Рецепт запіканки з куркою в духовці

kurinaya-zapekanka-v-duxovke
У старих куховарських книгах по корисного харчування можна відшукати дивно прості варіанти смачних універсальних страв для всієї родини. Так, куряча запіканка, приготовлена ​​своїми руками в духовці з фаршу і вермішелі з рум’яною сирною скоринкою, стане для багатьох справжнім кулінарним відкриттям. Експериментуючи з базовим переліком продуктів, наприклад, додаючи гриби або овочі, можна отримати безліч цікавих варіантів цього частування.

Традиційно запіканками називають страви з базових і сполучних продуктових компонентів. Якщо за основу використовувати зварені макарони, доповнивши її м’ясним прошарком і закріпивши яєчно-молочної або вершковою заливкою, отримаємо ситний макаронник.

Якщо ж скласти в невелику форму-кокотницу філе птиці, додати туди спасерувати цибулю і грибну нарізку, а зверху присипати сирної крихтою і запекти, отримаємо смачний жульєн.

Пропонуємо спробувати приготувати своїми руками кілька варіантів запіканки з філе курки в духовці.

Покроковий рецепт класичного макаронника з курячим м’ясом

Для того, щоб блюдо добре тримало форму і не розпадалося, великі трубчасті макарони краще залишити для супу, а італійські спагетті – для подачі з соусом.

Для запікання ідеально підійде плоска локшина або тонка «павутинка» з твердих сортів пшениці.

Готуємо макаронник в фаршем курки в духовці

Складові

  • Макарони (локшина) – 250 г;
  • Філе курки – 250 г;
  • Яйця курячі великі – 1 шт .;
  • Лук середнього розміру – 1 шт .;
  • Сіль кам’яна – за смаком;
  • Манна крупа – 2 ст.л .;
  • Масло соняшнику (без запаху) – 3 ст.л .;
  • Насіння льону і кунжуту – 1 ч.л .;
  • Перець мелений чорний – щіпка.

Як приготувати смачну запіканку з вермішелі з куркою в духовці

  1. Почнемо з відварювання макаронних виробів. Для цього візьмемо невелику каструлю і заповнимо її водою наполовину. Підсолити, відправимо на вогонь.
  2. Коли вода закипить, опустимо в неї наші макарони і, зробивши вогонь тихіше, дочекаємося, коли вони стануть майже м’якими.
  3. Виймаємо майже готову основу для запіканки, заливаємо холодною водою і зціджувати її, відкинувши локшину на друшляк або сито – основа готова.
  4. Куряче м’ясо теж обов’язково промиваємо, паперовим або лляним рушником видаляємо зайву вологу, промакнув його, і ріжемо як можна дрібніше.
  5. У толстодонную сковороду ллємо 2 ст.л. масла, підігріваємо і викладаємо рубане філе.
  6. Прожарюємо до білястого, додаємо дрібно посічену цибулину, заправляємо перцем.
  7. Тримаємо на вогні, помішуючи, до тих пір, поки цибуля не стане прозорим.
  8. Включаємо духовку, щоб прогрівалася, і починаємо формувати наш макаронний пиріг. Дно форми промазуємо маслом, посипаємо його манкою.
  9. У остигнула локшину вводимо сире яйце, все добре вимішуємо, ділимо масу на дві рівні частини.
  10. Одну з них кладемо в форму, розрівнюємо.
  11. Далі викладаємо м’ясо з цибулею, а в кінці – другу частину суміші макаронів і яєць.
  12. Зверху присипаємо вермішелевий пиріг насінням і відправляємо в духовку. Час запікання при 180 градусах – близько 20 хвилин.

Готове частування розкладати порційно по тарілках потрібно тільки тоді, коли воно трохи охолоне. Подавати можна з салатом зі свіжих овочів або улюбленим соусом.

Куряча запіканка з грибами в духовці

Рецепт запіканки з курочкою і грибами в духовці

Складові

  • Куряче філе – 0,5 кг + –
  • Печериці – 200 г + –
  • Сметана – 300 г + –
  • Цибуля ріпчаста – 1 середній овоч + –
  • Болгарський перець – 1 плід + –
  • Зелена цибуля – 1 пучок + –
  • Твердий сир – 150 г + –
  • Оливкова олія – ​​2 ст.л. + –
  • Сіль – за смаком + –

Як зробити своїми руками улюблену запіканку з курки в духовці

  1. Обмивання м’ясо, нарізаємо його гострим ножем на скибки товщиною 1,5 см.
  2. Кожен загортаємо в плівку і злегка відбиваємо, щоб розм’якшити волокна.
  3. Форму для випічки встеляли кулінарним пергаментом, зверху промазуємо маслом.
  4. Кладемо на дно відбиті шматочки курячого м’яса, присаливаем їх.
  5. Чистимо гриби, цибулю та нарізаємо печериці – тонкими пластинами, цибулю-ріпку – півкільцями не товще 2 мм, лушпиння зелень – не дуже дрібно.
  6. Змішуємо цибулю та гриби і обсмажуємо в 1 ст.л. масла всього 2-3 хвилини під кришкою, щоб тільки злегка притомленим.
  7. Переміщаємо піджарку в глибоку посудину, заливаємо сметаною, присаливаем і перемішуємо.
  8. Далі її потрібно викласти рівномірним шаром на куряче філе.
  9. Зверху прикрашаємо ароматний шар перцем, видаливши з нього середину, обмив і нарізавши максимально тонкою соломкою.
  10. Перед відправкою форми в духовку посипаємо її вміст сирної крихтою.

Час запікання – 30-40 хвилин при мінімальному вогні. Подавати частування рекомендуємо, посипавши його свіжою зеленню кропу. Свіжа овочева нарізка теж буде дуже до речі.

Секрети найсмачнішою запіканки з курячого фаршу в духовці

  • Базовий варіант класичного макаронника можна доповнювати нескінченно, експериментуючи з продуктовим поєднанням і технологією приготування.

Наприклад, до філе птиці, яке ми розмістимо між шарами варених макаронів, можна додати грибну піджарку з глив або морквяно-цибулевий мікс. Кружечки свіжих томатів теж будуть цілком доречні, зробивши нашу запіканку більш соковитою.

  • Якщо задумали спекти макаронник, локшину для нього важливо не переварити. Виймати її з води потрібно за пару хвилин до повного розм’якшення і гарненько промити в холодній воді.

Як смачно приготувати запіканку з вермішелі з куркою

  • Одна з найчастіших помилок при готуванні запіканок – додавання великої кількості яєць для надійного скріплення продуктів воєдино. В результаті запіканка вийде занадто жорсткою.
  • Для різноманітності в якості м’ясної начинки можна використовувати варене філе, подрібнене блендером або на м’ясорубці з підсмаженою цибулею.
  • Щоб частування вийшло більш калорійним, замість сметани в соус для заливки можна класти майонез, а м’ясо брати не з грудної частини, а з стегенець.
  • Цікаве кулінарне рішення – введення сиру в блюдо не в якості присипання, а як один з базових інгредієнтів. Щоб сирний смак супроводжував кожен шматочок запіканки, його, потерши, рекомендуємо змішувати з макаронної основою, як в першому випадку, або ввести в цибульний-грибну піджарку, як в іншому.

Прагнучи харчуватися збалансовано, зовсім не обов’язково зводити щоденне меню до вареного знежиреному м’яса і пропарений овочам. Дізнавшись, як приготувати смачно курячу запіканку, в домашній духовці легко можна створити справжній кулінарний шедевр. Покуштувати його будуть раді і дорослі члени сім’ї, і дітвора. Так що, готуйте з урахуванням добавки!