Керуючись принципом, що все нове – це злегка призабуте старе, спробуємо спекти на новий лад всім відомий улюблений бісквіт.
Так, сама звичайна домашня шарлотка з яблуками і легким білковим безе виходить не тільки дивно смачною, але і зовні виглядає досить ефектно. Робиться вона все так само просто, як і класичний пиріг з цієї серії, але виходить набагато ніжніше, і кожен шматочок буквально тане на язиці.
Для тих, хто тільки осягає ази кухарський професії, ми пропонуємо бісквітну «класику» тільки доповнити прошарком зі збитих в круту піну і запечених до кремового відтінку білків.
А ось майстри кулінарної справи зуміють гідно оцінити більш вишуканий варіант улюбленої шарлотки з безе, в якій майже немає борошна, зате багато збитих білків, які в духовці перетворюються в хрустке насолоду!
Класична шарлотка з безе: покроковий фоторецепт
Складові
- Яйця курячі – 6 шт + –
- Борошно пшеничне – 1 склянка + –
- Цукор-пісок білий – 2 склянки + –
- Яблука солодкі – 4 шт + –
- Рослинна олія – 1 ч.л. + –
- Манка – 1 ч.л. + –
Як спекти вдома шарлотку з безе
У переліку продуктів, необхідних для випікання улюблених ласощів, ми вказуємо середня кількість цукру. Якщо покласти в тісто саме стільки, воно вийде солодким, так що немає потреби пересипати яблука цукровим піском, якщо, звичайно, це – не сорт Антонівка.
- Розбиваємо яєчну шкаралупу і акуратно виливаємо яйця в глибоку посудину.
- Туди ж додаємо цукровий пісок.
- Озброївшись міксером, полістиролу, що яйця з цукром (1 склянка). Занадто старатися не потрібно – аби тільки розчинилися солодкі кристали. На це піде 3-4 хвилини.
- Наступний інгредієнт – мука. Її вводити потрібно поетапно, добре промешівая, щоб не допустити утворення грудочок. У підсумку ми отримаємо тісто, за консистенцією нагадує домашню сметану, тобто досить густе.
- Форма для випікання нам знадобиться з високими бортиками, адже пиріг під час перебування в духовій шафі добре підніметься. Її потрібно змастити маслом (силіконова пензлик нам на допомогу!) І присипати сухою манкою. Якщо знайдеться в кухонному шафці жменька сухарів, скористаємося ними, якщо ж вони в дефіциті, манна крупа – заміна цілком рівноцінна.
- Виливаємо в форму половину тестової маси і утапливаем в ній заздалегідь приготовлену нарізку зі свіжих яблук. Якщо шкурка у них не жорстка, то можна її не знімати.
- Залив яблучний шар тестом, відправляємо форму в духовку. Вона на той час вже повинна бути добре натоплена. Зменшуємо вогонь до середнього показника і встановлюємо таймер на 20 хвилин – протягом цього часу дверцята краще не відкривати і не заглядати в надра печі.
- Через 15 хвилин після початку випікання знову беремо в руки міксер. Розбиваємо залишилися 3 яйця, відокремлюємо них білки.
- За допомогою міксера на великих оборотах поступово перетворюємо їх в стійку густу пінку. Тепер можна додати цукор – 6 неповних ложок. Вводимо їх поступово, не перестаючи працювати міксером.
- Оскільки нам потрібна просто солодка білкова маса, як на великодні паски, а міцна стійка піна, доведеться довше попрацювати електричними віночками. Побачивши, що досягли максимального ступеня пенность, міксер вимикаємо.
- Коли пройде 20 хвилин з моменту початку відправки форми в духовку, її виймаємо і на що піднявся, але ще не до кінця пропечений бісквіт викладаємо білковий шар, рівномірно його розподіливши.
- Тепер форму потрібно помістити вище до верхньої нагрівальної панелі (якщо плита старого зразка) або відключити нижню панель.
- Час зарумянивания безе – 10-15 хвилин. Показник його готовності – зарум’янювання і підсихання скоринки.
Коли духовка вже виключена, можна ще кілька хвилин потримати в ній шарлотку.
Витягувати шарлотку з форми потрібно, коли охолоне. Так вона не втратить своєї пишності і не опаде при нарізанні на порційні шматки. Ще теплий бісквіт буде особливо смачний з кулькою ванільного морозива.
Читайте ще схожі записи:
Як приготувати яблучний пиріг з дріжджового тіста
Рецепт пирога шарлотка з яблучками
Оригінальний рецепт ніжною домашньої шарлотки з безе
Складові
- Яйця курячі категорії С0 – 8 шт;
- Цукор – 11 ст.л .;
- Борошно в / с – 4-5 ст.л .;
- Яблуко свіже соковите – 3 плоду;
- Цукор з ароматом ванілі – 1 ч.л .;
- Розпушувач кулінарний – 1 пакетик;
- Олія – 1 ч.л .;
- Сухарі для панірування – 1 ч.л.
Як зробити оригінальну шарлотку з кремом безе
- Помивши яблука, поріжемо їх на пластинки товщиною не більше 2 мм.
- Беремо 5 яєць і, відокремивши білки, перетворюємо їх міксером (швидкість максимум) в стійку пінку. Не перестаючи збивати, по одній вводимо в білкову масу 5 ст.л. звичайного цукру, а також ванільний. Працюємо міксером до розчинення кристалів.
- Тепер по одному введемо жовтки, які чекали своєї черги і знову гарненько зіб’ємо масу. Далі поступово додаємо розпушувач і борошно – не більш, ніж зазначено. В результаті отримаємо дуже легке повітряне тісто, з якого вийде ніжна, майже невагома шарлотка.
- У змащену і присипану сухарями форму (краще всього використовувати роз’ємну) виливаємо третину пенообразного тесту, зверху обережно, щоб не осадити солодку масу, віялом викладаємо яблучну нарізку, потім – знову тісто. Відправляємо форму в розпечену духовку, встановивши температуру на позначці 180 оС. Наша легка шарлотка боїться протягів, тому протягом перших 20 хвилин краще її не турбувати відкриванням дверей.
- У нас залишилося ще 3 яйця. Поділяємо їх на білкову та жовткову частини. Білки збиваємо точно так же, як це робили для тіста: спочатку – без цукру до дуже стійкою пінки, а потім – із солодким піском (6 ст.л. без гірки).
- Приблизно за 5 хвилин до кінця випікання потрібно буде витягти форму з духовки, швидко викласти на добре піднявся і зарум’янений пиріг стійку білкову масу. Розрівнюємо її і відправляємо ємність з пирогом знову в піч.
- До зарумянивания безе нам потрібно буде потримати його там кілька хвилин при температурі не вище 120 ° С. Поки готова шарлотка буде остигати, можна заварити ароматного свіжого чайку.
Хтось найбільше любить тістечка зі збитих і злегка підрум’янених в духовці білків, а інші і дня не можуть прожити без бісквіта. Спечена власноруч ніжна шарлотка з майже невагомим безе – вдалий варіант поєднання двох ласощів. В результаті вийде справжній кондитерський шедевр, зробити який під силу навіть початківцю кулінарові!