Рослинна олія

Рослинна олія
Безсумнівно, що рослинна олія, що використовується в кулінарії найчастіше, – це масло насіння соняшнику. Отримують його, в основному, способом холодного віджиму. Після преса отримане масло очищають від органічних домішок або рафінують.

Соняшникова олія має багатий склад жирних кислот: лінолева (46-62%); олеїнова (24-40%); пальмітинова (3,5-6,4%); стеаринова (1,6-4,6%); ліноленова (до 1%); миристиновая і арахінова. Воно також містить дуже високий відсоток важливого антиоксиданту альфа-токоферолу (віт. Е) – 46-60 мг в 100 г масла. Наприклад, в оливковій олії токоферолу менше 5%.

Крім вітаміну Е, продукт багатий на вітаміни А, D і F.

Рослинні масла не містять холестерину за своїм походженням, тому підкреслення виробниками «без холестерину» – це всього лише маркетинговий хід для збуту продукції. Але соняшникова олію здатне виводити холестерин шляхом зв’язування холестеролу в складні ефіри.

rastiteljnoe-maslo

Ліноленова і лінолева ненасичені жирні кислоти, які ще мають назву омега-6 і омега-3-ненасичені кислоти, які не синтезуються організмом людини, тому їх вкрай необхідно включати в харчовий раціон. Дані речовини необхідні для нормальної життєдіяльності клітинних структур – мембран клітин і субклеток.

Олія соняшникова застосовується нами для заправки салатів, обсмажування продуктів, для домашнього приготування майонезів та інших заправок. У харчовій промисловості його використовують при виробництві кулінарних жирів (маргарин та ін.) І консервів.

калорійність

100 г соняшникової олії – 899 ккал

Як вибрати якісний продукт

Рафінована (очищене) і дезодорована олія найкраще застосовувати для смаження і приготування гарячих страв. Обсмажувати продукти при високих температурах в нерафінованій олії – не рекомендується, оскільки в цьому випадку в ній утворюються канцерогени та інші токсичні речовини.

Нерафінована маслечко соняшнику корисно вживати в сирому вигляді: як заправок салатів або в складі холодних соусів. Його краще купувати на ринку у власників приватних маслоробок. Це найкорисніший продукт.

При виборі масла дивіться на дно пляшки – осаду бути не повинно! Осад свідчить про активні окислювальних процесах. Таке масло віддає гіркотою і сильно піниться при нагріванні. Не купуйте також так зване «смажене» масло: воно шкідливо для здоров’я і в ньому всі корисні речовини зруйновані!

В супермаркетах нерафіновану олію оманливе красиве. Дуже часто його дезодорують і додають барвники для привабливого зовнішнього вигляду.

Як зберігати соняшникову олію

Масло насіння соняшнику слід зберігати в скляній тарі темного кольору. Пластикові пляшки – небезпечний варіант зберігання! Не можна зберігати продукт при денному світлі і в теплі. Найкраще місце – холодильник.

Якщо в пляшку з маслом всипати чайну ложку солі (повареної), то це продовжить термін його зберігання.