Святкове застілля просто неможливо уявити без холодних закусок, а й найулюбленіші страви хочеться іноді урізноманітнити.
Якщо традиційні олів’є і оселедець під шубою вже приїлися, тоді приготуйте салат «Генеральський», рецепт з куркою гідний найвищих кулінарних звань. Ситний, яскравий і смачний, з легкої солодкістю буряків, гостротою редьки і соковитістю м’яса – він сміливо може зайняти місце в центрі банкетного столу.
У найпопулярніших страв рідко буває всього одна версія приготування, адже кожна господиня намагається додати щось своє. Так, салат «Генеральський» або «Мій генерал», як його ще називають, роблять з куркою, яловичиною, мовою і навіть копченостями.
Одні додають яблуко, інші – обсмажені гриби, але основа завжди незмінна – це буряк, картопля і м’ясо.
Ще одна особливість салату «Генеральський» – в його подачі. Страви з такою назвою просто неможливо сервірувати недбало. Не важливо: чи готуєте ви це блюдо порційно або на всіх гостей відразу, – рівні акуратні шари, змащені майонезом або соусом на його основі, підкреслять урочистість заходу.
Листковий салат «Генеральський»: рецепт для святкової подачі
Складові
- Куряче м’ясо – 500 г + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Картопля – 2 шт. + –
- Морква – 2 шт. + –
- Буряк – 2-3 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Редька чорна – 1 шт. + –
- Яблуко кисло-солодке – 1 шт. + –
- Майонез – за смаком + –
- Сметана – за смаком + –
- Сіль – за смаком + –
- Спеції – для бульйону + –
- Зелень – для прикраси + –
Салат «Генеральський» з куркою: покроковий рецепт
Для початку приготуємо класичну версію салату «Мій генерал» з редькою. Саме її гострий смак настільки пізнаваний, що багато в чому визначив назву закуски.
Звертаємо увагу, що салату рекомендується дати кілька годин, щоб настоятися, тому краще готувати його напередодні свята.
Відварюємо і нарізаємо необхідні салатні компоненти
- Курку промиваємо, кладемо в каструлю відповідного розміру і заливаємо холодною водою. Для салату вибираємо ту частину птиці, яка більше подобається: філе грудки, стегно, гомілку або все разом. Ставимо на сильний вогонь і доводимо до кипіння.
- Коли вода закипить, зменшуємо потужність до помірної і шумівкою знімаємо піну, що утворилася. Потім додаємо спеції і овочі, як для звичайного бульйону. Ми залишаємо на плиті ще на 30 хвилин.
До курки добре підходять лавровий лист, чебрець, кріп, петрушка, ріпчаста цибуля, морква і селера.
- Через півгодини солимо за смаком і даємо покипіти ще 20 хвилин. Вимикаємо вогонь і залишаємо остигати прямо в бульйоні.
- Відварюємо яйця. Кладемо їх в крижану воду, ставимо на сильний вогонь і знімаємо через 7 хвилин після закипання. Відразу перекладаємо в холод, щоб легше було чистити.
- Готуємо картоплю. Картоплю чистимо, кладемо в холодну воду, солимо за смаком і варимо на середньому вогні до м’якості. Це можна перевірити простим ножем: якщо бульба легко проколоти – значить, він зварився.
- Точно так же, як і картопля, буряк доводимо до готовності.
Збираємо покроково багатошаровий салат своїми руками
Для збірки салату «Генеральський» зручно скористатися кулінарним кільцем, щоб шари вийшли рівними.
- Картопля натираємо на крупній тертці. Якщо ми його запікали або вирішили відварити в мундирі, тоді попередньо шкірку потрібно очистити. Укладаємо першим шаром. Зверху розподіляємо трохи майонезу.
- Редьку очищаємо овощечисткой від грубої шкірки і крупно трьом. Злегка віджимаємо виділився сік, а потім подсаливаем. Перемішуємо зі сметаною і укладаємо на картоплю. Притискаємо руками або виделкою, щоб шари щільно стикалися.
- Третій шар – курка. Філе нарізаємо на невеликі шматочки. Якщо використовуємо інші частини птиці, то попередньо видаляємо шкіру і витягуємо кісточки. При бажанні, можна злегка посипати чорним меленим перцем. Знову тонкий шар майонезу.
- Цибулину нарізаємо як можна дрібніше і викладаємо наступним шаром. Він, як і редька, додасть невелику гостроту салату.
Якщо це не бажано, то нарізану цибулю на кілька секунд заливаємо окропом, а потім віджимають.
- Тепер шар яблука. Видаляємо серцевину і насіння, нарізаємо дрібними кубиками, як і курку. При бажанні, яблуко попередньо можна почистити.
- Зверху кладемо терту моркву. На відміну від інших салатів, тут використовується сирий овоч – він додасть приємну хрустінку. Знову покриваємо майонезом.
- Яйця очищаємо і натираємо. Трохи прибираємо в сторону, а основну частину викладаємо на моркву і знову додаємо майонез.
- Верхній шар – буряк. Трьом її, як і всі інші овочі, і розподіляємо рівним шаром по поверхні салату. Притискаємо, а потім добре змащуємо майонезом.
- Прибираємо салат в прохолодне місце і даємо трохи настоятися.
- Перед приходом гостей прикрашаємо тертим яйцем і зеленню.
Такий салат дуже красиво виглядає в розрізі, а якщо ви робите порційно, то стежте, щоб шари були приблизно однієї товщини і лежали рівно. На відміну від повітряної мімози, кожен компонент в цьому салаті рекомендується злегка утрамбовувати.
Поради до технології приготування салату «Генеральський»
Картопля, курку і буряк можна запекти в духовці у фользі.
- Для цього м’ясо і овочі промиваємо і обсушуємо.
- Курятину додатково натираємо сіллю, перцем і, при бажанні, травами. Все окремо загортаємо в фольгу.
- Духовку розігріваємо до 180 градусів, після чого кладемо туди птицю і овочі на 30 хвилин.
- Через півгодини курку виймаємо – вона вже готова, а ось картоплю і буряк залишаємо далі пекти, поки вони не стануть м’якими. Як і при варінні, це перевіряється ножем.
У такого способу приготування багато переваг. По-перше, не потрібно мити посуд після готування. По-друге, всі продукти запікаються одночасно, а значить, час біля плити помітно скорочується. Плюс до всього картопля і буряк набувають легкий печена аромат.
Салат «Генерал на дачі»: рецепт з куркою і грибами
Є ще одна дуже популярна версія салату «Генеральський» – з грибами і куркою. Жартома його можна назвати «Генерал на дачі», адже він набагато м’якше попереднього, але не менш смачний. Ми також будемо укладати його шарами.
Складові
- Куряче м’ясо – 500 г;
- Печериці – 200 г;
- Картопля – 2 шт .;
- Яйце – 2 шт .;
- Сир напівтвердих сортів – 150 г;
- Морква – 2 шт .;
- Цибуля – 1 шт .;
- Буряк – 2 шт .;
- Майонез – за смаком;
- Рослинна олія – для смаження;
- Сіль за смаком;
- Зелень – для прикраси.
Як зробити вдома салат «Генерал на дачі» з м’ясом птиці і печерицями
Займаємося варінням і нарізкою продуктів для салату
- Відваримо або запекти курку, буряк і картопля, як докладно розказано в попередньому варіанті.
- Відварюємо яйця до готовності.
- Печериці промиваємо, обсушуємо і нарізаємо тонкими пластинами або кубиками. Якщо є можливість, то можна взяти інші гриби на смак, особливо, коли під рукою є заготовки.
- На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії і обсмажуємо гриби на сильному вогні, поки не випарується зайва рідина. Відставляємо сторону остигати.
Збираємо салат «Генерал» власноруч шар за шаром
- Курку нарізаємо дрібними кубиками.
- Кожен інгредієнт, крім неї і печериць, необхідно натерти на крупній тертці і послідовно укладати на плоске блюдо відповідного розміру.
Дуже зручно скористатися кулінарним кільцем або інший формочкой.
Всі верстви Промазуємо майонезом:
- Перший шар – картопля.
- Другий – цибуля.
- Третій – курка.
- Четвертий – смажені шампіньйони.
- П’ятий – морква.
- Шостий – сир.
- Сьомий – яйця (трохи залишаємо для прикраси).
- Верхній – буряк. Її теж зверху добре змащуємо майонезом.
- Відставляємо салат в прохолодне місце, щоб всі верстви просочилися. Дуже зручно зробити таке блюдо напередодні, щоб звільнити час до приходу гостей. Якщо «Генеральський» салат прибираємо на ніч у холодильник, то попередньо накриваємо його плівкою або пакетом, щоб овочі не заветрівается.
- Перед приходом гостей дістаємо, прикрашаємо зеленню, залишками тертих яєць і запрошуємо всіх до столу.
Якщо ви шукали що-небудь новеньке серед холодних закусок, то вважайте, що ідеальний варіант для свята ви вже знайшли. Спробуйте салат «Генеральський», рецепт з куркою нікого не залишить байдужим.
Він стане прекрасним аперитивом перед гарячими стравами, якщо ви влаштовуєте застілля, або може послужити повноцінним вечерею (особливо в зимову пору року), якщо просто хочете побалувати себе чимось смачненьким. Пробуйте і вибирайте свій варіант.
Смачного!