Рецепт тюфтельок з курячого фаршу нескладний, тефтелі виходять м’якими, ніжними, доводяться до готовності в духовці, а соус надає їм чудовий аромат і пікантний смак.
Скажемо кілька слів про те, що таке тефтелі в принципі. Це страва з м’ясного фаршу, в якому, можуть також бути присутнім рис, хліб, панірувальні сухарі (ми пропонуємо вам зробити тефтелі з рисом). Роблять тефтелі зазвичай у формі невеликих кульок, рідше – котлеток різними способами: смажать, тушкують в соусі, запікають, готують на пару (ми будемо обсмажувати і запікати під соусом). Ми, як зазвичай, вказуємо кількість продуктів на велику «порцію їжі», у нас виходить 24-26 тефтелек. Ви можете ділити все на два або на три.
Потрібно:
- Фарш курячий – 1,4 кілограма (краще, звичайно, змолоти куряче філе самим, але і готовий не виключається)
- Рис – 1,5 склянки (сухий крупи до варіння)
- Цибуля ріпчаста – 2 великі цибулини або 3 середнього розміру
- Яйця курячі – 3 штуки
- Часник – 4-5 великих зубчиків
- Борошно пшеничне – 3-4 столові ложки
- Сіль поварена – приблизно 2,5 чайних ложки фарш і близько 0,5 столової ложки при варінні рису
- Перець чорний мелений – за смаком, ми перчимо трохи
- Масло рослинне – трохи для обсмажування цибулі та тюфтельок, кілька столових ложок
- Маргарин або вершкове масло – трохи, грамів 10-15, щоб змастити форму для запікання
- Сир (будь-який твердий) – близько 200 грамів
- Зелень свіжа (кріп, петрушка, будь-яка ваша улюблена) – при бажанні посипати готову страву зверху.
Потрібно для соусу:
- Соєвий соус – 3 столові ложки
- Сметана – 3 столові ложки з гіркою», щедро, можна відразу 200 г
- Гірчиця – 3 чайні ложки (у нас гірчиця «Російська»), теж можна «з гіркою»
- Кип’ячена вода (холодна) – 6 столових ложок
Приготування:
Спочатку треба зварити рис до готовності у великій кількості води (якщо раптом ви не знаєте, як це робити, подивіться тут, варіант 2 у зазначеному рецепті, рослинне масло при варінні в цьому випадку не додаємо, рис можна не промивати і не замочувати). Зварений рис потрібно остудити.
Ріпчасту цибулю очистити і дрібно нарізати.
Часник очистити і нарізати тоненькими пластиками поперек зубчиків.
Сковороду розігріти, налити на дно трохи рослинного масла (1-1,5 столові ложки) викласти туди нарізану цибулю і часник одночасно і обсмажити їх до золотистого кольору.
У фарш додаємо обсмажені цибулю і часник, перемішуємо, додаємо остиглий рис, яйця (попередньо перемішавши жовтки і білки), борошно, сіль перець. Все перемішуємо до стану однорідної маси. Зауважимо, що рису в тюхтельки виходить майже стільки ж, скільки і фаршу, – це нормально.
Руками, змоченими холодною водою (залиште тоненьку цівку води текти з крану, щоб змочувати руки кілька разів, інакше фарш буде липнути до рук), ліпимо тефтелі. Можна у формі кульок, можна, як ми, робити подобу котлет (ми вибираємо «котлетну форму» просто тому, що легше і простіше обсмажити котлети з двох сторін, як кульку з усіх боків, багато разів його повертаючи). Викладаємо тефтелі на сильно розігріту сковороду (краще з товстим дном, не алюмінієву), в яку влили рослинне масло так, щоб покрити дно сковороди тонким шаром (перегляньте наш відео-рецепт!). І смажимо на сильному вогні / нагріванні, спочатку з одного боку, до появи золотистої скоринки (у нас це займає 3-4 хвилини).
Перевертаємо тефтелі і обсмажуємо з іншого боку теж до золотистої скоринки приблизно стільки ж часу. Ще раз звертаємо вашу увагу: якщо ви зліпили тефтелі кульками – їх потрібно повернути кілька разів, щоб вони обжарились з усіх боків і не розвалилися потім в процесі доведення до готовності.
Обсмажені тюфтельки знімаємо зі сковороди, додаємо, якщо потрібно, трохи рослинної олії, ліпимо і обсмажуємо наступну порцію тюфтельок – і так, поки не закінчиться фарш.
Готуємо соус: змішуємо сметану, соєвий соус, гірчицю і кип’ячену воду.
Форму для запікання або глибоке деко змащуємо маргарином або маслом і викладаємо туди обсмажені тюфтельки. У нас тюфтельок було багато, і довелося викласти їх «бочком» частково один на одного. Якщо у вас порція менше, а форма досить велика, краще, щоб тефтелі один на одного «не наїжджали».
Поливаємо тефтелі у формі змішаних нами соусом.
Сир натираємо на тертці і посипаємо тертим сиром тефтелі зверху.
Запікаємо тефтелі в духовці, розігрітій до 200 градусів (середній рівень нагріву), хвилин 15-20. За цей час сир розплавиться, змішається з соусом, а тефтелі ще більше підрум’яняться.
загалом-то, на цьому рецепт тюфтельок і закінчується. Витягаємо тефтелі з форми, розкладаємо по тарілках, поливаємо залишками соусу, стекшего з них у форму, посипаємо, якщо хочемо, свіжою дрібно нарізаною зеленню і їмо з апетитом. Оскільки в наших тюхтельки багато рису, їх можна подавати і без гарніру, але можна і з пюре, макаронами, відварною або смаженою картоплею, зі свіжими або тушкованими овочами.
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: