Є страви, назви яких викликають у нас бурхливе виділення шлункового соку! Одними з таких страв є шашлики з грибів, приготовані на мангалі або грилі, які завжди вітаються з криками «Ура!». Пікніки на дачі або на природі – і без страв з красивою скоринкою і приголомшливим ароматом багаття?
Гриби – дуже популярний і затребуваний продукт з високими поживними властивостями і гастрономічним якостям. Крім того, за вмістом білків і енергетичної цінності він цілком порівнянний з м’ясними стравами. Тому страви з них, та ще й на шампурах, виходять не тільки дієтичними і корисними, а й дуже смачними!
Найбільш затребуваними на пікніках грибочки – печериці. Вони мають приємний смак і тонким ароматом. Їх можна їсти навіть в сирому вигляді, але частіше їх все ж термічно обробляють. Але білі гриби або підберезники, маслюки на мангалі або грилі – особливий шик і краса! Така смакота кожному припаде до душі!
Шашличок «Дачний»
Складові
- Гриби (можна взяти або печериці, або лісові) – 500 г + –
- Майонез – для маринування + –
- Перець – за смаком + –
- Часник – за смаком + –
- Зелень – улюблена + –
- Сіль – за смаком + –
Приготування
Для шампурів дрібні грибочки не годяться (незручно нанизувати), тому краще взяти великі і свіжі.
- Печериці протираємо, складаємо в каструлю, перчимо, солимо і додаємо майонез. Останній може бути будь-якої марки і консистенції, але найсмачніше шашлик з грибів виходить, якщо соус рідкий.
- Печериці залишаємо маринуватися в суміші майонезу солі і перцю всю ніч, але якщо немає стільки часу, то вистачить і пари годин.
- Смажимо гриби на шампурах, як і звичайний шашлик, підрум’янюючи на мангалі. Подаємо до столу з соусом з майонезу, часнику і зелені.
Пікантні гриби на шампурах
Складові
- Оливкова олія – 4 ст. л. + –
- Печериці – 1 кг + –
- Соєвий соус – 2 ст. л. + –
- Чорний перець – 1 ч. Л. + –
- Сіль – 1 ч. Л. + –
- Хмелі-сунелі – 1 ч. Л. + –
Приготування
Ця страва виходить дуже ароматним і пряним, а процес приготування – зовсім не складний.
Можна при бажанні взяти інші приправи і спеції, які більше подобаються, але головне, щоб їх було достатньо, інакше гриби на мангалі вийдуть недостатньо пряними.
- Грибочки попередньо обтирає вологою серветкою або обережно моєму.
- Змішуємо маринад з оливкового масла, соєвого соусу, сіллю, приправами і перцем. Заливаємо їм майбутній шашлик і залишаємо приблизно на 2 години.
- Смажимо над розжареним вугіллям або готуємо на грилі протягом 5 хвилин.
Рецепт грибів на мангалі з вершковим маслом
Складові
- Печериці – 1 кг + –
- Сіль – за смаком + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Перець і спеції – за смаком + –
Приготування
Блюдо виходить дуже апетитним і рум’яним. Воно прикрасить будь-яку заміську вечірку або пікнік. При бажанні можна приготувати гриби на грилі, а не в мангалі: результат вийде приблизно таким же. Шашлик із грибів виходить дуже поживним, але його можна подавати і як додаткове блюдо до м’яса або салату.
- Обтирає грибочки вологою серветкою або моєму в холодній воді.
- Печериці після цього посипаємо сіллю і перцем, а під капелюшки викладаємо розм’якшене масло (воно має бути по консистенції як паста).
- Готуємо гриби на мангалі протягом 15 хвилин, поки вони добре не підрум’яняться.
Рецепти з травами і часником
Складові
- Великі печериці – 600-700 г + –
- Великий помідор – 1 шт. + –
- Пряні трави – за смаком + –
- Рослинна олія – 50 г + –
- Вода очищена – 50 г + –
- Оцет – 1 ч. Л. + –
- Часник – 4 зубчики + –
- Сіль – за смаком + –
Приготування
Для цієї страви рекомендується брати будь-які трави, але краще всього декількох видів, наприклад, кервель, кріп, естрагон, кінзу, базилік, петрушку або інші. З ними печериці на шампурах виходять особливо ароматними. Дуже добре взяти багато різних видів трав, але якщо такої можливості немає, то варто звернути увагу на базилік і кінзу: вони додадуть страві пікантні нотки краще, ніж кріп. Гриби на грилі або мангалі потрібно готувати не більше 15 хвилин, але маринуватися їх краще залишити на кілька годин.
- Печериці очищаємо від плівок і проколюємо в декількох місцях зубочисткою. До них додаємо масло, часник, оцет, воду, нарізані трави, нарізаний помідор і сіль. Ми залишаємо на 2 години.
- Нанизуємо печериці на шампур і підрум’янюємо над вугіллям 10 хвилин або трохи більше, якщо вони дуже великі за розміром.
Печериці можна відмочувати у воді, інакше вони вберуть рідина і втратять свій смак. Досить просто обполоснути їх або протерти, щоб видалити бруд.
Чи не прожаренние або сирі не становлять небезпеки і мають досить приємний смак, тому боятися зняти з мангала шашлики занадто рано не варто.
Ароматна корочка на продуктах, отримана на справжньому вогні і свіжому повітрі, ні з чим незрівняне задоволення! Тому рецепти шашликів з грибів на мангалі або грилі просто зобов’язані бути присутніми у Вашому кулінарному арсеналі!