Після тріумфальної появи олів’є в світі кулінарії, багато ресторанів стали навперебій пропонувати відвідувачам аналоги цієї страви.
Одним з таких плагіатних частувань став салат «Столичний», а точніше його класичний рецепт з куркою, адже на сьогоднішній день і це блюдо має безліч варіантів. Взагалі саме столичний салат ми готуємо кожен новий рік, просто називаємо його по-іншому, адже ця версія аля-олів’є найбільш доступна для наших гаманців.
Хто придумав салат «Столичний»
Поява «Столичного» салату мало шлях довжиною більш ніж на півстоліття. Після того, як в 80-х роках 19 століття Люсьєн Олів’є забрав із собою в могилу таємницю свого салату, багато кухаря Російської Імперії, а після революції і радянські, шукали рецепт легендарного страви.
В процесі кулінарних експериментів народжувалося безліч нових закусок, і так рік за роком, поки від оригінального «олів’є» не залишився лише майонез, корнішон і горошок.
Однак в 1930-х роках шеф-кухар ресторану «Москва» Іван Іванов постарався відновити рецепт справжнього олів’є, і в результаті вийшов абсолютно новий салат, який назвали «Столичний». За класичним рецептом до складу цієї закуски входили:
- Дичина (рябчик) – 100 г;
- Свіжий огірочок короткий – 1 шт .;
- «Південний» томатний соус – 2 ст.л .;
- Листовий салат – 20 г;
- Зварена «в мундирі» картопля – 1 великий бульба;
- Оливи чорні без кісточок – 20 г;
- Ракове м’ясо варене – 20 г;
- Майонез «Провансаль» – ½ ст .;
- Яйця великі варені – 2 шт .;
- Мариновані огірки дрібні – 20 г;
- Сіль за смаком.
Сьогодні не так легко знайти в магазині рябчиків або іншу дичину, внаслідок чого її замінили доступною куркою, тому сьогодні ми розглянемо рецепти саме з курячим філе.
Класичний «Столичний» салат з куркою, рецепт покрокового приготування
Якщо ви не уявляєте Новий рік без олів’є, але традиційний салат вже не викликає гастрономічного захоплення, то пропонуємо вам приготувати своїми руками на свято цей варіант закуски, використовуючи наш покроковий рецепт. Свіже рішення старого знайомого страви вас приємно і смачно здивує.
Складові
- Курка (філе грудне) – 1 шт .;
- Картопляні бульби – 3 шт .;
- Добірні яйця – 3 шт .;
- Морковина середня – 1 коренеплід;
- Свіжий огірок короткий – 1 шт .;
- Маринований середній огірок – 2 шт .;
- Салатні листя – 5-7 шт .;
- Шейки ракові – 150 г;
- Каперси – 20 г;
- Горох зелений консервований – 1 банка;
- Оливковий майонез – 60 г;
- Соус соєвий – 15 мл;
- Зелень луковая – 20 г;
- Яйце перепілки – 3 шт.
Як вдома готувати салат «Столичний» з куркою по кроках
- Картоплю з морквою, курку і яйця (курячі та перепелині) ставимо відварюватися за різними каструлях. До курячому філе потрібно додати солі за смаком і спеції за бажанням. На отваркі картоплі і моркви (їх можна варити разом) буде потрібно приблизно 20 хвилин, на курку – півгодини, а на яйця не більше 17 хвилин.
- Тим часом нарізаємо свіжий і мариновані огірочки кубиками і пересипаємо в миску.
- Горошок розкриваємо, зливаємо маринад, а самі горошини пересипаємо в миску до огірків і туди ж додаємо каперси.
- Листя салату нарізаємо квадратами 2х2 см або 3х3 см і також пересипаємо до решти інгредієнтів.
- Зварені і охолоджені картопля, моркву і яйця чистимо і кришимо однаковими кубиками зі стороною 7 мм.
- Курячі грудки відокремлюємо від грудної кісточки, після чого нарізаємо філе кубиками, такого ж розміру, як нарізані всі інші інгредієнти.
- Ракові шийки варимо, якщо вони у вас заморожені, або виймаємо з розсолу (якщо ви берете шийки в маринаді), нарізаємо і перекладаємо в салат, залишивши лише 6-8 штучок для прикраси.
- Зелена цибулька нарізаємо під кутом тонкими кільцями і також додаємо до загального складу закуски.
Заправляємо столичний салат майонезом і соєвим соусом, перемішуємо і перекладаємо або в салатник, або за допомогою формувальних кілець порційно на роздавальні тарілки. Прикрашаємо зверху раками і половинками перепелиних яєць.
Домашній вишуканий салат «Столичний» з куркою та креветками
Цей варіант закуски гідний найдорожчих ресторанів, але ми приготуємо його в домашніх умовах з доступних компонентів. Блюдо дуже смачне і прекрасно замінить олів’є на святковому столі.
Складові
- Грудка куряча – 300 г;
- Картопляні бульби середні – 2 шт .;
- Огірки мариновані (корнішони) – 100 г;
- Листовий салат – 50 г;
- Горошок зелений в консервах – ½ банки;
- Яйце категорії «О» – 3 шт .;
- Креветки – 60 г;
- Майонез – 50 г;
- Сметана – 50 г;
- Південний томатний соус – 10 г;
- Оливки чорні без кісточок – 50 г;
- Кропова зелень – 10 г;
- Сіль за смаком.
Як покроково приготувати смачний курячий салат «Столичний» в домашніх умовах
- Курку нарізаємо тонкими брусочками і обсмажуємо з додаванням олії 5-10 хвилин до готовності курки і рум’яності скибочок.
- Картоплю відварюємо 25 хвилин, охолоджуємо, чистимо від шкірки і ріжемо середніми кубиками (0,7 см).
- Мариновані огірки (дрібні) нарізаємо кружечками, товщиною 0,5 см.
- Оливки нарізаємо вздовж на 4 часточки.
- Листовий салат нарізаємо квадратами приблизно 2х2 см.
- Яйця варимо круто близько 15 хвилин, а після того, як вони охолонуть в крижаній воді, чистимо їх і рубаємо кубиком.
- Креветки відварюємо в підсоленій воді 3 хвилини, чистимо від панцира.
- Кріп дрібненько рубаємо ножем.
- Всі нарізані інгредієнти і горошок змішуємо в мисці, залишивши для прикраси кілька скибочок курки, креветки і штук 5 оливок.
- Салат подсаливаем і заправляємо сумішшю з сметани, майонезу і південного соусу.
- Викладаємо столичний салат в салатник або порційно на блюдо, надаючи йому форму кулінарним кільцем.
Прикрашаємо салат скибочками курки, нарізаними поперек тонкими кільцями оливками і креветками.
Сучасний салат «Столичний», рецепт з копченою курячою грудкою
Складові
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Картопля – 2 шт. + –
- Морква – 1 невеликий коренеплід + –
- Огірки солоні бочкові невеликі – 2 шт. + –
- Свіжий огірочок невеликий – 1 шт. + –
- Горошок зелений баночний – 1 банка + –
- Куряче філе копчене – 200 г + –
- Майонез легкий – 120-140 г + –
- Сіль – 1 ч.л. без верху + –
- Лук-ріпка невеликий – 1 шт. + –
Як просто і швидко зробити салат «Столичний» з куркою своїми руками
- Картопля і морквину гарненько моєму від землі і іншого бруду і пилу, після чого прибираємо в поліетиленовий кульок, щільно зав’язуємо вузлом і робимо 2-3 невеликих проколи в плівці. Після цього прибираємо пакет в мікрохвильовку і на повній потужності готуємо овочі 7-10 хвилин.
- Яйця, залиті водою повністю в невеликій каструлі, відварюємо в киплячій воді хвилин 12-13. Якщо ж яйця ви взяли добірні, то на пару хвилин довше. Відповідно для дрібних яєць 2 категорії час слід знизити на пару хвилин.
- Огірки ропні нарізаємо невеликими кубиками з гранню 7 мм, а потім пересипаємо їх в сито і залишаємо так полежати, щоб стік маринад з овоча.
- Свіжий огірочок кришимо точно такими ж кубиками.
- Запечені в мікрохвильовій печі моркву і картоплю, а також зварені круто яйця чистимо і кришимо кубиками (0,7 см).
- Горох з банки пересипаємо на друшляк, щоб стік розсіл, а через 5 хвилин пересипаємо разом з іншими інгредієнтами в об’ємну миску.
- Курку нарізаємо брусочками і домішувати до салату.
- Цибулину чистимо від лушпиння і шаткуємо дрібною крихтою по 0,2 см і засипаємо в салат.
- Тепер залишилося закуску підсолити, залити майонезом і перемішати.
А їхній вигляд, і за рецептом цей столичний салат з куркою виглядає як класичний радянський олів’є. Але копчена курка надає закусці особи смак. Також в такий салат можна додати крабові палички, а копчену курку замінити вареним або обсмаженою філе.