Таїланд – одне з найпопулярніших місць відпочинку у російських туристів, і всі відвідують його зазвичай приходять в захват від місцевої кухні. Курка по-тайськи в кисло-солодкому соусі – один з тих рецептів, який багато мандрівників, повернувшись на батьківщину, намагаються повторити у себе вдома. Ми навчимо вас готувати це чудове блюдо, у смаку якого приємно поєднуються гострота, солодкість і невелика кислинка.
Тайська і китайська кисло-солодка курка: в чому відмінності
Спочатку рецепт приготування курки в такому незвичайному соусі з’явився в Китаї. Але заповзятливі тайці навчилися робити це блюдо по-своєму.
Насправді, відмінності в цих двох варіаціях мінімальні: в китайському соусі присутні пагони бамбука, а в тайському способі їх замінює устричний соус.
Також є невеликі відмінності і в спеціях: якщо в Китаї віддають перевагу імбиру, кунжуту і очеретяному цукру, то в тайської кухні кухарі часто обходяться звичайним цукром і перчиком чилі.
Курка по-тайськи в кисло-солодкому соусі, покроковий рецепт
Складові
- Куряче філе – 300 г + –
- Болгарський перець – 2 шт. + –
- Морква – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. + –
- Ананас консервований – 2-3 шайби + –
- Помідори – 1 шт. + –
- Огірки – 0,5 шт. + –
- Цибуля зелена – 1 пучок + –
- Часник – 3 зубки + –
- Соєвий соус – 1 ст.л. + –
- Устричний соус – 3 ст.л. + –
- Кетчуп томатний – 3 ст.л. + –
- Оцет столовий 5% – 1 ст.л. + –
- Цукор-пісок білий – 1 ст.л. + –
- Борошно пшеничне – 40 г + –
- Рослинна олія – 15 мл + –
- Червоний гіркий перець – за смаком + –
- Картопляний крохмаль – 1 ч.л. + –
- Вода очищена – 2 ст.л. + –
Як приготувати курку в кисло-солодкому соусі по-тайськи
Процес приготування птиці з тайського рецептом можна назвати складним. Найдовше займає нарізка овочів. Але давайте розбиратися покроково.
Крок 1: Готуємо продукти
- Курку нарізаємо на середні шматочки приблизно 2 x 2 сантиметри.
- Болгарський перець очищаємо від насіння і ріжемо великими смужками.
- Моркву чистимо і нарізаємо кружечками.
- Свіжий огірочок теж нарізаємо кружечками або напівколами – як вам більше подобається.
- Помідор розрізаємо на дольки і видаляємо з них насіння, так як зайва волога в цій страві не потрібна.
- Якщо перець чилі у вас свіжий, то відрізаємо від нього невеликий шматочок і подрібнюємо дрібно-дрібно. Якщо чилі мелений – цей крок пропускаємо.
- Ріпчасту, зелена цибуля і часник ріжемо крупно.
- Якщо ананас у нас свіжий – очищаємо його від шкірки, видаляємо жорстку серединку і нарізаємо на великі кубики. Якщо консервований – просто ріжемо кубиками.
Крок 2: Готуємо тайський соус для курки
- У мисочці або глибокій тарілці змішуємо соєвий і устричний соуси.
- Додаємо до них оцет, кетчуп і цукор.
- Все ретельно перемішуємо і поки відставляємо в сторону.
Крок 3: Готуємо курку по-тайськи
- Нарізане куряче філе обвалюють в борошні і викладаємо на розігріту з рослинним маслом сковороду.
- Обсмажуємо курку протягом двох-трьох хвилин, не перемішуючи! Це важливий момент, оскільки особливістю цієї страви є різна обсмажування курки з обох сторін.
- Тепер швидко перевертаємо курячі шматочки, обсмажуємо їх буквально 10-15 секунд і знімаємо зі сковороди на тарілку.
- Якщо масло у вас не сильно підгоріло – можна продовжувати готувати в ньому, або змінити його на свіже. Якщо ми змінили масло, потрібно почекати, поки воно нагріється, якщо немає – продовжуємо готувати.
- Наступний крок – викладаємо на сковороду часник і перець чилі, обсмажуємо їх 10-15 секунд.
- Додаємо на сковорідку ананас, огірок і моркву. Смажимо близько хвилини, постійно помішуючи.
- До овочів зі спеціями викладаємо курку, цибулю і болгарський перець, а потім відразу ж вливаємо заздалегідь підготовлений соус. Смажимо ще хвилину.
- Додаємо в сковороду помідори і, поки вони обсмажуються (30 секунд), швидко змішуємо в будь-якої ємності холодну воду з картопляним крохмалем.
- Тут же вливаємо в сковороду крохмале-водяну суміш – саме вона додасть готовому блюду красивий «глянсовий» вид. Перемішуємо.
- Додаємо зелену цибулю, знову перемішуємо і через хвилину знімаємо блюдо зі сковороди.
Чудова курка по-тайськи в кисло-солодкому соусі готова!
Можна подавати її на стіл з гарніром з відвареного рису. А якщо у вас є горішки кеш’ю – ними можна посипати страву зверху – це додасть йому краси і пікантності.
Виходить дуже смачно, а на вигляд – прямо як в кращому тайському ресторані!