Закінчення літа – ще не привід розлучитися з мрією про стрункість, а тому не завадило б дієтичний раціон доповнити гарячими зимовими стравами.
Щоб частування було ситним, і на додаток до всього корисним, смачним і низькокалорійним, – його потрібно готувати з білого м’яса і без масла, кращий приклад – биточки курячі на пару. Таке блюдо воістину універсально, адже воно прекрасно впишеться в ранковий, обідній і вечірній меню, а також відмінно впорається з роллю перекусу.
І ще один жирний плюс до достоїнств парових биточків – вони готуються дуже швидко, буквально за півгодини, більш просте блюдо вам знайти, навряд чи, вдасться.
Биточки курячі на пару: калорійність
Практично будь-яка ефективна дієта пропагує парові страви, і вже тим більше, якщо вони складаються з курки або іншого низькокалорійного високобілкового м’яса. І курячі битки – яскравий тому приклад, проте не можна забувати і про склад фаршу для котлет.
- З додаванням в м’ясну масу пшеничного хліба калорійність биточків збільшується до 146 ккал на 100 грам, і тут не врятує навіть парова обробка. Можна з упевненістю сказати, що від такого вечері якщо і не товстіють, то вже точно не худнуть.
- Замінити хлібобулочні вироби, покликані зробити котлетки пишними, зможуть овочі, наприклад кабачок або гарбуз. В цьому випадку енергетична ємність 100-грамової котлети складе всього 97 ккал.
- Незважаючи на те, що в дієтах картопля не котирується, в курячих биточки їй саме місце. З цим овочем приготовані в домашніх умовах котлетки виходять більш пишні, повітряні, і вже точно не розваляться. Та й з точки зору калорійності проблем не буде: 104 ккал на 100 грам – не так вже й критично.
Парові битки з курки з кабачком
Складові
- Філе курячої грудки – 0,4-0,5 кг + –
- Яйця курячі першої категорії – 1 шт. + –
- Яєчні білки – від 2 яєць + –
- Цукіні – 300 г + –
- Цибуля ріпчаста (дрібний) – 1 шт. + –
- Часник сушений – 1 ч.л. + –
- Сіль кухонна – 1/2 ч.л. + –
- Приправа куряча – 1/2 ч.л. + –
Як приготувати курячі битки на пару
Кабачок – овоч дуже соковитий, і з його додаванням кістлявий окорок може стати водянистим, а самі котлетки – развалистой. У традиційної радянської кулінарії на такий випадок додавали в котлети більше яєць.
В цей покроковий рецепт ми також внесли оригінальні корективи, взявши замість 2-х цілих яєць виключно їх білки, що більш корисно.
- Відокремлене від грудної кісточки філе нарізаємо довільними шматочками, не особливо великими, але і дрібнити не варто, все одно блендер перемолоти м’ясо в кашу.
- Цукіні чистимо від шкірки, і якщо кісточки завеликий, то від них позбавляємося. М’якоть перетираємо на середньої тёрочной насадки, присаливаем і залишаємо пускати соки на 5 хвилин.
- Ріпчасту цибулину ріжемо так, як вам зручно, її ми пізніше теж відправимо в блендер разом з курячим м’ясом.
- Тепер беремо об’ємну чашку блендера і завантажуємо в неї м’ясо, цибулю, сухий часник, сіль, приправу і одне ціле яйце. Пробиваємо всі інгредієнти до отримання рівномірної фаршевих маси хвилини дві на максимальній швидкості.
- Тепер перекладаємо підготовлений фарш в миску, туди ж додаємо віджаті від виділеного соку кабачки, з’єднуємо їх активним перемішуванням, періодично відбиваючи фарш об стінки миски.
- У нас залишилися білки. Їх ми з додаванням щіпки солі збиваємо міксером до максимально щільної піни, після чого акуратно лопаткою вводимо до складу фаршу, намагаючись не зруйнувати легкість білків, але максимально ретельно їх перемішавши з основним котлетним складом.
- Фарш готовий, і тепер ми можемо наліпити биточки. Руки змочуємо у воді, відокремлюємо від фаршу невеликий шматочок, трохи менше тенісного м’яча, і скочується його в трохи сплюснутий кульку.
- Сформовані биточки укладаємо в пароварку, і включаємо її на 25 хвилин.
Парові курячі битки з грибами
Биточки, як відомо, можуть готуватися не тільки з м’яса, але і з різними добавками. Класичне поєднання курки і грибів завжди успішно, адже так блюдо набуває зовсім інший смак, більш насичений і багатий.
Складові
- Філе куряче безкісткове (з грудки) – ½ кг;
- Свіжі гриби – 0,4 кг;
- Картопля великий – 1 шт .;
- Яйце – 1 шт .;
- Цибуля ріпчаста – 1 невелика головка;
- Мускат сушений (мелений) – 1 щіпка;
- Сушений кріп – 1 ч.л .;
- Перцева суміш – ½ ч.л .;
- Сіль дрібна «Екстра» – 2/3 ч.л.
Як зробити курячі битки на пару своїми руками
- М’ясо курки, промиті гриби і ріпчасту цибулю пропускаємо в м’ясорубці з найдрібнішої насадкою. Для подрібнення інгредієнтів також можна скористатися блендером.
- Отриману масу солимо і приправляємо усіма наявними спеціями. Не бійтеся використовувати прянощі в своїй кухарський діяльності, адже при грамотному підході вони зуміють зробити ваше блюдо ще більш смачним. У цьому рецепті ми вибрали мускат, кріп і суміш різних перців, але ви можете вибрати інші улюблені спеції на ваш смак.
Гриби самі по собі дуже ароматні, але в процесі термообробки їх смак і аромат здатний помітно губитися. Щоб підкреслити оригінальність грибів – слід правильно підібрати спеції для них. Гриби ідеально гармоніюють з мускатом, пажитник, всіма видами перцю (крім чилі), орегано, розмарином, пряними травами (петрушка і кріп), часником, цибулею і лавровим листом.
- Тепер беремо картоплю, чистимо її, перетираємо дрібно на тертці і перекладаємо картопляну масу з одним яйцем в курячо-грибний фарш. Все добре перемішуємо, і можна приступати до ліплення биточків.
- Формуємо невеликі, круглі, пухкі грудочки. При бажанні, ви можете їх обваляти в паніровці, щоб максимально утримати сік всередині, але будь-яка обвалювання (сухарі, манка, борошно) додадуть калорій вашій страві.
- Котлетки розкладаємо в пароварочного чашці на невеликій відстані один від одного, щоб пар вільно міг проходити між ними і рівномірно їх проварюють. Час готування таких биточків на пару становить 20 хвилин.
Щоб зберегти дієтичні якості блюда – подавати приготовані на пару курячі биточки слід з правильним гарніром. Ніяких макаронів, картошек-пюре і білого шліфованого рису.
Свіжі овочі або овочеві салати, спаржа, стручкова квасоля, цвітна капуста або брокколі на пару, гречка або вівсянка – ось ідеальний варіант гарніру для таких дієтичних котлеток.