У старих куховарських книгах по корисного харчування можна відшукати дивно прості варіанти смачних універсальних страв для всієї родини. Так, куряча запіканка, приготовлена своїми руками в духовці з фаршу і вермішелі з рум’яною сирною скоринкою, стане для багатьох справжнім кулінарним відкриттям. Експериментуючи з базовим переліком продуктів, наприклад, додаючи гриби або овочі, можна отримати безліч цікавих варіантів цього частування.
Традиційно запіканками називають страви з базових і сполучних продуктових компонентів. Якщо за основу використовувати зварені макарони, доповнивши її м’ясним прошарком і закріпивши яєчно-молочної або вершковою заливкою, отримаємо ситний макаронник.
Якщо ж скласти в невелику форму-кокотницу філе птиці, додати туди спасерувати цибулю і грибну нарізку, а зверху присипати сирної крихтою і запекти, отримаємо смачний жульєн.
Пропонуємо спробувати приготувати своїми руками кілька варіантів запіканки з філе курки в духовці.
Покроковий рецепт класичного макаронника з курячим м’ясом
Для того, щоб блюдо добре тримало форму і не розпадалося, великі трубчасті макарони краще залишити для супу, а італійські спагетті – для подачі з соусом.
Для запікання ідеально підійде плоска локшина або тонка «павутинка» з твердих сортів пшениці.
Складові
- Макарони (локшина) – 250 г;
- Філе курки – 250 г;
- Яйця курячі великі – 1 шт .;
- Лук середнього розміру – 1 шт .;
- Сіль кам’яна – за смаком;
- Манна крупа – 2 ст.л .;
- Масло соняшнику (без запаху) – 3 ст.л .;
- Насіння льону і кунжуту – 1 ч.л .;
- Перець мелений чорний – щіпка.
Як приготувати смачну запіканку з вермішелі з куркою в духовці
- Почнемо з відварювання макаронних виробів. Для цього візьмемо невелику каструлю і заповнимо її водою наполовину. Підсолити, відправимо на вогонь.
- Коли вода закипить, опустимо в неї наші макарони і, зробивши вогонь тихіше, дочекаємося, коли вони стануть майже м’якими.
- Виймаємо майже готову основу для запіканки, заливаємо холодною водою і зціджувати її, відкинувши локшину на друшляк або сито – основа готова.
- Куряче м’ясо теж обов’язково промиваємо, паперовим або лляним рушником видаляємо зайву вологу, промакнув його, і ріжемо як можна дрібніше.
- У толстодонную сковороду ллємо 2 ст.л. масла, підігріваємо і викладаємо рубане філе.
- Прожарюємо до білястого, додаємо дрібно посічену цибулину, заправляємо перцем.
- Тримаємо на вогні, помішуючи, до тих пір, поки цибуля не стане прозорим.
- Включаємо духовку, щоб прогрівалася, і починаємо формувати наш макаронний пиріг. Дно форми промазуємо маслом, посипаємо його манкою.
- У остигнула локшину вводимо сире яйце, все добре вимішуємо, ділимо масу на дві рівні частини.
- Одну з них кладемо в форму, розрівнюємо.
- Далі викладаємо м’ясо з цибулею, а в кінці – другу частину суміші макаронів і яєць.
- Зверху присипаємо вермішелевий пиріг насінням і відправляємо в духовку. Час запікання при 180 градусах – близько 20 хвилин.
Готове частування розкладати порційно по тарілках потрібно тільки тоді, коли воно трохи охолоне. Подавати можна з салатом зі свіжих овочів або улюбленим соусом.
Куряча запіканка з грибами в духовці
Складові
- Куряче філе – 0,5 кг + –
- Печериці – 200 г + –
- Сметана – 300 г + –
- Цибуля ріпчаста – 1 середній овоч + –
- Болгарський перець – 1 плід + –
- Зелена цибуля – 1 пучок + –
- Твердий сир – 150 г + –
- Оливкова олія – 2 ст.л. + –
- Сіль – за смаком + –
Як зробити своїми руками улюблену запіканку з курки в духовці
- Обмивання м’ясо, нарізаємо його гострим ножем на скибки товщиною 1,5 см.
- Кожен загортаємо в плівку і злегка відбиваємо, щоб розм’якшити волокна.
- Форму для випічки встеляли кулінарним пергаментом, зверху промазуємо маслом.
- Кладемо на дно відбиті шматочки курячого м’яса, присаливаем їх.
- Чистимо гриби, цибулю та нарізаємо печериці – тонкими пластинами, цибулю-ріпку – півкільцями не товще 2 мм, лушпиння зелень – не дуже дрібно.
- Змішуємо цибулю та гриби і обсмажуємо в 1 ст.л. масла всього 2-3 хвилини під кришкою, щоб тільки злегка притомленим.
- Переміщаємо піджарку в глибоку посудину, заливаємо сметаною, присаливаем і перемішуємо.
- Далі її потрібно викласти рівномірним шаром на куряче філе.
- Зверху прикрашаємо ароматний шар перцем, видаливши з нього середину, обмив і нарізавши максимально тонкою соломкою.
- Перед відправкою форми в духовку посипаємо її вміст сирної крихтою.
Час запікання – 30-40 хвилин при мінімальному вогні. Подавати частування рекомендуємо, посипавши його свіжою зеленню кропу. Свіжа овочева нарізка теж буде дуже до речі.
Секрети найсмачнішою запіканки з курячого фаршу в духовці
- Базовий варіант класичного макаронника можна доповнювати нескінченно, експериментуючи з продуктовим поєднанням і технологією приготування.
Наприклад, до філе птиці, яке ми розмістимо між шарами варених макаронів, можна додати грибну піджарку з глив або морквяно-цибулевий мікс. Кружечки свіжих томатів теж будуть цілком доречні, зробивши нашу запіканку більш соковитою.
- Якщо задумали спекти макаронник, локшину для нього важливо не переварити. Виймати її з води потрібно за пару хвилин до повного розм’якшення і гарненько промити в холодній воді.
- Одна з найчастіших помилок при готуванні запіканок – додавання великої кількості яєць для надійного скріплення продуктів воєдино. В результаті запіканка вийде занадто жорсткою.
- Для різноманітності в якості м’ясної начинки можна використовувати варене філе, подрібнене блендером або на м’ясорубці з підсмаженою цибулею.
- Щоб частування вийшло більш калорійним, замість сметани в соус для заливки можна класти майонез, а м’ясо брати не з грудної частини, а з стегенець.
- Цікаве кулінарне рішення – введення сиру в блюдо не в якості присипання, а як один з базових інгредієнтів. Щоб сирний смак супроводжував кожен шматочок запіканки, його, потерши, рекомендуємо змішувати з макаронної основою, як в першому випадку, або ввести в цибульний-грибну піджарку, як в іншому.
Прагнучи харчуватися збалансовано, зовсім не обов’язково зводити щоденне меню до вареного знежиреному м’яса і пропарений овочам. Дізнавшись, як приготувати смачно курячу запіканку, в домашній духовці легко можна створити справжній кулінарний шедевр. Покуштувати його будуть раді і дорослі члени сім’ї, і дітвора. Так що, готуйте з урахуванням добавки!