, гарний світло-рожевий або кремовий колір і ніжність смаку.
- Сірий колір продукту говорить про порушення технології або про те, що при виробництві було використано заморожене сировину. М’ясо заморожених молюсків шарується і розпадається на волокна. Смачної страви з таким компонентів не приготуєш!
Наш салат з консервованими кальмарами, рецепт якого ми з таким задоволенням передали в ваші руки, здивує всіх присутніх за столом своїм середземноморським колоритом і впізнається південним ароматом і наповненням!