Салат «Генеральський», рецепт з куркою

салат
Святкове застілля просто неможливо уявити без холодних закусок, а й найулюбленіші страви хочеться іноді урізноманітнити.

Якщо традиційні олів’є і оселедець під шубою вже приїлися, тоді приготуйте салат «Генеральський», рецепт з куркою гідний найвищих кулінарних звань. Ситний, яскравий і смачний, з легкої солодкістю буряків, гостротою редьки і соковитістю м’яса – він сміливо може зайняти місце в центрі банкетного столу.

У найпопулярніших страв рідко буває всього одна версія приготування, адже кожна господиня намагається додати щось своє. Так, салат «Генеральський» або «Мій генерал», як його ще називають, роблять з куркою, яловичиною, мовою і навіть копченостями.

Одні додають яблуко, інші – обсмажені гриби, але основа завжди незмінна – це буряк, картопля і м’ясо.

Ще одна особливість салату «Генеральський» – в його подачі. Страви з такою назвою просто неможливо сервірувати недбало. Не важливо: чи готуєте ви це блюдо порційно або на всіх гостей відразу, – рівні акуратні шари, змащені майонезом або соусом на його основі, підкреслять урочистість заходу.

Листковий салат «Генеральський»: рецепт для святкової подачі

Складові

  • Куряче м’ясо – 500 г + –
  • Яйця курячі – 2 шт. + –
  • Картопля – 2 шт. + –
  • Морква – 2 шт. + –
  • Буряк – 2-3 шт. + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
  • Редька чорна – 1 шт. + –
  • Яблуко кисло-солодке – 1 шт. + –
  • Майонез – за смаком + –
  • Сметана – за смаком + –
  • Сіль – за смаком + –
  • Спеції – для бульйону + –
  • Зелень – для прикраси + –

Салат «Генеральський» з куркою: покроковий рецепт

Для початку приготуємо класичну версію салату «Мій генерал» з редькою. Саме її гострий смак настільки пізнаваний, що багато в чому визначив назву закуски.

Звертаємо увагу, що салату рекомендується дати кілька годин, щоб настоятися, тому краще готувати його напередодні свята.

Відварюємо і нарізаємо необхідні салатні компоненти

  • Курку промиваємо, кладемо в каструлю відповідного розміру і заливаємо холодною водою. Для салату вибираємо ту частину птиці, яка більше подобається: філе грудки, стегно, гомілку або все разом. Ставимо на сильний вогонь і доводимо до кипіння.
  • Коли вода закипить, зменшуємо потужність до помірної і шумівкою знімаємо піну, що утворилася. Потім додаємо спеції і овочі, як для звичайного бульйону. Ми залишаємо на плиті ще на 30 хвилин.

До курки добре підходять лавровий лист, чебрець, кріп, петрушка, ріпчаста цибуля, морква і селера.

  • Через півгодини солимо за смаком і даємо покипіти ще 20 хвилин. Вимикаємо вогонь і залишаємо остигати прямо в бульйоні.
  • Відварюємо яйця. Кладемо їх в крижану воду, ставимо на сильний вогонь і знімаємо через 7 хвилин після закипання. Відразу перекладаємо в холод, щоб легше було чистити.
  • Готуємо картоплю. Картоплю чистимо, кладемо в холодну воду, солимо за смаком і варимо на середньому вогні до м’якості. Це можна перевірити простим ножем: якщо бульба легко проколоти – значить, він зварився.
  • Точно так же, як і картопля, буряк доводимо до готовності.

Збираємо покроково багатошаровий салат своїми руками

Для збірки салату «Генеральський» зручно скористатися кулінарним кільцем, щоб шари вийшли рівними.

  • Картопля натираємо на крупній тертці. Якщо ми його запікали або вирішили відварити в мундирі, тоді попередньо шкірку потрібно очистити. Укладаємо першим шаром. Зверху розподіляємо трохи майонезу.
  • Редьку очищаємо овощечисткой від грубої шкірки і крупно трьом. Злегка віджимаємо виділився сік, а потім подсаливаем. Перемішуємо зі сметаною і укладаємо на картоплю. Притискаємо руками або виделкою, щоб шари щільно стикалися.
  • Третій шар – курка. Філе нарізаємо на невеликі шматочки. Якщо використовуємо інші частини птиці, то попередньо видаляємо шкіру і витягуємо кісточки. При бажанні, можна злегка посипати чорним меленим перцем. Знову тонкий шар майонезу.
  • Цибулину нарізаємо як можна дрібніше і викладаємо наступним шаром. Він, як і редька, додасть невелику гостроту салату.

Якщо це не бажано, то нарізану цибулю на кілька секунд заливаємо окропом, а потім віджимають.

  • Тепер шар яблука. Видаляємо серцевину і насіння, нарізаємо дрібними кубиками, як і курку. При бажанні, яблуко попередньо можна почистити.
  • Зверху кладемо терту моркву. На відміну від інших салатів, тут використовується сирий овоч – він додасть приємну хрустінку. Знову покриваємо майонезом.
  • Яйця очищаємо і натираємо. Трохи прибираємо в сторону, а основну частину викладаємо на моркву і знову додаємо майонез.
  • Верхній шар – буряк. Трьом її, як і всі інші овочі, і розподіляємо рівним шаром по поверхні салату. Притискаємо, а потім добре змащуємо майонезом.

salat-generalskij-recept-s-kuricej1

  • Прибираємо салат в прохолодне місце і даємо трохи настоятися.
  • Перед приходом гостей прикрашаємо тертим яйцем і зеленню.

Такий салат дуже красиво виглядає в розрізі, а якщо ви робите порційно, то стежте, щоб шари були приблизно однієї товщини і лежали рівно. На відміну від повітряної мімози, кожен компонент в цьому салаті рекомендується злегка утрамбовувати.

Поради до технології приготування салату «Генеральський»

Картопля, курку і буряк можна запекти в духовці у фользі.

  1. Для цього м’ясо і овочі промиваємо і обсушуємо.
  2. Курятину додатково натираємо сіллю, перцем і, при бажанні, травами. Все окремо загортаємо в фольгу.
  3. Духовку розігріваємо до 180 градусів, після чого кладемо туди птицю і овочі на 30 хвилин.
  4. Через півгодини курку виймаємо – вона вже готова, а ось картоплю і буряк залишаємо далі пекти, поки вони не стануть м’якими. Як і при варінні, це перевіряється ножем.

salat-generalskij-recept-s-kuricej5

У такого способу приготування багато переваг. По-перше, не потрібно мити посуд після готування. По-друге, всі продукти запікаються одночасно, а значить, час біля плити помітно скорочується. Плюс до всього картопля і буряк набувають легкий печена аромат.

Салат «Генерал на дачі»: рецепт з куркою і грибами

Є ще одна дуже популярна версія салату «Генеральський» – з грибами і куркою. Жартома його можна назвати «Генерал на дачі», адже він набагато м’якше попереднього, але не менш смачний. Ми також будемо укладати його шарами.

Складові

  • Куряче м’ясо – 500 г;
  • Печериці – 200 г;
  • Картопля – 2 шт .;
  • Яйце – 2 шт .;
  • Сир напівтвердих сортів – 150 г;
  • Морква – 2 шт .;
  • Цибуля – 1 шт .;
  • Буряк – 2 шт .;
  • Майонез – за смаком;
  • Рослинна олія – ​​для смаження;
  • Сіль за смаком;
  • Зелень – для прикраси.

salat-generalskij-recept-s-kuricej3

Як зробити вдома салат «Генерал на дачі» з м’ясом птиці і печерицями

Займаємося варінням і нарізкою продуктів для салату

  • Відваримо або запекти курку, буряк і картопля, як докладно розказано в попередньому варіанті.
  • Відварюємо яйця до готовності.
  • Печериці промиваємо, обсушуємо і нарізаємо тонкими пластинами або кубиками. Якщо є можливість, то можна взяти інші гриби на смак, особливо, коли під рукою є заготовки.
  • На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо гриби на сильному вогні, поки не випарується зайва рідина. Відставляємо сторону остигати.

Збираємо салат «Генерал» власноруч шар за шаром

  • Курку нарізаємо дрібними кубиками.
  • Кожен інгредієнт, крім неї і печериць, необхідно натерти на крупній тертці і послідовно укладати на плоске блюдо відповідного розміру.

Дуже зручно скористатися кулінарним кільцем або інший формочкой.

Всі верстви Промазуємо майонезом:

  1. Перший шар – картопля.
  2. Другий – цибуля.
  3. Третій – курка.
  4. Четвертий – смажені шампіньйони.
  5. П’ятий – морква.
  6. Шостий – сир.
  7. Сьомий – яйця (трохи залишаємо для прикраси).
  8. Верхній – буряк. Її теж зверху добре змащуємо майонезом.
  • Відставляємо салат в прохолодне місце, щоб всі верстви просочилися. Дуже зручно зробити таке блюдо напередодні, щоб звільнити час до приходу гостей. Якщо «Генеральський» салат прибираємо на ніч у холодильник, то попередньо накриваємо його плівкою або пакетом, щоб овочі не заветрівается.
  • Перед приходом гостей дістаємо, прикрашаємо зеленню, залишками тертих яєць і запрошуємо всіх до столу.

salat-generalskij-recept-s-kuricej4

Якщо ви шукали що-небудь новеньке серед холодних закусок, то вважайте, що ідеальний варіант для свята ви вже знайшли. Спробуйте салат «Генеральський», рецепт з куркою нікого не залишить байдужим.

Він стане прекрасним аперитивом перед гарячими стравами, якщо ви влаштовуєте застілля, або може послужити повноцінним вечерею (особливо в зимову пору року), якщо просто хочете побалувати себе чимось смачненьким. Пробуйте і вибирайте свій варіант.

Смачного!